Det gjør en fotograf trist

Du har sikkert sett det selv. Det er åpning av OL eller VM i fotball. En kjempestadion er fylt til randen av spente mennesker som ønsker å forevige situasjonen. De har tatt med seg kameraet sitt, for å ta bilder. Det er kveld, mørket har falt, og stadion er moderat opplyst. Hva er det vi ser? Hvert sekund blinker det tusenvis av blitser fra publikums lommekameraer. Hvordan blir disse bildene? Og hvorfor blinker så mange blitser?

Den eneste grunnen til å bruke blits er hvis både brukeren og kameraet selv tror at det er i stand til å opplyse en hel olympisk stadion med en blits som er oppgitt til å rekke tre meter. Jeg vil forsiktig kalle det litt optimistisk. Man kan forstå brukeren. De har kjøpt et kamera som selgeren sa var helautomatisk, og der det bare var å sikte og trykke, så gjorde kameraet resten selv. Da tenker man ikke på slike begrensninger. Men hva med kameraet. Kameraet fokuserer på 100 meters avstand (fokusinnstilling: uendelig). Likevel fyrer det av blitsen som det vet bare når tre meter.

Dette er bare ett av områdene der kameraene fortsatt er alt for dumme, og som i overnevnte tilfelle kanskje ødelegger tusen bilder hvert sekund. Det finnes mange flere eksempler: Hvis du fotograferer i snø, blir bildet undereksponert (hvor mange av oss har ikke kommet hjem med bilder av flotte snølandskaper for så å oppdage at alt ser grått ut?). Hvis du fotograferer noe som er mørkt, blir bildet overeksponert. Har du motlys blir hovedmotivet undereksponert, mens hvis du har lyset i ryggen vil personene på bildet myse.

Det er ikke lett å være amatørfotograf. Vi må få kameraer som forstår oss, og som kan analysere komposisjonen så godt at vanskelige lysforhold ikke lengre er noe problem. De aller fleste ønsker seg et kamera som kan fange den situasjonen de ser, slik de ser den, uten å måtte forholde seg til kameraets begrensninger eller tekniske virkemåte.

Lysmåleren i dagens kameraer tror at alle flater reflekterer 18% av lyset. Dersom gjennomsnittet for bildet ikke er 18%, vil bildet i teorien bli feileksponert. Man har laget målemetoder som kan bedre dette noe, men fortsatt tror kameraet at 18% blir reflektert. For 30 år siden, da lysmålere innebygd i kameraet var nytt og revolusjonerende, kan jeg forstå at man måtte gjøre slike antakelser. Men i dag, hvor det er langt mer prosesseringskraft i et kompaktkamera enn det NASA hadde til rådighet da de sendte folk til månen, må det være mulig å gjøre dette bedre.

Jeg utfordrer alle kameraprodusenter til å lage mer avanserte lysmålersystemer og en blits som vet når den kommer til kort, så vi kan få hvite snøbilder, og kanskje bedre bilder fra åpningen av OL.

I mellomtiden kommer jeg fortsatt til å bli litt trist hver gang det skjer noe stort på en dårlig opplyst stadion.


Redaktør

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen