(Bilde: iStockphoto)

– Det må bli slutt på patentkrigen!

Amazon-grunnlegger Jeff Bezos mener myndighetene må gripe inn, og får støtte fra eksperter.

Amazon-grunnlegger Jeff Bezos har fått nok av alle de pågående patentstridene mellom blant andre Samsung og Apple, og går så langt som å si at ikke bare innovasjonen i bransjen – men også utviklingen i hele samfunnet – trues av disse rettssakene.

Det går frem i et intervju med Bezos i den britiske gratisavisen Metro.

Amazon-grunnlegger Jeff Bezos.
Amazon-grunnlegger Jeff Bezos.Foto: Amazon

Myndighetene må gripe inn

Amazon-sjefen mener myndigheter verden over nå må se på patentsystemene, og vurdere om lovene må endres. Mange av de pågående patentsakene er ikke bra for samfunnet, mener han.

– Patenter er ment å motivere til innovasjon, og vi befinner oss snart i en verden hvor de i stedet kan begrense innovasjonen, sier Bezos i intervjuet.

Får støtte fra ekspertpanel

Det er flere enn Bezos som mener patentsakene ødelegger for innovasjonen.

En gruppe patenteksperter uttalte tirsdag denne uken at patenter på programvare og på forretningsmetoder er årsaken til at det råder krigstilstander i mobilbransjen om dagen, og det igjen bremser innovasjonen. Det skriver Infoworld.

Uttalelsene kom under en paneldebatt på et arrangement holdt i USA av organisasjonen "Advisory Committee to the Congressional Internet Caucus".

– Selv om det amerikanske patentsystemet fungerer bra i enkelte bransjer, så må oppstartsbedrifter i teknologibransjen forholde seg til tusenvis av patenter de kan komme til å krenke, sa advokat Marvin Ammori under debatten.

Ammori mener dagens system ikke er laget for å skape innovasjon rundt alle disse patentene, og at den amerikanske kongressen nå bør få slutt på patenter for programvare og for forretningsmetoder. Inntil det skjer, vil store teknologiselskaper fortsette å søke om et stort antall patenter som et forsvarstiltak mot fremtidige patentsøksmål, mener han ifølge Infoworld.

Har kranglet siden symaskinen ble oppfunnet

Professor Adam Mossoff ved George Mason University var imidlertid ikke enig, og stilte spørsmål ved om mobilbransjen har klart å peke på noen nye problemer med patentsystemet. Det har vært krangling om patenter helt siden 1850, da symaskinprodusenter saksøkte hverandre for brudd på patenter, fortalte han. Siden har nye bransjer, som flyindustrien, radiobransjen og andre teknologier vært gjennom det samme.

– Det har fortsatt vært innovasjon i de bransjene som har hatt patentkriger. Ikke få panikk, det er ingenting som er nytt her, sa Mossoff.

(Kilder: Infoworld og Metro)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen