95% av alt New Horizons har oppdaget ligger fortsatt på sonden
Teknofil
(Bilde: NASA)

95% av alt New Horizons har oppdaget ligger fortsatt på sonden

Det vil ta over ett år før vi har fått det ned til Jorden.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I science fiction-filmer får man ofte inntrykk av at det er en smal sak å snakke med folk på andre steder i verdensrommet. I virkeligheten er litt mer komplisert.

Romsonden New Horizons har for eksempel tatt massevis av bilder og målinger fra sitt nesten-møte med dvergplaneten Pluto, men enn så lenge ligger 95 prosent av informasjonen på sonden selv, og ikke her på Jorden.

I år fikk vi for første gang se dvergplaneten Pluto som noe mer enn en liten samling piksler.
I år fikk vi for første gang se dvergplaneten Pluto som noe mer enn en liten samling piksler. Foto: NASA

Fysikkens lover skaper nemlig noen komplikasjoner for NASA. Når New Horizons sender informasjon til Jorden, er egentlig koblingen lynrask – dataene sendes med lysets hastighet, som er litt under 300 000 kilometer per sekund.

Men siden lyset bruker over 4,5 timer på å reise mellom New Horizons og de gigantiske antennene man bruker på motta sendingene her på Jorden, tar det sin tid.

På grunn av den ekstreme avstanden klarer ikke NASA å motta mer enn 1-4 kilobyte med data per sekund, skriver de på nettstedet sitt.

Har gått inn i sendemodus

Men dette er helt i tråd med planen. New Horizons ble designet for å plukke med seg så mye informasjon som mulig da den fløy forbi Pluto, og deretter gå inn i en egen sendemodus for å formidle dataen til NASA. Det skjedde den 5. september, og det vil ta over ett år før alt er nede.

Dette bildet ble fanget cirka 1,5 time før New Horizons passerte Pluto. Det ligger fortsatt bilder med høyere oppløsning enn dette på romsonden.
Dette bildet ble fanget cirka 1,5 time før New Horizons passerte Pluto. Det ligger fortsatt bilder med høyere oppløsning enn dette på romsonden. Foto: NASA

NASA-forsker Alan Stern kaller informasjonen på New Horizons for et skattkammer, og forklarer:

– Det er dette vi kom for. Disse bildene, lysdataene og andre datatypene er de som skal hjelpe oss å forstå Pluto-systemets opprinnelse og utvikling. Det vi venter på er ikke bare de siste 95 prosentene med data – det er den beste dataen, de klareste bildene og lysdataene, de viktigste atmosfæredataene, og så videre.

Fra nå av vil teamet poste ett nytt bilde på nettet hver fredag.

New Horizons forlot jorden i januar 2006, og har brukt nesten ti år på å komme frem til Pluto. Nå fortsetter den sin ferd ut i Kuiper-beltet, der den skal besøke en ganske liten klode ved navn 2014 MU69. Det skjer den 1. januar 2019.

Sonden har allerede sendt spennende, og ikke minst imponerende bilder:
Se New Horizons passere Pluto på 20 sekunder »

(Kilde: NASA)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen