(Bilde: Faksimile: Eiendomsmegler1.no)

Dette bildet ble for stort for Datatilsynet

Datatilsynet fikk slettet bilde fra nett - fordi det var for detaljert

Under kampen mellom Viking og Sandes Ulf i juli i fjor ble stadionet og de 14 000 tilskuerne som var tilstede foreviget med et gigapikselbilde, og publisert på nett med en zoom-funksjon. Bildet er tatt ved hjelp av et robotsystem, og er satt sammen av mange bilder som hver seg har en mer moderat oppløsning. Men i løpet av høsten har datatilsynet ønsket bildet fjernet - fordi det viser for mange detaljer. Og nå har de jammen greid det.

Datatilsynet mener at på grunn av hvor nære man kommer personene i bildet var det som et portrettbilde å regne, noe som betyr at man trenger samtykke fra medvirkende for å kunne gjøre det tilgjengelig på nett. Eiendomsmegler 1, som har sponset og publisert bildet, hadde faktisk tenkt på dette. Det hadde blitt annonsert i forkant at fotograferingen ville finne sted, både i lokale aviser, på sosiale medier og underveis i kampen på stadionet. Dette for at de som ikke ønsket å bli fotografert skulle ha en mulighet til å unngå nettopp det. Men datatilsynet syntes ikke det kvalifiserte som et samtykke.

Les hele uttalelsen fra Datatilsynet her (PDF)

Vanlig i utlandet

Denne typen bilder er vanlig blant annet i Irland, hvor Huggity har tatt gigapikselbilder fra diverse fotballkamper - uten noen statlige hindre. Bildene kan oppleves fra deres nettside.

En av måtene en mediekanal kan publisere bilder av personer uten deres tillatelse er om motivet i bildet er fra en hendelse som har "aktuell og allmenn interesse". Dette mener datatilsynet at bildet fra Viking Stadion ikke har. Hvorfor Datatilsynet ikke er like strenge på lignende bilder fra slike arrangementer forklarer de med den "fremtredende zoom-funksjonen", og at denne er avgjørende for deres syn på saken. Om bildet hadde blitt vist frem i sin helhet, altså på trykk, ville dette tydeligvis blitt annerledes - selv om det har like stor detaljrikdom.

Søsternettstedet vårt Akam har vært i kontakt med en representant for Eiendomsmegler 1, som uttaler at dette bare var ment som et artig påfunn, noe det ifølge vedkommende også var for de aller fleste involverte. Representanten presiserer også at de såklart retter seg etter myndighetenes krav om sletting, men tilkjennegir samtidig en viss undring over Datatilsynets avgjørelse.

– Hvor dårlig kvaliteten må være for at det skal være greit, sier Datatilsynet ingen ting om, uttaler representanten, som ikke ønsker å identifiseres.

Denne debatten er et fenomen vi kan forvente å høre mer om i fremtiden, da slik teknologi raskt kan bli vanligere. Spørsmålet blir nå hvor stort og detaljert et bilde kan være før det er ulovlig - og om hvorvidt det går an å definere en slik grense.

Kilde: Gigapix.no

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen