Det digitale bakkenettet

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Aktørene bak og valg av plattform

Storbritannia har hatt digitalt TV-nett siden 1998, mens Norge er en av de seneste i Europa til å bygge ut sendenettet for digital-TV. Samtidig er Norge ett av de landene med mest effektiv utbygging, og dermed blir vi ett av de landene som er først ute med et landsomfattende trådløst digital-TV-nett.

Norges televisjon (NTV) står bak den digitale utbyggingen av bakkenettet. NTV eies pr. i dag av NRK, TV2 og Telenor. Selskapene eier like andeler av selskapet (33,333 % hver). 2. juni 2006 fikk NTV konsesjon for utbygging og drift av digitalt bakkenett i Norge. Konsesjonsperioden er på 15 år.Det er ganske mange fordeler ved å være sent ute med innføringen av ny teknologi. Både implementeringsverktøy, ulike standarder og kompetanse finnes fra før, og dette gjør at man slipper å bruke så mye penger på nybrottsarbeid. Man kan også følge nyere standarder enn andre land som har vært lenge på banen.

Et resultat av dette er at Norge kommer til å sende innholdet i MPEG4-format, i motsetning til MPEG2. Dette gir fordeler både når det kommer til kompresjon, kvalitet og muligheter, men gjør også at vi ikke kan bruke de samme dekoderne som resten av Europa bruker.

"HD-Ready" har fulgt oss som et stempel på TV-er og skjermer i mange år nå, uten at det har eksistert noe reellt HD-innhold. 2007 er året dette endrer seg for alvor i Norge, da TV-signalene vil bli sendt i HD-oppløsninger fra mange av aktørene på markedet, deriblant NTV.


En ulempe med HDTV og MPEG4-formatet er likevel at dekodere nå må utvikles spesielt for dette landet. Fire millioner innbyggere er ikke spesielt mye i global sammenheng, og de nødvendige MPEG4-dekoderne vil dermed bli en god del dyrere enn MPEG2-dekoderne.

Man kan heller ikke kjøpe dekoder i Sverige, da disse baserer seg på MPEG2-standarden. Til gjengjeld vil de norske NTV-dekoderne kunne vise høydefinisjons-TV (HDTV) fra starten.

Multimedia Home Platform

NTV har valgt Multimedia Home Platform (MHP) som en digital plattform for dekoderne. MHP er enkelt sagt det underliggende systemet som holder kontroll med dekoderens hardware, og gir brukeren muligheten til å styre tjenestene og enhetene som kobles til boksen.

MHP-arkitekturen kan beskrives i tre lag:

  • Ressurser: MPEG-prosessor, I/O-enheter, CPU, minne og grafikksystem
  • Operativsystem: Samler ressursene, og fungerer som et kontrollerende lag som bestemmer tilganger, prioritet m.m.
  • Programmer/applikasjoner: Programmer som kontrollerer MHP-enheten og utgjør grensesnitt for innhold og tjenester

Enkelt fortalt vil MHP sørge for at TV-en blir mer interaktiv. Vi skriver litt mer om de kommende tjenestene på neste side.

Camilla Andersson som er partner i Media Total, en av NRKs kommersielle partnere, sier at dekoderen sannsynligvis vil koste mellom 1000 og 1500 kroner i innkjøp. Det vil også komme et billigere tilbud som kalles zapper-boks, og denne vil gi tilgang til de digitale sendinger uten MHP, og vil mest sannsynlig koste under tusenlappen.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen