Det digitale bakkenettet

TV-kort

NTV holder så langt kortene inntil brystet hva angår utganger og kompabilitet på dekoderne, men vanlig praksis i dag er SCART. For HDTV-innhold vil det være HDMI som gjelder. Dette gjør at man fortsatt kan koble dekoderen direkte til datamaskinen eller skjermen gjennom S-VHS via SCART-utgangen, eller eventuelt HDMI-utgangen. Da mister man imidlertid svært mye fleksibilitet.

Mange TV-kort har kompositt- eller S-VHS-inngang, og dette er det mange skjermkort som har også. TV-kortet blir dermed næmest overflødig. Man får fortsatt til å se TV på PC-en etter den digitale omleggingen, men PVR-muligheter som opptak basert på søkeord eller kategorier vil ikke være tilgjengelig hvis ikke PVR-opptakeren kan motta antennesignalet. Man kan heller ikke bruke TV-kortet til å bytte kanal m.m.

MERK: Hvis man vil bruke Windows MCE må man uansett benytte et TV-kort, fordi MCE støtter ikke vanlige skjermkort som TV-kilde.


TerraTec Cinergy 2400i DT MCE


Det virker med andre ord å være bortkastede penger å investere i et nytt TV-kort for å se TV via antenne på PC-en i dag. Et digitalt TV-kort vil heller ikke være noe vits i å kjøpe, annet enn for det ukrypterte innholdet fra NRK.


Oppsummering

Utbyggingen av det digitale bakkenettet er spennende, men skaper sine problemer. Alle som i dag som ser TV via antenne er en ting, men disse kan forholdvis enkelt oppgradere TV-en sin med en ekstern dekoder. Men det koster. Verre blir det for de som i dag tar inn TV-signaler via antenne på PC-en.

Årsaken er sammensatt. For det første er ikke eksisterende TV-kort-løsninger kompatible med HD-innhold, og for det andre gjør DRM-krypteringen at man må bruke en dekoder. Denne vil ikke være kompatibel med den digitale varianten TV-kort (se over).

PVR-muligheter vil da komme gjennom dekodere med harddisk, som f.eks. de Get og Canal Digital tilbyr. Uansett vil det nok ta lang tid før dedikerte PVR-bokser er så fleksible som dagens HTPC-løsninger.

(Kilder: NTV, NTV Pluss, MHP.org og WikiPedia)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen