– Det er programvaren som er viktig, ikke telefonen

Samsung gjør mye riktig med Galaxy S4.

Da Samsung lanserte sitt nye flaggskip Galaxy S4 i natt, var reaksjonene fra både teknologipresse og analytikere ganske blandede. "Den er altfor lik Galaxy S III", mente mange.

Jeg er enig i at det ikke er noe spesielt oppsiktsvekkende verken med designen eller med maskinvaren i Galaxy S4 – selv om den spesifikasjonsmessig er fullt på høyde med det beste fra konkurrentene, og kanskje vel så det.

Men hva betyr vel spesifikasjoner, så lenge telefonen er lynrask, skjermen er sylskarp og alt det andre er "bra nok"? Det er programvaren som er viktig.

Lanseringen av S4, og tidligere lanseringer fra konkurrenter som HTC, viser at flere av de store produsentene nå legger stadig større vekt på programvaren som en måte å differensiere seg på i forhold til konkurrentene.

Det er ikke så ofte lenger at en produsent kommer med produkter med "revolusjonerende" maskinvare. Når alle produsentene lager telefoner basert på stort sett den samme maskinvaren, og veldig mange også har den samme Android-plattformen fra Google i bunn, er det bare på design og programvare de virkelig har mulighet til å skille seg fra konkurrentene.

Ikke bare unøvendig "bloatware"

Jeg tror det er de produsentene som kan skape den beste brukeropplevelsen – gjennom hvilken programvare de legger på telefonen – som på sikt vil lykkes. Maskinvaren er det bare nerdene som bryr seg om likevel.

Galaxy S4-funksjoner som automatisk pausing av video når du tar øynene vekk fra skjermen, eller fotofunksjonen som tar bilde med både front- og bakkamera samtidig, kan kanskje oppfattes som "gimmicker", men det er likevel denne typen tilleggsfunksjoner som gjør at S4 ikke bare er "nok en mobiltelefon". Tilsvarende hos HTC, som i den nyeste versjonen av sitt Sense-grensesnitt leverer nyheter og annen informasjon rett til startskjermen – i tillegg til andre funksjoner som gjør telefonen enklere å bruke enn en telefon med "bare Android".

Enkelte kommentatorer, blant annet i AppleInsider.com, har påpekt at Samsung knapt nevnte Android i sin lansering. I stedet har de gitt telefonen en masse nye funksjoner, hvor mange av funksjonene erstatter eller forbedrer Googles egne Android-funksjoner. Samsung bygger også sitt eget økosystem med tilbehør og funksjoner rundt sine produkter, nesten på samme måte som Apple har gjort med sin iPhone. Det bidrar til å knytte brukerne enda sterkere til Samsung-produktene. Rett og slett gjøre det vanskeligere å bytte til et annet merke senere.

Min spådom er at det er de produsentene som er best på å lage unike brukeropplevelser ved hjelp av programvareløsningene på smartmobilene som kommer til å lykkes best i tiden fremover.

Hva tror du?

Les også: Lunken mottakelse for Samsung Galaxy S4

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen