Det blåser opp til dekning

Foto: Istockphoto.com/Duncan1890
Foto: Istockphoto.com/Duncan1890

Mens vi har god mobildekning i de aller, aller fleste bebygde områder her i landet, er situasjonen en helt annen i andre deler av verden. I Afrika jobbes det fremdeles på spreng med å utvide GSM-nettet og rigge opp nye basestasjoner.

En av utfordringene er å få tak i energi til å drive basestasjonene. I noen tilfeller blir det brukt bensindrevne aggregat der det ikke finnes kraftlinjer, noe som i tillegg til å være dyrt også krever folk som fyller på drivstoff med jevne mellomrom.

Den afrikanske operatøren MTC Namibia har allerede prøvd ut basestasjoner som drives av solcellepaneler. Denne løsningen bød på flere problemer. For det første ble det ikke alltid generert nok strøm til å drive nettverket, og for det andre hadde kjeltringer en tendens til å knabbe panelene.

Nå har Motorola inngått et samarbeid med MTC, for å prøve å løse GSM-trøbbelet. Avtalen går ut på at Motorola skal levere basestasjoner som drives av en kombinasjon av vindkraft og solenergi, en løsning som allerede har blitt testet i Storbritannia.

Om dette kan få slutt på paneltyveriene er en annen sak, men det kan tenkes at basestasjonene vil være så store at solcellepanelene om ikke annet vil være svært vriene å få tak i.

Landsbyen Dordabis blir det første området som får vind- og solcelledrevne basestasjoner. Stasjonene støtter både GSM, GPRS og EDGE, og skal også kunne brukes til å levere elektrisitet til husstandene.

(Kilder: Cellular News, High Tech Lounge, IPB)

 

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen