Det brygger til krig

Det brygger opp til krig mellom Bluetooth-konkurrentene Zigbee og Wibree, skriver Mobil.se.

Zigbee og Wibree er to måter å kommunisere trådløst på korte avstander, og skal være et supplement til blåtann. Tanken er at de skal bruke mindre strøm enn blåtann, blant annet ved å ha kortere rekkevidde og lavere båndbredde enn blåtann.

Begge standardene skal kunne kommunisere enklere enn blåtann, blant annet ved at man skal slippe å pare enheter.

Les mer om Wibree >
Les mer om Zigbee >

Giganter bak
Bak Zigbee står mange elektronikkprodusenter, inkludert Samsung. Wibree er på sin side en oppfinnelse blant andre Nokia står bak, og som fungerer omtrent på samme måten som Zigbee.

Zigbee ble lansert kort tid etter at blåtann ble kommersielt tilgjengelig, mens konkurrenten ble lansert av Nokia høsten 2006.

Kan bli skvist ut
Og det er her stridens kjerne ligger. I et forsøk på ikke å bli skvist ut av Nokia, skal Zigbee-alliansen nå forsøke å få standarden inn i mobiltelefoner før Nokia klarer det samme.

Zigbee, og forsåvidt også Wibree, kan brukes til å realisere betaling med mobiltelefonen. Det kan også bli enklere å dele kontaktinfo og annen informasjon mellom mobiltelefoner med Zigbee.

Zigbee finnes
Zigbees store fordel er at standarden i motsetning til Wibree allerede finnes i noen produkter. Det er i dag mulig å styre elektriske enheter i hjemmet med Zigbee. De første Zigbee-produktene kom på markedet omtrent samtidig som Nokia lanserte Wibree.

Dermed ser det ut til at det blir en standardkrig mellom Zigbee og Wibree. Mens Zigbee kan skryte på seg å være i salg, har Wibree verdens største mobilprodusent i ryggen. Hvem som vinner, gjenstår å se.

(Kilde: Mobil.se)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen