TEST: Det beste julekameraet
Test

Det beste julekameraet

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I bruk

Funksjonalitet er den viktigste egenskapen ved et kamera ved siden av bildekvalitet. Dette gjelder ikke minst når det dreier seg om knipsing i sosiale sammenhenger som det gjerne blir en del av rundt jul og nyttår. Du skal ikke måtte bruke alt for mye tid på innstillinger, og kameraet må være klart til å fange motivet når det oppstår. Ved siden av brukergrensesnitt, skal vi ta for oss noen spesialinnstillinger som er unike for hvert enkelt kamera. På neste side skal vi se på hurtighet.Funksjonalitet

Fujifilm F100fd: karakter

I tillegg til videoopptak og vanlig automatikk, får du 16 ferdiginnstillinger som portrett, landskap og nattopptak. En nyttig innstilling er Naturlig & blits. Kameraet stilles til å ta to bilder fortløpende - et uten og et med blits. Dette kan være en grei måte å forsikre seg om å få i alle fall ett, skarpt bilde, og vil gi flere fotografiske uttrykk å velge mellom når du redigere og sortere bildene dagen derpå. ISO stilles dessverre automatisk, men kan man leve med varierende bildestøy er dette en nyttig innstilling.

F100fd har et imponerende ISO-spekter helt opp til 12800 ISO som selvsagt er et pluss nå i mørketida. Men pass på. Fra 6400 og opp reduseres filene til tre megapiksler og støyen blir svært påtagelig, så disse nivåene bør spares til absolutte nødstilfeller. Til forbedring fra F50fd så gir F100fd 12 megapiksler oppløsning til og med 3200 ISO, der den tidligere modellen skalerte til 6 megapiksler. F100fd har dobbelt bildestabilisator, altså justering av linseelementer og økning av ISO ved bevegelser.

Fujifilm har utelatt manuell lukker- og blenderprioritet, funksjoner mange nok hadde håpet på fra et kamera som ble lansert som flaggskipet blant Fujifilms kompakte F-serie.

For motiver med store kontraster tilbyr F100fd en såkalt Dynamic Range innstilling. Denne skal ivareta detaljer i mørke og lyse partier. Som vi ser i de følgende eksemplene fungerer dette ganske bra, i alle fall bevares noe mer detaljer i de lyse områdene og vil for eksempel gi mer nyanser i snø. Men da innstillingen krever ISO på minimum 200 og 400, forringes detaljer i mørke områder.

Disse to motivene er tatt med og uten Dynamic Range 400%. Motivene er konvertert til sort/hvitt for å artikulere valørforskjellene bedre.

Vanlig program-opptak
Programopptak med Dynamic Range 400%

Stryk musepila over den grønne teksten for å se med og uten Dynamic Range 400%. Startbildet er tatt ved vanlig innstilling. Vi har lyst opp skyggeområdene for å gi et bedre innblikk i hvordan funksjonen påvirker hele bildeflaten. I høylyset ser vi litt flere detaljer ved Dynamic Range 400%, der høylysdetaljer blekes mer ut ved vanlig innstilling. I skyggeområdet grumses derimot detaljer til på grunn av økningen til 400 ISO. Det blir derfor snakk om et valg mellom å redde høylysdetaljer og å miste skyggedetaljer.

F100fd er lagt opp med en hovedmeny og en hurtigmeny som justeres fra den såkalte F-knappen. Et standard menysystem, men likevel synes vi Fujifilm gjør det forvirrende. Under F-knappen har Fujifilm lagt inn kontroll over ISO, mens for eksempel hvitballanse, og eksponeringskompensasjon og lys- og fokusinnstillinger kun kan stilles i hovedmenyen, og det er tungvint. Hovedmenyen er heller ikke spesielt intuitiv. Mellom hver innstilling tas du automatisk ut av menyen og tilbake til opptak. Irriterende hvis du vil gjøre mer enn én menyendring.


Panasonic FX37: karakter
Panasonic FX37 knapper og brytere

Der Fujifilm kan virke unødvendig komplisert, er Panasonic stort sett logisk og enkelt lagt opp. Modushjulet er tydelig merket med halvmanuell, auto, video og såkalte scene ferdiginnstillinger. Hurtigmenyen inkluderer ISO, hvitballanse og fokusinnstillinger, slik at hovedmenyen reserveres for mer grunnleggende innstillinger. Egen knapp for eksponeringskompensasjon er et pluss.

I hovedmenyen kan du som med andre Lumix-modeller velge mellom 4:3, 3:2 og 16:9 format. Breddeformatene fungerer fint med kameraets vidvinkelobjektiv, men husk på at dette beskjærer utsnittet oppe og nede og gir redusert oppløsning. Mange vil foretrekke å skyte ved 4:3-formatet som utnytter hele sensoren, og beskjære i ettertid for eksempel i photoshop.

Panasonic FX37 lar deg spille inn video i 1280x720 HD oppløsning og 30 bilder i sekundet, men lengden på filmen begrenses til størrelsen på minnekortet. En svakhet ved FX37 er mangelen på hurtigløsning som tar deg fra tilbakespilling til opptak. Med mange kameraer gjøres det ved et lett trykk på utløser. Oppstår et motiv mens du blar gjennom bilder, må du skyve på opptak/playback-velgeren, og det tar for lang tid.


Casio EX-S10: karakter

Casio har tenkt foto i litt utvidet forstand med Ex-S10, med et eget iTunes og You Tube-skalert videomodus, og forhåndsinnstillinger som "Samling" og "Auksjon" som også knytter bruken opp mot internett.

Casio Ex-S10 er så lite at det blir med overalt. Men når du først er i gang og tar bilder gjør mangel på vekt det vanskelig å spikre skarpe bilder. Ex-S10 er eneste kamera i testen som ikke har opptisk bildestabilisator, og det viste seg å gjøre fotografering under ISO 200 og ikke optimale lysforhold til et lite sjansespill om resultatene.

Med mindre du befinner deg i dagslys eller har en vegg å lene deg mot, så blir det til at du safer med å kjøre 2-400 ISO. Helst 200, etter som støyen melder seg for alvor over dette. Det kan stilles til å registrere slør. Da venter Ex-S10 med å ta bildet til kamera og motiv er relativt rolige. Vel, dette er jo også noe du kan kontrollere selv, og oppmuntrer ikke akkurat til øyeblikksfotografering.

I likhet med Panasonic FX37 er det heler ingen hurtigløsning mellom tilbakespilling og opptak, til gjengjeld får du en knapp til øyeblikkelig start av videoopptak. Ellers er betjeningen av Ex-S10 rett frem etter nesa. Hurtigmenyen gir deg adgang til ISO, filstørrelse og eksponeringskompensasjon, mens blits og selvutløser disponerer hver sin side av et funksjonshjul. Hvitballanse, lysmåling og fokuseringsmetode må du inn i hovedmeny for stille, men der inne får du i alle fall følelsen av oversikt, slik at disse innstillingene ikke tar alt for lang tid. Og i motsetning til Fujifilm F100fd og Panasonic FX37 skrus ikke selvutløser av etter hvert bilde du tar - dvs et pluss. Vi vil si at Casio Ex-S10 er like enkelt i bruk som Panasonic FX37, men mangelen av bildestabilisator trekker det ned til tre stjerner.


Olympus Mju 1060: karakter
Smågenialt med bakopplyste knapper

Også i bruk deler Olympus Mju 1060 mye av egenskapene til Mju 1020. Noen av dem er nyttige, slik som optisk bildestabilisator og skyggesjustering. Sistnevnte har litt den samme funksjonen som Fujifilms Dynamic Range, det vil si en kompensering for høykontrastmotiver med bedre gjengivelse av både skygge og høylysdetaljer. På underholdningssiden finner vi eksempelvis Panoramafunksjonen der du kan sy sammen tre eksponeringer enten i kamera eller på PC i etterkant.

I hurtigmenyen ligger både hvitballanse, ISO og eksponeringskompensasjon. Hovedmenyen er greit lagt opp, men preges av en litt treig skjermanimering av valgene du gjør. Det samme gjelder forkasting av bilder i tilbakespilling, der du må gjennom en irriterende to-stegs krølling og kasting i en animert papirkurv mens motivene farer forbi nesa på deg. For treigt. Heldigvis har dette kameraet mulighet for hurtigvalg tilbake til opptak ved et lett trykk på utløseren.

Når det gjelder makro, så danker Olympus Mju 1060 ut alle i denne testen. Den slår til og med Mju 1020 marginalt, og det var et imponerende kamera på dette feltet. Under sammenligner vi de to. Der Mju 1020 får et utsnitt på 23x18 mm og en nærgrense på to cm, kom vi 1,6 cm innpå med Mju 1060 og utsnitt på 22x17 mm.

Sist men ikke minst - Olympus viderefører bakopplyste funksjonsknapper, og det vil du sette pris på i vintermørket. Kameraet kunne godt holdt lyset på litt lenger, men det blir flisespikkeri på en funksjon med såpass mye goodwill.

Mju 1020 makro
Mju 1060


Canon 870 IS: karakter

Canon gjør det som er blant testens mest avanserte kompaktkameraer relativt enkelt i bruk. Men det er klart, med såpass mange valg blir ikke dette det aller raskeste å stille inn.

På toppen av kameraet sitter en bryter som du skyver mellom video, scenes og det som er et havlmanuelt Program-modus (lukker og blender-prioritet er ennå ikke implementert i dette kameraet i likhet med forgjengeren 860 IS ).

For oss er den viktigste forbedringen fra 860 IS rent brukermessig, installeringen av et gammeldags, håndfast "blahjul" som sitter rundt menyhjulet for ISO, makro, blits og selvutløserknapp. I 860 IS var hjulet berøringssensitivt og ikke spesielt enkelt å bruke. Rett og slett for følsomt. Med det nye hjulet blar du deg gjennom hovedmeny, scenes, videoinnstillinger, og i Program dreier du rett til automatikk og tilbake med en kjapp rotasjon.

Ikke nok med det: Ved tilbakespilling kan du zoome helt inn på ett bilde og deretter bla deg gjennom resten av bildene ved samme zoomnivå, akkurat som med Canons speilreflekskameraer. For å manøvrere deg runt på bildeflaten trykker du på menyhjulet.

860 IS med berøringssensitivt hjul
Nytt og bedre hjul

Når det gjelder ferdiginnstillinger og spesialinnstillinger viderefører 870 IS mye bra fra forgjengeren. Blant scene-innstillingene får du en høy ISO-modus med 3200 ISO, altså det dobbelte av standard ved dette kameraet, og vil kanskje komme til nytte i vinter. Men oppløsningen reduseres til tre megapiksler. Under Program kan du velge eleve fargeparametere inkludert en du kan definere selv.

Print/dele knappen kan du stille inn til for eksempel øyeblikkelig start av videoopptak. I video har Canon fjernet time-lapse muligheten fra 860 IS, og det er synd. Men alt i alt, spør du oss er dette et meget gjennomtenkt kamera, og "tilbakeskrittet" til et tradisjonelt hjul er et modningstegn. Vi gir 870 IS en svak fire pluss (svak på grunn av reduserte videomuligheter).Sony T700: karakter

4GB internminne er virkelig det store plusset ved Sony Cyber-shot T700. Det vil si at du i stor grad er uavhengig av minnekort, selv om minnekort gir et ekstra nivå med sikkerhet, da du ikke legger alle eggene - bildene - i en kurv, skulle internminnet krasje. Uansett, i kombinasjon med klassens største skjerm på 3,5 tommer får du et kamera med egenskaper som mer proffe bildetanker, og kapasitet for lagring av nesten 1000 bilder i største oppløsning. Det er begrensninger for hvilke formater Sony T700 klarer å lese av fremmede filer du kunne ønske å mate inn i kameraet, så alt er ikke perfekt. Men med såpass mye plass får du både en nyttig lagrings- og avspillingsenhet for yndlingsbildene, men også en liten ekstern harddisk så lenge du holder deg til Sony.

Bildene kan kategoriesres i kalenderen
Lysbildevisning med muzak og full skjermvisning

Kameraet har installert Sonys PMB-program for effektiv organisering og opplasting til video- og bildedelingssider som You Tube og Flickr. Med kameraet koblet i en PC (systemet fungerer ikke for Mac OS) kan du skalere og laste opp filer rett fra kameraet, så fremt du har konto med disse sidene.

Sony skal ha trekk for ikke utvikle software som fungerer med Apple OS, de ønsker vel å konkurrere med Apple - og slapp i høst helt egne fotodedikerte VAIO-maskiner . Som kamera er Sony T700 er stort sett enkelt å bruke, men er ikke av de mest intuitive, og det er ikke et kamera for seriøse fotografer. Til det er det lagt for mye vekt på multimedia-aspektet, og for lite vekt på optiske egenskaper og ergonomi. Det er dessuten litt for lett å trykke feil på skjermen. Som fotoalbum, bildedelingsenhet mot nettet er Sony T700 ideelt, men for å fange flyktige øyeblikk, blir ikke dette det brukermessige førstevalget for oss.

Canon Digital Ixus 870 IS

Olympus µ 1060

Sony Cyber-shot DSC-T700

Panasonic Lumix DMC-FX37

Fujifilm FinePix F100fd

Casio Exilim Card EX-S10

Canon Digital Ixus 870 IS

Olympus µ 1060

Sony Cyber-shot DSC-T700

Panasonic Lumix DMC-FX37

Fujifilm FinePix F100fd

Casio Exilim Card EX-S10

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen