Det hvite hus brenner

Sikkerhetsselskapet Symantec melder i sin månedlige rapport for april og mai at søppelpostutsendere ikke tar ferie slik som resten av oss. Tvert i mot er de stadig mer oppfinnsomme for å lure oss i fella.

Hacker din e-post
Om du er lei av at søpplepost fyller innboksen din, så er Symantec sin månedlige rapport dyster lesning. De kan melde at Europa nå er på topp når det gjelder utsendelse av søppel til verdens nettbrukere. For å lure mottakere til å gå i fella og klikke på lenker eller gi fra seg penger misbruker de kinas jordskjelvofre, OL i Beijing, syke nyheter og hacker folks personlige innbokser.

Ifølge Symantec er det et økende problem at spammere hacker seg inn i folks private mail for å sende ut søppel til deres venner og kjente. I et eksempel mottok flere venner av en person et typisk "nigeria"-brev. Vennene ble noe overrasket over at personen plutselig oppholdt seg i Nigeria hvor han angivelig var utsatt for et ran og ba om et kjapt lån så han kunne betale for hotellet.

- Svindelen stanset ikke der. Når hackeren hadde tilgang til mailkontoen fikk han også til å få tilsendt brukerens passord til en nettauksjonsside. Hackeren begynte så og by på en rekke bærbare maskiner som ble solgt i London og ba om at de skulle bli sendt til Nigeria, skriver Symantec i sin rapport.

Symantec melder at flere nettbrukere har meldt fra om lignende hacking den siste måneden.


Denne mailen ble sendt ut til flere venner fra brukerens egen konto. Selv var hen slett ikke ranet i Nigeria. Kilde: Symantec.

Misbruker jordskjelvkatastrofen
Samtidig misbruker spammere tragedien i Kina i stor stil. Det har dukket opp en rekke søppelpost som tilsynelatende bringer nyheter om katastrofen. Blant annet en som melder at den Kinesiske Mur har blitt skadet i jordskjelvet. I mailen er det en enkelt link. Når mottakeren klikker på denne blir han eller hun videreført til en side som tilsynelatende inneholder en video. Skjult i denne videoen ligger det en trojaner som lastes ned til brukerens maskin. Denne trojaneren henter ut informasjon til diverse kontoer for nettjenester og annet. Det er en dyr pris å betale for personer som i utgangspunktet var interessert i å holde seg oppdatert. Symantec selv anbefaler alle å holde seg unna mistenkelige lenker de mottar.

Spammere sender også ut lignende lenker med overskrifter som påstår at det Hvite Hus brenner, at Obama har gitt opp kampen om å bli president og at Donald Trumph har blitt kidnappet. Lenker som trigger folks nysgjerrighet, men som er like lite troverdige som hovedbilde til denne artikkelen.

I alt var 80 prosent av all mail som ble sendt i mai og april søppel.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen