Det første 4K-innholdet fra Netflix skal ha blitt lekket på Internett
(Bilde: Netflix)

Det første 4K-innholdet fra Netflix skal ha blitt lekket på Internett

Pirater skal visstnok ha brutt kopisperren.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

For å kompensere for den relativt store mangelen på innhold for folk som har investert i 4K-TV-er gjorde strømmetjenesten Netflix 4K-innhold tilgjengelig allerede i fjor sommer. Nå melder TorrentFreak at innholdet har funnet veien til torrent-miljøet.

Nettstedet skal ha fått med seg at den første episoden av den populære TV-serien Breaking Bad i 4K-oppløsning verserer på diverse torrentsider for tiden. Episoden som sirkulerer skal være på solide 18 gigabyte.

Har trolig knekt avansert kopibeskyttelse

Dette betyr altså at piratene mest sannsynlig har klart å knekke den såkalte HDCP 2.2-teknologien, som er en relativt ny kopibeskyttelsesteknologi utviklet av Intel spesifikt for å beskytte 4K-innhold.

En episode av den populære TV-serien Breaking Bad i 4K har nå funnet veien til torrentsidene.
En episode av den populære TV-serien Breaking Bad i 4K har nå funnet veien til torrentsidene. Foto: AMC

Denne har hittil blitt regnet som tilnærmet umulig å knekke. HDCP-teknologien fungerer i korte trekk ved at det sendes et signal til mottakeren for å bekrefte at den aktuelle enheten er autorisert for å motta dataene, for deretter å sende dataene kryptert til mottakeren.

En enhet som kan brukes til opptak av dataene vil for eksempel ikke være autorisert, og det er dette piratene må ha funnet en måte å omgå på. Piratene kan imidlertid ha funnet en annen metode enn å knekke HDCP-teknologien.  

Brukes også av Sony og andre

Som vi meldte allerede i 2013 har også blant andre Sony satset på HDCP 2.2-standarden i forbindelse med lanseringen av sine første 4K-bokser.  Støtte for standarden bygges inn i blant annet TV-er, spillkonsoller og andre typer avspillingsenheter.

For å kunne spille av HDCP-beskyttet materiale, for eksempel fra Netflix, må TV-en din altså ha denne støtten. Som blant andre TechRadar nylig meldte kan dette by på problemer for 4K-avspilling dersom utstyret ditt ikke har HDCP 2.2-støtten, som ennå er ganske ny. 

Det kommer stadig flere 4K-TV-er: Nå lanserer LG sine første flate, OLED-TV-er med 4K »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen