TEST: Det beste julekameraet
Test

Det beste julekameraet

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Skjerm og søker

Ingen av testkameraene har søker. Uten søker er skjerm desto viktigere. Også her varierer kvaliteten, fra bokstavlig talt strålende til middels bra.


Fujifilm F100fd: karakter
Kvaliteten på skjerm varier fra kamera til kamera. Casio EX-S10 er Fujifilm F100fd overleggen i krappe vinkler

Fujifilm F100fd er det største kameraet i denne gruppen, men har en ganske moderat skjermstørrelse på 6,8 cm (2,7 tommer) og 230 000 punkters oppløsning. Den er helt ok på lysstyrke, mens gjengivelse av detaljer er grei under opptak og tilbakespilling. Ved siden av størrelsen er det vinkelgjengivelsen som skuffer mest. I vinkler ovenfra og nedenifra kameraet kommer den faktisk dårligst ut. Og skal du ta et oversiktsbilde av nyttårsfesten, vil du få problemer når du skal komponere motivet over hodet.

For å illustrere egenskapene viser vi et bilde av skjermen tatt fra lav vinkel ved siden av Casio EX-S10 . Casio har maksimert skjermstørrelsen i et minimalt kamerahus, og skjermen, den er både god på lysstyrke og mestrer vinkler ypperlig. Skal du for eksempel fotografere over hodehøyde er disse egenskapene uvurderlige.

Panasonic FX37: karakter
Panasonic kunne gjerne installert en litt større skjerm i FX37

I Panasonic FX37 sitter det en 6,3 cm (2,5 tommer) skjerm og 230 000 punkters oppløsning. Panasonic kunne gjerne spandert en på 6,8 cm (2,7 tommer), noe Casio har klart i et omtrent like lite kamerahus. Men det som trekker Panasonic-skjermen opp er igjen vinkelgjengivelsen, der den er god. Stiller du skjermen til Auto Power LCD justeres lysstyrken til omgivelsene, for eksempel blir den lysere i mørket. Ved Power LCD settes skjermen til maksimal styrke. Innstillingen vil hjelpe både i mørke og lyse omgivelser, men tærer også mer på batteriet.

Casio EX-S10: karakter
Gromskjerm i lite kamera

Så var det Casio EX-S10, som vi allerede har en omfattende test av. Som sagt: Wide Screen TFT skjerm på 6,8 cm (2,7 tommer) og 230 000 punkter oppløsning, og omtrent så stort det går å få det i dette lille kameraet. Skjermen er lyssterk, og slik Casio påstår, så gjengir den faktisk bilder svært godt fra krappe vinkler - kanskje best blant alle kameraene i denne testen.

Kameraet tilbyr fem skjerminnstillinger: To som automatisk justerer lysstyrken i forhold til omgivelsene og tre styrkegrader du kan bestemme selv og eventuelt spare litt på batteriet. Det vide formatet på skjermen gir plass til hurtigmeny ved siden av, og ikke over bildet, enkelt og greit.

Olympus Mju 1060: karakter

Med Olympus Mju 1060 får du en 7,6 cm stor (3 tommer) som er litt større en den 2,7-tommeren som satt i omfattende test Mju 1020, som dette kameraet forøvrig har mye til felles med. Altså en liten forbedring. Lysstyrken virker omtrent som på forgjengeren, men etter som vi ikke lenger har det tilgjengelig kan vi ikke gjøre en direkte sammenligning. Denne såkalte Hyper Crystal skjermen vil nok som de fleste andre kameraskjermer slite i sterkt sollys, selv om Olympus påstår det motsatte. Lysstyrken ligger under for Canon og Casio, omtrent som Fujifilm F100fd selv om også Olympus er bedre på vertikale vinkler enn Fujifilm.

Olympus Mju 1020
Olympus Mju 1060
Canon 870 IS: karakter
Canon 870 IS

Selv om skjermen i Casio EX-S10 nok er testens beste tatt i betraktning størrelse, synes vi den 7,6 cm store (3 tommer) skjermen som sitter i Canon 870 IS er hakket kvassere, alene på grunn av størrelsen - lysstyrken er bare marginalt bedre.

Og i vinkler virker faktisk Casio-skjermen fremdeles litt bedre. Forøvrig kan 870 IS-skjermen minne om den som sitter i Canon G9, selv om den ikke er helt der. Uansett er dette en ideell skjerm med tanke på størrelse i forhold til kamerahuset og lysstyrke. 870 IS har dessuten en gyro som roterer bildet fra horisontalt til vertikalt når du dreier på kameraet, slik at du får maksimal størrelse på bildet uansett om det er tatt i stående eller liggende format.

Sony T700: karakter
størst av alle skjermer

Det mest fremtredende ved Sony T700 er en 8,9 cm (3,5 tommer), 921 000-punkters skjerm i widescreen format, og det er unikt. Men det er jo verdt å huske på at dette opplegget også gjør kameraet spesielt sårbart for skade ved riper og støt mot skjerm. Det er ingen optisk søker her.

Rent lysmessig er skjermen meget god, med bra vinkelgjengivelse, og stilt til 16:9-opptak kommer den virkelig til i sitt element. Apropos opptak: Til tross for de høye spesifikasjonene, synes vi detaljgjengivelsen er litt kornete, sammenlignet med kvaliteten ved tilbakespilling som er mer jevn.

Canon Digital Ixus 870 IS

Olympus µ 1060

Sony Cyber-shot DSC-T700

Panasonic Lumix DMC-FX37

Fujifilm FinePix F100fd

Casio Exilim Card EX-S10

Canon Digital Ixus 870 IS

Olympus µ 1060

Sony Cyber-shot DSC-T700

Panasonic Lumix DMC-FX37

Fujifilm FinePix F100fd

Casio Exilim Card EX-S10

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen