Det funket på rotter ...
Teknofil
(Bilde: Shutterstock)

Det funket på rotter ...

Ny lasermetode kan gjøre tannlegebesøket langt hyggeligere.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Har du tannlegeskrekk? Med mindre skrekken utelukkende skyldes det hinsidige prisnivået, kan dette være gode nyheter for deg: Forskere ved Harvard Universitys Wyss Institute kan ha funnet en ny lasermetode som vil gjøre rotfylling overflødig i fremtiden.

Ifølge Ubergizmo har forskerne kommet frem til konklusjonen ved å – dette høres stygt ut – bore hull i tennene til forsøksrotter, for så å stimulere tennene med infrarød laser etterpå. Teknikken omtales som en form for lysterapi.

Størrelsesforholdet mellom en rottetann og en mennesketann viser skaleringen forskerne må jobbe videre med nå. (Rottetannen er for øvrig fremstilt som en mennesketann på bildet). .
Størrelsesforholdet mellom en rottetann og en mennesketann viser skaleringen forskerne må jobbe videre med nå. (Rottetannen er for øvrig fremstilt som en mennesketann på bildet). Foto: James Weaver, Harvard's Wyss Institute

Resultatet viste at laserbehandlingen aktiverte stamcellene i tennene, som igjen førte til at tannbeinet begynte å gro. Med andre ord kan forskningen tyde på at tennene dine kan repareres innenfra ved å behandle dem med laser.

– Regenerere tenner

Om metoden også fungerer på mennesker er det imidlertid for tidlig å vite.

– Vår metode introduserer ingenting nytt til kroppen, og lasere blir rutinemessig brukt i både medisin og tannpleie fra før. Derfor er hindrene til klinisk bruk lave. Det vil være en betydelig fremgang i vårt felt om vi kan klare å regenerere tenner fremfor å erstatte dem, sier Dr. David Mooney fra Wyss Institute i en pressemelding. 

Les mer om forskningen på nettsidene til Harvard University.

Denne holder nøye statistikk over pussevanene dine:
Her er Bluetooth-tannbørsten som holder tannlegen borte »

(Kilder: Harvard University via Ubergizmo)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen