Test

Det Levende Slottet

Sophie bor i en liten idyllisk landsby oppe i fjellene. Hun er sjenert, naiv, med en beskjeden jobb der hun syr hatter mens hun, som unge jenter gjerne gjør, lengter og drømmer. Den onde Ødeheksa bor også i byen, og en dag kaster hun en forbannelse over Sophie og forvandler henne til en gammel dame. Forskrekket og skamfull forlater hun landsbyen og flykter opp i fjellene, hvor et stort, levende slott vandrer omkring. Slottet huser en rekke fargerike karakterer og fungerer som et trylleslott som gir adgang til flere ulike virkeligheter og dimensjoner, og ganske snart starter et fantasifullt eventyr med merkelige figurer, tidsreiser, magi, kjærlighet, krig, drømmer og minner.

Ambisiøs tegnefilmmagi

Få tegnefilmskapere kan sies å ha like store kunstneriske ambisjoner som japaneren Hayao Miyazaki, og enda færre er det som til de grader lykkes med å formidle slikt et vell av menneskelige følelser som denne aldrende animasjonsvirtuosen. Etter hans forrige mesterverk, den Oscarbelønte "Chihiro og Heksene" fra 2001, demonstrerer han dette nok en gang med "Det Levende Slottet", en film med umiskjennelig Miyazaki-signatur og proppfull av filmatiske kvaliteter.

Krigen herjer landet og truer hovedpersonen Sophie og hennes venner.
Krigen herjer landet og truer hovedpersonen Sophie og hennes venner.


Å entre Miyazakis fantastiske og originale univers er omtrent som å drømme i sterke, klare farger, hvor bortgjemte, men kjente følelser av håp, romantikk, barndomsnostalgi og andre mer eller mindre udefinerbare sinnstilstander virvles opp fra underbevisstheten og revitaliseres av et virvar av underlige figurer og stemningsskapende situasjoner.

Filmen er en jevn strøm av oppslukende, overrumplende fantasirikdom, hvor man aldri vet hva som kommer rundt neste sving. Det er litt som en introspektiv, uforutsigbar oppdagelsesreise, kanskje litt som et nysgjerrig barnesinns første møte med en komplisert, men fantastisk verden. Dette er ikke vanlig tegnefilm som du sikkert skjønner. Det er faktisk intet mindre enn storslått filmkunst med avansert fortellerteknikk vi snakker om her, og så langt fra kjedelig konvensjonsslaveri man kan komme innen animasjonsfilm.

Stor fortellerkunst

Miyazaki er en forteller av det helt store formatet og maler med sikker hånd og variert følelsespalett en metafor-rik og flerdimensjonal historie, full av symbolikk og livsvisdom. "Det Levende Slottet" er på mange måter en ganske krevende film, og absolutt verdt å se flere ganger, særlig om du skulle gå glipp av deler av dialogen på grunn av at du blir altfor opphengt i det kreative visuelle uttrykket, noe undertegnede opplevde flere ganger underveis. Filmen følger overhodet ikke normal dramaturgi og nærmest kaster deg rundt i et gravitasjonsfritt og grenseløst fantasi-kosmos, men den helhetlige, kunstneriske visjonen er alltid intakt.

Det levende slottet spaserer omkring i denne storslåtte animasjonsperlen.
Det levende slottet spaserer omkring i denne storslåtte animasjonsperlen.


Filmen er full av fortryllende billedpoesi, med vakre, detaljerte bakgrunnsmalerier, og alle figurene er vitalt og uttrykksfullt animert, slik det pleier å være i japansk tegnefilm av høy kvalitet. Filmen er dessuten tonesatt med følelsesladd og minimalistisk musikk, et viktig bidrag til den spesielle stemningen i filmen.

Animasjonsleksjon

Av ekstramateriale på DVD-en finner vi et intervju med forfatteren av boka som filmen er basert på, Diana Wynne Jones, som bare har positive ting å si om filmen, til tross for at den på en del punkter visstnok avviker en del fra romanen. I "Det Levende Slottet" er data-animasjon benyttet noen steder, og da hovedsakelig på selve slottet. På utgivelsen får vi en interessant, pedagogisk gjennomgang av hvordan datateknikk ble benyttet for å animere dette detaljrike byggverket, levert med japansk grundighet.

Konklusjon

"Det Levende Slottet" er magisk, rørende, utfordrende, uforutsigbar, intelligent, fascinerende, berikende, ettertenksom og sannsynligvis blant de beste tegnefilmene som er laget, i likhet med Miyazakis "Chihiro og Heksene", som er en vel så lyssterk stjerne på animasjonshimmelen. Det er ikke så mye annet å si enn at filmen anbefales helhjertelig, både for folk som generelt sett ikke liker tegnefilm, og selvsagt også for alle andre.

Det levende slottet   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen