TEST: Det beste julekameraet
Test

Det beste julekameraet

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Optikk

Skal du fotografere blant folk innendørs, bør du vurdere optikken. Stort sett vil du trenge god vidvinkel, noe flere av testkameraene besitter. Lysstyrke er også viktig, hvis du vil unngå blits som ofte kan skjemme stemningen i et bilde eller forstyrre "tilfeldige" situasjoner. Kompakte digitalkameraer bruker så små sensorer at høy ISO ofte ikke lønner seg på grunn av bildestøy, selv om noen modeller takler høyere ISO bedre.

Her har vi to eksempler tatt ved høy ISO og med blits med Olympus Mju 1060. I det første får vi en god del støy, mens blitsen i bildet til høyre bryter atmosfæren i rommet. Maks lysstyrke for objektivet i dette kameraet er f3,5. Med en bedre lysstyrke ville vi kunne redusere ISO og få et renere bilde og slippe blits. Vi skal forøvrig se nærmere på ISO-nivåer under bildekvalitet.

Olympus Mju 1060, 1600 ISO
Olympus Mju 1060 med blits

Olympus Mju 1060: karakter

Fortsetter vi med Olympus Mju 1060 har dette gode spesifikasjoner ved tele, hele 260 mm i småbildetermer med maks blender på 5,3, som igjen er helt ok i denne klassen. Ned syv zoomtrinn er vidvinkel satt til 37 mm, som på sin side ikke er spesielt bra for nærfotografering, store menneskemengder eller arkitektur, altså ikke det beste festobjektivet. Til utendørsfotografering og avstandsfotografering får du derimot muligheter her som er ganske unike for et såpas lite kompaktkamera. Likt spesifisert som Mju 1020 og vi gir Mju 1060 samme karakter.

Panasonic FX37: karakter
Panasonic Lumix Fx37 Leicaobjektiv

I motsatt ende av Olympus Mju 1060 finner vi Panasonic FX37. Panasonic har lenge samarbeidet med Leica, og også her sitter et skikkelig vidvinkelobjektiv fra den tyske klassikeren. 25 mm brennvidde på vidvinkel med maks blender 2,8, det vil si ypperlig til fotografering innendørs og gruppeportretter av storfamilien. Med fem zoomtrinn tar objektivet oss til tele ved 125 mm, som i alle fall gir litt mulighet for nærkontakt over bordet. Maks blender er da 5,9.

Canon 870IS: karakter

Med Ixus 860 IS kom endelig Canon med et ultrakompakt kamera med vidvinkel som ga resultater på linje med mer erfarene konkurrenter. Det skal bli interessant å se bildekvaliteten fra dette kameraet, da megapikslene har blitt flere, sensoren litt større og zoomområdet noe annerledes. Vidvinkel er fremdeles 28 mm, altså godkjent, dog ikke like imponerende som hos Panasonic FX37. Med fire ganger zoom (860 IS har 3,8 x zoom)får vi med arvtaker 870 IS en telebrennvidde på 112, altså litt bedre enn forgjengeren på 105 mm. Lysstyrken er den samme, dvs 2,8-5,8.

Fujifilm F100fd: karakter

I Fujifilm F100fd sitter et dugelig spesifisert objektiv på 28-140 mm og maks blender på 3,3-5,1. En gledelig oppgradering fra F50fd som var siste ultrakompakte Fujifilm i F-serien vi testet, og som hadde et objektiv med 35 mm vidvinkel. Lysstyrken var den gang derimot bedre, men den ekstra vekten i F100fd vil forhåpentligvis gi stødig fotografering.

Casio XS-10: karakter

Som vi kommenterte i vår store test av Casio Exilim EX-S10, har kameraet en brennvidde tilsvarende 36-140 mm på et gammeldags småbildekamera. Dette er ikke optimalt med tanke på den sosiale bruken (fest, middag, cafe) kameraet ellers egner seg til. Blender reduseres fra 2,8 til 5,3 over seks zoomtrinn. 2,8 er akseptabelt for vidvinkel. 5,3 på tele med et såpass lite og lett kamera vil derimot gjøre det vrient å spikre skarpe motiver på lang avstand. Som eneste kamera i testen uten bildestabilisator blir dette ekstra svakt. Entusiasmen kjølner et par hakk.

Sony T700: karakter
Panasonic Lumix Fx37 Leicaobjektiv

Enda en slankeprins som skorter når det gjelder brennvidde. Det er imponerende med et 4x zoom som ikke stikker så mye som en millimeter ut av kameraprofilen, men ser vi på spesifikasjonene til Carl Zeiss-objektivet som er montert i Sony T700, så har det ikke spesielt god vidvinkel med 35 mm. Der skiltes det med en største blender på kun 3,5. Noe har altså måttet unngjelde for den ultra, ultrakompakte konstruksjonen. Brukbar tele på 140 mm, med ikke så dumme 4,6 i største blender, og vi gir Sony og Zeizz pluss for i det hele tatt å ha klart bragden å ikke kompromittere egenskapene enda mer. Men igjen - denne cybershoten er ikke like high tech som en skulle tro. Les mer om Sony T700 her.

Canon Digital Ixus 870 IS

Olympus µ 1060

Sony Cyber-shot DSC-T700

Panasonic Lumix DMC-FX37

Fujifilm FinePix F100fd

Casio Exilim Card EX-S10

Canon Digital Ixus 870 IS

Olympus µ 1060

Sony Cyber-shot DSC-T700

Panasonic Lumix DMC-FX37

Fujifilm FinePix F100fd

Casio Exilim Card EX-S10

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen