Test

Det mørke tårn ? Legenden blir til

Kjærligheten er enkel og altoppslukende. Komposisjonen og fargebruken er derimot utsøkt og gjennomtenkt.
Kjærligheten er enkel og altoppslukende. Komposisjonen og fargebruken er derimot utsøkt og gjennomtenkt.

Omsider kommer Stephen Kings suksess-saga "Det Mørke Tårn" i visuelt medium, og denne tegneserieadapsjonen av den første boka lukter det kruttrøyk, blod og en anelse sadisme av.

Stolte unggutter

Vi følger Roland Deschain idet han stuper inn i manndomsprøven sin. Han vet det ikke selv, men alt fra første stund er det klart det er noe ekstraordinært med denne gutten, at han er forutbestemt til å gjøre store ting, om enn ikke utelukkende positive. I en verden som best forklares som om westernmaestro Sergio Leone, den klassiske fantasyens kong David Eddings og forfatter Stephen King hadde delt samme rus, utspiller unge Deschains blodige skjebne seg. Han vil bli revolvermann, men veien dit er både blodig og hard.

I denne første delen av sagaen, "Det Mørke Tårn - Legenden blir til", møter vi Roland som 14-åring. Det er en ung alder for å begi seg ut på en manndomsprøve, men gutten er helt besatt av å få lov til å bære våpen, en rett han ikke får om han taper duellen mot sin brutale læremester i veien mot manndommen. Og hadde det vært opp til Roland selv, hadde han trolig ventet med å gi seg i kast med den støvete, harde verden der ute.

Sadister på prærien

Historien er ikke av det barnevennlige slaget i
Historien er ikke av det barnevennlige slaget i "Det mørke tårn - Legenden blir til".

Men når faren din er lederen av alle revolvermennene, din mor er for en dronning å regne, og din fars rådgiver og trollmann står i med din mor, da koker sinnet over hos en ung hissigpropp som hele sitt liv har levd i farens skygge. Med andre ord er grunnrammen i Stephen Kings fortelling klassisk på de fleste måter. Det trenger dog ikke være noe negativt, for selv om vi aner hvordan det etter hvert går for Roland, hans trofaste venner og hans elskede, så fullfører herr King sin historiefortelling med elegante grep og brutalitet som sitter der den skal, i magesekken.

Det skal sies at Kings cowboyhyllende voldsepos trolig ikke hadde hatt like stor slagkraft uten de tidvis fantastiske illustrasjonene signert Jae Lee, hjulpet av Richard Isanove. Tegneserien bæres av sterke og dystre farger, der rødfargen preger det meste av historiefortellingen.

Lee skal ha ros for å fremstille unggutter som brautende stolte, møyer som uskyldig skjønne og skurker som ekle, frastøtende og perverse. Likevel må det sies at denne fremstillingen, både fra forfatter og tegnere, kanskje er litt i overkant ensformig, for de dypeste rollefigurene finner du faktisk ikke i dette western-skrekk-fantasy-universet.

Konklusjon

Romaner som blir til tegneserier har alltid en ulempe; de fleste gamle leserne har allerede for lengst skapt sitt eget bilde av hvordan helter og skurker skal se ut. Likevel skal særlig Jason Lee ha skryt for å visualisere et univers med stolte gutter, sadistiske gamle griser og vakre kvinner. Historien er både godt og stramt fortalt, det er bare synd at Stephen Kings saga om det mørke tårnet er så til de grader klassisk at det blir forutsigbart.

Egmont Serieforlaget AS Det mørke tårn - Legenden blir til   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen