Illustrasjonsbilde. En slik kameramodul skal kunne gi deg 52 megapiksler på mobiltelefonen din.
Illustrasjonsbilde. En slik kameramodul skal kunne gi deg 52 megapiksler på mobiltelefonen din. (Bilde: Shutterstock/Light)

Det ser ekstremt ut, men dette kan være fremtidens mobilkamera

Nytt mobilkameraselskap skal ha et 52-megapiksels modulkamera klart til neste år.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Sist uke kunne vi melde at Apple har kjøpt opp LinX Computational Imaging, et selskap som utvikler avanserte mobilkameraer, som litt enkelt forklart består av flere kameraer satt sammen til én enhet.

Nå melder nettsiden MIT Technology Review om en ny aktør som har kommet på banen med en lignende idé, men ut fra konseptbildet å dømme har de tatt den til det ekstreme. Med denne metoden mener selskapet Light, akkurat som LinX, at de skal få bildekvaliteten som zoom-mulighetene fra et digitalt speilreflekskamera (DSLR) inn i en mobiltelefon.

Store løfter, men med rot i virkeligheten

Dette er ikke noen puslete påstand, men så sier de heller ikke hvilket DSLR-kamera de skal greie å matche. Det kan like gjerne være en Canon EOS 10D fra 2003, men vi er litt mer skeptiske dersom de mener de skal konkurrere med dagens toppmodeller.

MIT Technologys journalist, Rachel Metz, skriver at hun fikk se på en utviklingsmodell bestående av 16 kameramoduler med brennvidder på 35-, 70- og 150 mm. Akkurat denne modellen var ment for å demonstrere hvordan systemet kan brukes til selvkjørende biler eller i sikkerhetskameraer, men selve konseptet er likt som det til mobiltelefoner.

Å levere «DSLR-kvalitet» til en mobiltelefon er et mildt sagt hårete mål, men det er ikke tatt helt ut av løse luften. Konseptbildet, hvis vi teller riktig, viser en telefon med hele 11 kameraenheter, hver med individuell optikk og bildebrikke. Når alle de tar ett bilde samtidig, kan bildene settes sammen til ett bilde av telefonen.

Les også: Sharps nye mobilskjerm setter pikseltetthetsrekord »

La oss leke litt med tanken

Siden selskapet ikke har en ferdig, fungerende prototype ennå får vi nøye oss med å leke med tanken. I systemet der kameramodulene hadde ulik brennvidde, var det bare de med samme brennvidde som tok bilde samtidig, avhengig av hvor mye fotografen zoomer ut eller inn. Men la oss forestille oss at systemet lot deg ta bilder med 10 kameraer samtidig:

shutterstock_160357754.
Nærbilde av kameraenheten fra Lights illustrasjonsbilde. (Foto: Light)

Da kunne de ulike modulene i teorien settes sammen slik at pikslene overlapper hverandre med 10 prosent, eller en tidel av en piksel. Da vil det bli mulig for telefonens programvare å sette dette sammen til ett bilde med et mye høyere detaljnivå enn med ett enkelt kamera. 

Siden bildestøy vil genereres ulikt fra kamera til kamera, kan informasjonen fra de forskjellige kameraene også brukes til å redusere bildestøyen når bildene legges sammen. Det kan tenkes at dette også vil fungere for eventuelle optiske svakheter i kameraenhetene selv.

Og selv om 50-megapiksler er langt mer enn en vanlig mobilbruker vil få bruk for, åpner dette for digital zooming og beskjæring av bildene i ettertid uten nevneverdig kvalitetstap. De ulike kameraene kan også eksponere bildene ulikt, slik at lysere og mørkere bilder settes sammen til ett bilde med høyere dynamikk, med flere detaljer i skyggene og i de lyse partiene (høylyset).

Etterfokusering, altså å velge fokus etter bildet er tatt, skal også bli mulig med dette systemet.

Litt tykkere og litt dyrere telefoner

Designet er én ting vi kan se kan holde dette konseptet tilbake. Konseptbildet fra Light bryter i alle fall med den mye mer minimalistiske designtrenden som regjerer i dagens telefonmarked.

En annen ting er at mobilene vil bli noe tykkere, som krasjer med millimeterkappløpet produsentene i mellom. Ifølge Light vil systemet gjøre telefonene som bruker det omtrent like tykke som dagens telefoner er med ekstra deksel på. Altså ikke noen vanvittig forandring, men det kan være telefonprodusentene vil se på det som et skritt i feil retning.

Prisen er en tredje utfordring, da materialprisen vil gå opp med rundt 50- til 60 dollar for hver enhet. Likevel mener Light at vi vil få se et kamerasystem fra dem på plass i smarttelefoner allerede neste år.

Så da gjenstår det å se om Light overvinner disse utfordringene, eller om idéen ender som et ekstra kameradeksel. Sett i sammenheng med Apples oppkjøp av LinX, kan det uansett virke som fremtidens mobilkameraer vil ha flere «øyne».

Ville du byttet noen millimeter tykkelse for et bedre kamera? Del dine tanker i kommentarfeltet.

En annen ting telefonprodusentene er opptatt av er strømforbruk, og dette kameraet lager sin egen strøm »

(Kilde: MIT Technology Review)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen