Det ligger tolv Hasselbladkameraer på månen

Astronauter lot fotoutstyret ligge igjen.

Visste du at det ligger tolv Hasselbladkameraer igjen på månen? Astronautene som landet på månen mellom 1969 og 1972 var utstyrt med kameraer fra den svenske fotoprodusenten. De lot imidlertid fotoutstyret ligge igjen da de dro tilbake til moder jord.

Hasselblad har levert syv forskjellige kameramodeller til NASA, alle modifiserte for å tåle påkjenningen av en romtur. I tillegg var det kritisk å spare mest mulig vekt, slik at modellene fikk fjernet flere av komponentene som standardversjonene var utstyrt med. I utgangspunktet var dette små modifikasjoner, men på månen og i verdensrommet teller tydeligvis hvert eneste gram.

Les også: Et vanvittig bilde

Av disse modellene er det kameraet under som er det mest kjente. Hasselblad EDC (Electric Data Camera) er en modifisert og motorisert versjon av Hasselblad 500EL, og ble bygget for å kunne brukes ved en eventuell månelanding. Kameraet ble bruk da de første månebildene ble tatt av Neil Armstrong i 1969. Objektivet er et spesialdesignet Biogonobjektiv med 60mm brennvidde og forhåndsmontert polariseringsfilter.

Et av de modifiserte kameraene som ble igjen på månen, Hasselblad 500EL.
Et av de modifiserte kameraene som ble igjen på månen, Hasselblad 500EL.

Hvis man ser på bildene fra månelandingen mellom 1969 og 1972, vil man oppdage at bildene har tydelige kors som man kan se på bildet under. Dette var ekstramonterte glass med noe som kalles reseaukors, som ble brukt for å kunne korrigere eventuelle fortegninger på bildene. Disse korsene er synlige på alle bildene tatt i denne tidsperioden.

Les også: Stor dag for astro-interesserte

En gjennomsiktig glassplate med reseaukors ble brukt for å kunne rette opp fortegning på bildene.
En gjennomsiktig glassplate med reseaukors ble brukt for å kunne rette opp fortegning på bildene.

Disse kameraene ble brukt til å ta noen av verdens aller mest kjente og ikoniske bilder, og hører naturligvis hjemme på et museum. Astronautene må åpenbart ha lidd av månesyke da de skulle dra hjem, ettersom de prioriterte å ta med seg 25 kg månestein tilbake til jorden, istedenfor kameraene som måtte bli liggende igjen for å spare vekt. Det eneste som fikk bli med hjem igjen var bakstykkene til kameraene, hvor filmene lå bevart.

Dette er selvfølgelig gode nyheter for alle som planlegger en månetur i nærmeste fremtid, for da har man sjansen til å sikre seg opptil flere klenodier. Beregn allikevel god tid til leting, det kan bli vanskelig å finne kameraer som har ligget på månen i over 40 år.

Les også: Bli årets astro-fotgraf

Kilder:
www.petapixel.com
www.hasselblad.com

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen