Ta med deg denne appen på Øya
Teknofil
(Bilde: Montasje: Lars Vaular/Shutterstock)

Ta med deg denne appen på Øya

– Det er dritfett. Power to the people, sier Lars Vaular.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Denne saken ble opprinnelig publisert tidligere i sommer.

Det er sommer, det er sol, og musikkfestivalene står i kø. I løpet av de neste månedene kan du få med deg alt fra Norwegian Wood, Øyafestivalen, Midnattrocken til Slottsfjellfestivalen, eller en av de mange mindre festivalene i Norge.

Akkurat som tidligere år vil trolig mobilen være den enkleste måten å dokumentere festivalene du drar på. I år har derimot festivaldeltakerne fått enda en grunn til å filme opplevelsen. Vi snakker selvsagt om appene Periscope og Meerkat, som lar deg livestreame hva som helst til hvem som helst.

Det betyr at du i år kan dele opplevelsene dine med vennene dine som sitter hjemme, eller ukjente følgere du aldri har hørt om. I tillegg kan du få med deg konserter på andre siden av kloden, forutsatt at noen er der med mobilen sin, og streamer opplevelsen til nettet.

Er det lov å filme på konsert?

Foto: Shutterstock

Det er imidlertid alltid et spørsmål som dukker opp når ting virker litt for godt til å være sant: Er det egentlig lov? Kommer vaktene til å ta fra oss telefonen hvis vi filmer åpenlyst under en konsert, og direktesender det hele til følgerne våre?

På Øyafestivalen i Oslo er det forbudt med proffkamerautstyr, men de har i utgangspunktet ingen restriksjoner på filming med mobiltelefonen. Slik er også reglene på de fleste festivaler. PR-sjef Jonas Prangerød forklarer at kamerabegrensninger ofte henger sammen med krav fra de største artistene.

– De fleste artister er klar over at det er vanskelig å ha veldig strenge begrensninger for mobilbruk. Jeg tror en del artister vil tilpasse seg ny teknologi, men fortsatt ønsker å ha noe kontroll selv. Scenevakter og de største artistenes sikkerhetsfolk vil nok fortsatt reagere på uønska dokumentering rett foran scena, sier Prangerød til Teknofil.no.

Han tror likevel ikke det det blir behov for å slå ned på bruk av Periscope og Meerkat under årets festival, så lenge de som filmer viser hensyn.

– Det største problemet med overdreven filming av konserter, er vel at man står i fare for å ødelegge noe av opplevelsen for sidemannen eller de bak. Vi ønsker at publikum skal ta hensyn til hverandre og fokusere på å oppleve musikken sammen, avslutter Prangerød.

Lars Vaular: – Dritfett

Foto: Pressefoto/Erik Five

Arrangørene synes altså at det er helt OK hvis du vil dele festivalopplevelsen din på nettet. I stedet hviler spørsmålet på artistene, som kanskje vil være kritiske til at publikum nå kan streame konserter til følgerne sine via Periscope.

Vi spurte en av de norske headlinerne på Øyafestivalen i år, rapperen Lars Vaular, hva han synes.

– Det er dritfett. Power to the people, sier Vaular til Teknofil.no.

Vi regner dermed med at noen tar på seg ansvaret å streame fra Øya-konserten hans i august. Eller kanskje han vil gjøre det selv?

Vaular har nesten 40 000 følgere på Twitter, samt Facebook-side, Instagram-profil og Snapchat-konto (larsvaular666), hvor han promoterer seg selv som artist. Men han har ennå ikke har kommet seg på Periscope eller Meerkat. Vi spurte hvorfor:

– Jeg vet ikke om noe Periscope, men jeg skal sjekke det ut, sier Vaular.

– Fin markedsføring for festivalen

Foto: Shutterstock

Den norske festivalsommeren sparkes i gang for alvor denne uken med Norwegian Wood. Mark Knopfler, Tori Amos og Patti Smith er blant headlinerne der. Men hvis du ikke kommer deg til Frognerbadet, får du krysse fingrene for at noen av deltakerne stiller med en livestream. Det virker ikke som om festivalsjef Mie Skard har noe imot at Periscope eller Meerkat der.

–  Både vi og artistene vet at dette skjer nå, og det lite vi kan gjøre med det når så og si alle har et mobilkamera i lommen. Tidligere ble profesjonelt kamerautstyr stoppet i inngangen, men nå er jo som kjent kvaliteten på mobilkameraene også svært gode, sier Skard til Teknofil.no.

– For oss er det forsåvidt en fin markedsføring for festivalen. Jeg tror artister etterhvert har gitt opp å prøve å stoppe opptak fra mobiler, for de ser vel også at dette har en verdi for dem gjennom at opptakene blir en god markedsføring, legger hun til.

Slik bruker du Periscope

Nå som du har «fått lov» av både en artist og en arrangør, er det bare å sette igang å prøve en streaming-app. Periscope og Meerkat er to ganske like apper, men vi foretrekker førstnevnte, som er eid av Twitter. Grunnen til det er at appen har bedre grensesnitt og tjenesten litt flere brukere. Ironisk nok trenger du Twitter-konto for å opprette Meerkat-konto, men det gjør du ikke med Periscope.

Det første du må gjøre er å laste ned en av appene, og registrere en brukerprofil. 

Last ned Periscope: Android / iOS
Last ned Meerkat: Android / iOS (krever Twitter-konto)

Følg folk, eller se hva som skjer

I Periscope-appen får du muligheten til å følge andre brukere. Dersom du har koblet din nye konto til din Twitter-konto, får du opp forslag til hvem du kan følge. Ellers søker du bare opp venner og kjente, og kjendiser. Sendinger fra de du følger, dukker opp på førstesiden. Du kan også se innslagene i reprise.

Det nye Periscope-kartet gjør det enklere å finne aktuelle livesendinger.
Det nye Periscope-kartet gjør det enklere å finne aktuelle livesendinger.

En helt ny Periscope-funksjon er at du kan se på et kart hvor i verden folk streamer fra. Det vil gjøre det veldig enkelt å se om noen streamer fra for eksempel Norwegian Wood (10.-13. juni) eller Roskilde (27. juni - 4. juli).

Sjansen for at noen streamer fra større musikkfestivaler som Lollapalooza i Chicago (31. juli - 2. august) eller Reading Festival (28.-30. august) er nok også rimelig stor.

Mindre live-konserter kan du ofte få med deg på Periscope. Vi tror musikkfestivalene står for tur.
Mindre live-konserter kan du ofte få med deg på Periscope. Vi tror musikkfestivalene står for tur.

I «Global list» i appen ser du til enhver tid hva som streames direkte rundt omkring i verden, i en liste.

Trykker du på en av streamene, kobles du på direktesendingen. Her kan du kommentere, eller gi en slags «like» – et lite hjerte som dukker opp hvis du trykker på skjermen.

Stream selv

Hvis du vil streame noe via Periscope, trykker du på kamera-ikonet i appen. Gi en beskrivelse av hva andre vil få se, og velg hvem som får lov til å kommentere på sendingen (kun folk du følger, eller alle).

Vil du gjøre sendingen privat? I så fall trykker du på lås-ikonet og velger hvilke av følgerne dine som skal få se. Dette gjør det altså mulig å streame bare til noen få utvalgte venner, og ikke til hele verden.

Under Innstillinger kan du velge å autolagre sendingene. Det vil selvfølgelig ta opp en del plass på mobilen hvis du filmer lange klipp.

Da er det bare å sette igang! Norwegian Wood starter for eksempel neste uke. Vi har ikke billetter dit, men vi håper likevel vi får se noen høydepunkter via Periscope eller Meerkat.

Periscope har allerede gitt «power to the people»:
Tusenvis så boksekampen mellom Mayweather og Pacquiao gratis »

 (Kilder: Periscope, Meerkat)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen