Det tok dem to år – men nå er AMDs Radeon-SSD her
(Bilde: Varg Aamo, Hardware.no)

Det tok dem to år – men nå er AMDs Radeon-SSD her

To år etter at den var «like om hjørnet» skal den være klar for din spillrigg.

«Vår Radeon-SSD er rett rundt hjørnet», fortalte AMD i november 2012. I de to årene som har gått siden den gang har vi ikke sett snurten til deres første forsøk på å lage fastminnelagring, men nå har det endelig skjedd saker og ting hos selskapet.

Fra og med i dag er nemlig den lenge varslede SSD-en lansert. Den skal fylle butikkhyllene under navnet «Radeon R7» og skal ifølge AMD være myntet på dataspillere som ser etter et alternativ til OCZs Vector- og Vertex-SSD-er. Disse er ment for henholdsvis profesjonelle og forbrukere.

Du skal ifølge AMD finne Radeon-SSD-ene i tre ulike varianter, med en kapasitet på enten 120-, 240- eller 480 gigabyte, som den største forskjellen. 

Et samarbeidsprosjekt

Radeon-SSD-en er et samarbeid mellom AMD, som eier Radeon-merkevaren, og OCZ, som nå er underlagt Toshiba.

Mens AMD kan ta seg av markedsføringen bidrar OCZ med sin ekspertise på SSD-kontrollere. Toshiba står på sin side for selve NAND-minnet, som alle dataene din blir lagret på.

Kontrolleren er den samme som vi finner i OCZ Vector, nemlig Barefoot 3, mens NAND-minnet er av en helt ny type som skal brukes for første gang i Radeon R7-SSD-en. Dette er kalt A19, og er altså produsert med 19-nanometerteknologi.

Toshiba har allerede klart å krympe NAND-minnet til 15 nanometer:
Det kan redusere plassen transistorene trenger med opptil 40 prosent »

Gode spesifikasjoner

Sekvensiell skriving av data skal gå unna på 530 MB/s, mens lesehastigheten er oppgitt til 550 MB/s. Også antall operasjoner per sekund oppgitt av AMD er temmelig gode. Hele 95 000 IOPS ved skriving av data i 4K-blokker, og 90 000 IOPS ved lesing, er noen av de høyeste tallene vi har sett på en SSD med 240 gigabyte kapasitet.

For dem som lurer på hvor lenge Radeon R7-SSD-en vil gjøre susen kan AMD berolige. Du skal nemlig kunne skrive 30 gigabyte med data til den hver eneste dag i fire år før den går inn i pensjonsalderen.

R7-SSD-en har en formfaktor på 2,5 tommer og en høyde på 7 millimeter. Sammen med SSD-en får du derfor en adapter for bruk i 3,5-tommers brønner, og diskkloneprogramvare fra Acronis. Data du lagrer på SSD-en kan beskyttes med 256-bit kryptering.

Selv om AMD har sluppet katten ut av sekken har ingen av de norske nettbutikkene listet spill-SSD-en for salg enda. Om du vil være blant de første med Radeon-lagring kan du likevel sette opp et lagervarsel allerede i dag. Da sender vi deg en e-post når de dukker opp på lager.

Sett opp lagervarsel for 120 GB-modellen »
Sett opp lagervarsel for 240 GB-modellen »
Sett opp lagervarsel for 480 GB-modellen »

Vi satte de mest populære SSD-ene på en skikkelig styrkeprøve:
Vår nådeløse test fikk selv de tøffeste til å svette (Ekstra) »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen