TEST: Det beste julekameraet
Test

Det beste julekameraet

Fysisk

Når vi vurderer kamerahusene legger vi denne gangen vekt på design og størrelse, ikke bare på byggekvalitet. Det dreier seg tross alt om kameraer som skal se bra ut på fest og ikke bare ta bra bilder.


Kamerahus

Fujifilm F100fd: karakter
Fujifilm F100fd: traust men solid, minus en lite tillitsvekkende batteriluke

Fujifilm F100fd er testens største og tyngste kamera med dimensjonene 98 x 59 x 23 mm og 192 gram vekt. Det gir både fordeler og ulemper. Du kan føle at det vil ta for mye plass i jakkelomma og dermed la det ligge hjemme. Det vil kanskje friste mer å i stedet investere i et enda litt større, men også mer avansert beist, som en Panasonic LX3, eller en Canon Powershot G9 / G10. Eller til og med et lite speilrefleks. Men da må du også plusse på en drøy tusenlapp eller mer. Og får du F100fd ned i lomma, har du et solid kamera i metall som vil tåle en smell i gulvet på dansegulvet eller i isdekket ute klokka tolv nyttårsaften. Likevel må vi trekke for en særs lite tillitsvekkende batteriluke - det eneste av plast her - med feste rundt kanten av kamerahuset, slik at den lett kan rives opp. Stativfeste er dessverre også av plast, og litt lettvint i forhold til det seriøse inntrykket dette huset prøver å gi. Uansett: Med nesten 200 gram vekt gir F100fd i alle fall god stabilitet under fotografering.

Det som ikke kan sies om dette kameraet er at det ser særlig eksotisk ut. F100fd har mindre x-faktor enn en årgangs-PC i offentlig tjeneste, i alle fall den sølvgrå versjonen vi har hatt til rådighet (kameraet leveres også i sort). Og hvem vil vel minnes kontoret i romjula? Som tilbehør til finstasen blir det rett og slett litt trist. Kjedelig, for Fujifilm har tidvis gjort interessant design, i samarbeid med Porsche, eller som med den her noen vintre tilbake. Batteriluka, stativfestet og i denne sammenhengen kjedelig design, trekker F100fd ned fra fire til tre stjerner i dette selskapet.


Canon 870IS: karakter

Panasonic Fx37: karakter
Panasonic Lumix Fx37
Canon Ixus 870 IS

Det skal ikke nødvendigvis så mye til for å gi et kamera litt stil. Canon 870IS er sølvgrått det og (vel, det kommer i Champagne-farge også), men linjene er elegante og kontrastene mellom matt og blankt, metall og sort plast, gir det som skal til for å inspirere rent designmessig. Det samme gjelder Panasonic Lumix Fx37 der det er gjort enda enklere, men kanskje enda stiligere med kun Leica-logoen som bryter det grå i gull. Muligens et feminint kamera, men det vil funke bra til dress også. Rent størrelsesmessig vil nok de fleste foretrekke Lumix Fx37 fremfor 870IS ute på byen, da det er akkurat så lite at det går i en bukselomme. Her i Akam velger vi i alle fall å plusse litt ekstra til Panasonic-modellen som partykamera.

Begge kameraene virker solid konstruert, selv om Canon fremdeles insisterer på USB-luke i flimsete gummi. Canon har i alle fall oppgradert med metallhengsler i batteriluka. Dette savnet vi hos forgjengeren 860IS. Panasonic fortsetter heldigvis med sine velkjente, solid hengslede batteri- og USB-luker.

Casio EX-S10, klassens slankeste
Olympus Mju 1060


Casio Ex-S10: karakter

Olympus Mju 1060: karakter

Casio EX-S10 gjorde vi en utdypende test av tidligere i høst. Allerede da tenkte vi at dette kameraet ville passe til dress. Dress og sneakers, for det er også noe ungdommelig ved dette kamerahuset. Det er så vidt vi vet fremdeles det tynneste kamera på 10-megapiksler, med bare 15 mm over midjen. For de av oss som ikke liker å drasse på veske eller som gjerne kaster jakka litt utpå, vil dette være førstevalget, ene og alene på grunn av størrelsen. EX-S10 får faktisk plass i en skjortelomme (undertegnede har møtt dette salgsargumentet helt siden innkjøpet av Ricoh RDC-7 i 2001, et kamera som måler 13x7x3 cm og veier over 300 gram). Kameraet tar brukbare bilder også, men det tar vi for oss under bildekvalitet . Den lille kroppen gir dette kameraet en kuriøs kvalitet som nok også vil lede til en god del fikling blant festmakkere. Og det er akkurat den kameraleken som kan resultere i minneverdige øyeblikksfoto. En sterk firer til Ex-S10 som, spør du oss, er det beste festkameraet med tanke på størrelse og utforming.

Der Casio Ex-S10 er testens slankeste, er Olympus Mju 1060 det letteste, i metall og plast. Med et teleobjektiv på 260 mm kunne vi faktisk tenkt oss litt mer vekt, men som festkamera som skal slenge rundt i veska er færre gram en fordel. Kameraet har et sportslig preg som for noen vil bikke over i det harry, mens andre vil ønske seg dette litt uformelle blant all stivpynten. Ellers bør kanskje de største festløvene velge et av Olympus' vanntette modeller. For øvrig har Mju 1060 mye til felles med Mju 1020, blant annet en godt innfelt skjerm som gir litt ekstra ripebeskyttelse. Mju 1020 kan du lese mer om her.

Tørre data - kameraenes vekt:

Sony T700: karakter
Sony T700

Sony gikk rett til digitalt da de entret kamerascenen. Der var de riktig nok tidlig ute, med sin analoge Mavica still-video forbrukermodell i 1988 . Men at de ikke har noen sentimentalitet for filmkameraet, har nok bidratt til en mer leken utforming av dages digitale modeller. T700 viderefører den vertikale skyvedekseldesignen introdusert med DCS-T1 i 2003. Med 16,4 mm over midjen tar Sony opp slankekrigen med Casio og EX-10. Uavhengig av fotografiske kvaliteter vil dette kameraet i kraft av sitt utseende fungere som en conversation piece og fikle-objekt som kan hjelpe deg i gang med mang en samtale ut i de små timer. Her kan du lese Akams detaljert test av Sony T700.

Batteri

Batterikapasitet er alltid relevant i valget av kamera. Her har vi en oversikt over de ulike modellene satt opp mot hverandre. På julaften, nyttårsaften, julebord og i andre sosiale omstendigheter der du gjerne knipser i vei, og dessuten bruker ekstra med blits, vil batteriet være enda viktigere. Og her varierer det.

Det kameraet som er mest avhengig av skjermen som orienterings- og innstillingspanel er touch screen-modellen Sony T700. Det kameraet som krever mest bruk av skjerm kommer dårligst ut her. Skal du bla gjennom 4 GB med bilder ryker batteriet enda raskere. Ikke helt bra.

Canon 870 IS og Panasonic ligger best an med over tre hundre bilder per oppladning. Canon har med 870 IS forbedret kapasiteten siden 860 IS. Ellers ligger resten jevnt middels bra an. Casio kommer på en tredjeplass, men som eneste modell uten optisk bildestabilisator bør du huske at du muligens også må bruke mer blits, og dermed mer batteri.

Sony T700: karakter
Fujifilm F100fd: karakter
Canon 870IS: karakter
Olympus Mju 1060: karakter
Casio XS-10: karakter
Panasonic FX37: karakter

Canon Digital Ixus 870 IS

Olympus µ 1060

Sony Cyber-shot DSC-T700

Panasonic Lumix DMC-FX37

Fujifilm FinePix F100fd

Casio Exilim Card EX-S10

Canon Digital Ixus 870 IS

Olympus µ 1060

Sony Cyber-shot DSC-T700

Panasonic Lumix DMC-FX37

Fujifilm FinePix F100fd

Casio Exilim Card EX-S10

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen