GALAKSER: WISE har vært i stand til å finne objekter som ikke har vært synlige tidligere. De rosa prikkene er galakser. NASA hevder det er flere millioner svarte hull i disse galaksene. (Bilde: NASA)

Dette bildet viser 2,5 mill. svarte hull

NASA har gjort oppsiktsvekkende funn med superteleskop.

Et av NASAs romteleskoper har oppdaget millioner av svarte hull og rundt tusen ekstremt varme galakser. Noen av galaksene skinner 100 billioner ganger sterkere enn vår egen sol, skriver The Independent.

NASAs superteleskop WISE (Wide-Field Infrared Survey Explorer) kan i motsetning til andre teleskoper se i bølgelengder, og dermed avdekke objekter som tidligere ikke har vært synlig.

Skannet verdensrommet

WISE har skannet verdensrommet med infrarøde stråler i tidsperioden desember 2009 til februar 2011. Forskere har siden mars måned studert funnene til teleskopet.

Funnene vil kunne hjelpe astronomer med å forstå hvordan galakser og svarte hull dannes, melder BBC.

- WISE har gjort et rikt funn av svarte hull i universet, sier NASAs Daniel Stern på en pressekonferanse.

- Vi forventet at det ville være en enorm mengde med skjulte kvasarer (sterk strålingskilde red.anm.) i universet, men WISE kan nå identifisere dem på tvers av verdensrommet, sier han.

2,5 millioner nye svarte hull

WISE oppdaget 2,5 millioner nye svarte hull. Det er omtrent tre ganger så mange som man tidligere har avdekket ved hjelp av forskning på synlig lys.

NASA har brukt teleskopet NUSTER (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) til å undersøke røntgenstrålingen som strømmer ut av de svarte hullene, som ble oppdaget av WISE.

- WISE finner dem på tvers av verdensrommet, mens NUSTER gir oss et helt nytt blikk på deres høyenergiske røntgenstråling, og hjelper oss til å forstå hva som driver dem, sier Stern.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen