– Jeg fikk prøve HoloLens, og det er helt magisk
Teknofil
(Bilde: Microsoft)

– Jeg fikk prøve HoloLens, og det er helt magisk

Microsofts nye briller imponerer.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I går var Microsofts største og mest imponerende dag på mange år. Ikke bare viste de frem nye funksjoner i Windows 10. De viste også frem den nye nettleseren Spartan vi hadde hørt rykter om tidligere og en kjempeoppgradering for spillentusiaster, men de sparte det aller kuleste til sist.

Til alles overraskelse avslørte de et produkt kalt HoloLens - et par holografiske briller som forvandler omverdenen til omtrent hva du vil. 

Foto: Microsoft

Bare noen fikk prøve

Det var bare en håndfull journalister som fikk leke seg med de avanserte brillene, og ingen fikk lov til å ta verken video, bilder eller lydopptak. Vi var ikke blant dem. Vi har imidlertid samlet sammen førsteinntrykkene til en rekke av de amerikanske journalistene som fikk bli med Microsofts på bakrom.

Og journalistene er enstemmige i konklusjonen: Microsoft har gjort noe utrolig.

Foto: Microsoft

Hva er HoloLens?

Foto: Microsoft

La oss først ta en nærmere titt på hva HoloLens faktisk er. Akkurat som Oculus Rift og Samsungs Gear VR setter du HoloLens foran øynene dine, selv om de ser ut til å være mindre klumpete enn vanlige VR-briller.

Microsoft har ennå ikke sagt så veldig mye om hva HoloLens-brillene egentlig består av, eller hvordan teknologien funker. De sier de har skapt en helt ny prosessor, kalt «holo-prosessor», men annet enn det er det bare vill gjetning.

Basert på bilder og forklaringer fra journalistene som har fått prøve HoloLens, vet vi at den vil projisere bilder foran øynene dine, den vil ha mulighet til å spille av lyd og det kommer til å være minst fire kameraer på framsiden. I tillegg vil den være stappfull av andre avanserte sensorer. 

Foto: Microsoft

Hva skiller HoloLens fra Oculus Rift?

En viktig forskjell mellom HoloLens og VR-briller er at Microsofts briller ikke dekker hele synsfeltet. Der Oculus Rift sikter på å dra deg inn i en fantasiverden og forvandle alt rundt deg, har Microsoft noen helt andre planer. Deres visjon er å slå sammen den virkelige verdenen og den digitale. Veggene i leiligheten din blir til store TV-skjermer og stuebordet blir til spillflater. 

Skjønner du ikke hva vi prater om? Se denne demo-videoen fra Microsoft: 

Hva er dommen?

Det er fortsatt ikke mange som har fått prøve Microsofts briller. De få som har fått prøve virker imidlertid å være lyriske, og sammenligner opplevelsen med første gang de prøvde Oculus Rift. 

Vi var også ganske lykkelige etter vår først Oculus Rift-opplevelse »

– Prototypen er helt fantastisk

Wired-journalisten Jessi Hempel lar seg imponere av maskinvaren:

– Den er vesentlig større enn Google Glass, men langt mindre klumpete enn Oculus Rift. [...] Prototypen er helt fantastisk. Den tar alt som gjorde Kinect magisk, multipliserer det, og bruker bare en brøkdel av energien. Dypdekameraet dekker 120 x 120 graders vinkel - langt mer enn den originale Kinect - slik at den får med seg omtrent alt hendene mine gjør. 

– Reagerte helt perfekt med hodebevegelsene

The Verge-journalisten Dieter Bohn ble lamslått av hvor sømløst opplevelsen var: 

– Du ser fortsatt den virkelige verden mellom de virtuelle objektene, og du kan se hvor den magiske, holografiske verden slutter og der sidesynet ditt begynner. Men akkurat før jeg begynte å tenke «Jeg har sett VR før», så jeg ned og  et slott stående midt på stuebordet. Det flimret ikke, men det så ikke helt ekte ut heller. Det bare sto der, helt flatt på bordet, og reagerte helt perfekt med hodebevegelsene mine. Det føltes nesten så ekte ut som stuebordet, og det var ingen forsinkelse i det hele tatt. Slottet bare var der . Det var simpelthen magisk. 

– Brillene var litt framtunge

Gizmodo-skribenten Sean Hollister er også imponert, og hadde nok en litt mer realistisk konklusjon enn mange andre:

– Prototype-brillene var litt framtunge, hadde kjempesmalt synsfelt og kabler som stakk ut over alt... Men det føltes likevel ut som magi. Blandingen av det virkelige og det virtuelle var akkurat så fengslende som jeg hadde håpet.

– Som Star Wars, men bedre

Ars Technica-journalisten Peter Bright forklarer best hvordan objekter faktisk ser ut gjennom HoloLens-brillene: 

– Det ser akkurat ut som holografiske projeksjoner vi alle har sett i Star Wars og Total Recall, men bedre. Microsoft har laget noe som er mye mer overbevisende enn de utvaskede bildene R2D2 sender, og mye bedre enn Sharon Stones virtuelle tennis-coach. Bildene var skarpe, fargerike og relativt solide. De føltes faktisk ut som objektene som ble projisert var ekte og faste.

Du kan lese enda flere førsteinntrykk her: 

Vil du lese mer om hva Microsoft lanserte? 
Sjekk ut Tek.nos Windows 10-gjennomgang »

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen