Test

Det levende slottet

Regissørens "Chihiro og heksene" fra 2001 vant en Oscar og introduserte den japanske tegneseriesjangeren for det vestlige markedet for alvor. Med "Det levende slottet" slår Hayao Miyazaki til igjen, sterkere, mer fortryllende, og mer rørende enn noen gang.

Samfunnskritikk

Alternativ tekst mangler
Har du aldri sett et levende slott før? Foto: Oro Film

Filmen er løst basert på en bok av Diana Wynne Jones, men det er ikke tvil om at Miyazaki har gjort historien til sin egen. Den unge piken Sofie jobber hardt som hattemakerske i en liten by som kunne vært tatt rett ut av 1800-hundretallet med dampdrevne maskiner, brosteinsbelagte gater og store kafeer. I første øyekast et malerisk historisk bilde.

Samfunnskritikken lar dog ikke vente lenge på seg. Skitne bakgater med fylliker, glorifiserte militærparader og trusselen om krig er viklet inn i eventyrfilmen. En krig som virker like heslig, frastøtende og meningsløs som i virkeligheten.

Magi og kjærlighet

Som vanlig peprer Miyazaki historiene sine med magi. Det tar ikke lang tid før hovedpersonen Sofie kommer i kontakt med skumle skapninger og den kjekke unge trollmannen Hauru. En klassisk kjærlighetshistorie ligger i luften. Komplikasjonen lar dog ikke vente på seg etter at Sofie blir forhekset til en gammel dame av Heksa fra Ødelandet.

Krigen bryter ut. Sofie rømmer til bondelandet, og havner til slutt i Haurus levende slott. Et stort "dyr" av hus, treplanker, piper og verandaer som rusler avgårde gjennom landet. Vel fremme i slottet blir Sofie fort medlem i en mystisk liten gjeng bestående av et hoppende fugleskremsel, en liten gutt som har en kappe med jukseskjegg på og ild-demonen Calcifer. Alt virker fint så langt, men noe er veldig feil. Har Hauru noe å gjøre med det stygge monsteret som Sofie drømmer om? Og hvilken rolle spiller han egentlig i den grusomme krigen?

Helhetspakke

Det som gjør Miyazakis filmer nevneverdige i forhold til mange andre japanske anime-filmer er et øye for flotte i detaljer i den store helheten. Regissøren fører kameraet på en måte som er mer enn verdig en hvilken som helst Hollywood-mester. Rolige, maleriske landskapsbilder kombinert med kjappe og intense actionscener er et typisk Miyazaki-kjennetegn. Det er dette som gir filmen et sterkt fundament som handlingen, karakterene, ja selve eventyret, kan utspille seg på.

Konklusjon

Det er sjeldent at klisjeé-begrepet "for store og små" virkelig slår til, men i Miyazakis filmer er det tilfellet. Her er flott musikk, sjarmerende personligheter, storslåtte illustrasjoner og en spennende handling. Nok til å fryde ethvert barnehjerte. Allikevel er "Det levende slottet" mye mer. Samfunnskritikken og temaet i filmen griper tak i eldre hjerter også. Budskapet om at kjærligheten til syvende og sist overvinner alt legger seg som et varmt teppe rundt hjerterota. Gå på kino, la deg fortrylle.

Det levende slottet   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen