Det du ser her kan gi deg langt mer avanserte prosessorer
(Bilde: Applied Materials)

Det du ser her kan gi deg langt mer avanserte prosessorer

Forskere kan ha gjort et betydelig gjennombrudd.

Når man snakker om produksjonsprosesser er det gjerne tale om antall nanometer transistorene i en krets måler. I virkeligheten er det dog ikke så enkelt som at man bare krymper størrelsen på transistorene; man må koble all nanoelektronikken sammen også.

Til nå har man gjort dette ved hjelp av stadig mindre ledere av kobber, men å krympe disse til stort mindre enn det punktet hvor vi er i dag har vist seg vanskelig. Nå har imidlertid et selskap ved navn Applied Materials kommet opp med en løsning som både gjør det enklere å krympe kretsene, og gjør at andelen feilkoblinger kan stupe.

Limer kobber med kobolt

Utfordringen med kobber på nanoskalaen er at det lett kan oppstå glipper i materialet, som gir dårlig eller ingen ledeevne. Slikt kan man ikke oppdage så lett, og selv med brukstester kan brikker med slike feil fungere godt til å begynne med.

De fleste løsninger på problemet har gått ut på å blande inn et eller annet materiale med kobberet, men slikt ville gjort den elektriske ledeevnen dårligere. Applied Materials tar en helt annen tilnærming, og foreslår å bruke grunnstoffet kobolt – ikke blandet inn i kobberet, men i stedet lagt ned som en «hylse» rundt selve lederen.

Kobolt har nemlig noen finurlige egenskaper som gjør at kobberet flyter jevnere og fester seg bedre til det enn til mellomlagene man tidligere har brukt til slike ledere. I denne videoen fra Applied Materials viser de hvordan metoden fungerer:

Derfor har det vært vanskelig

Problemet med å bruke kobber for å koble sammen delene av for eksempel en prosessor er knyttet til den ekstreme miniatyriseringen produksjonen foregår på. Jo mindre en krets blir, desto mindre kobber kan man bruke. Da blir det også vanskeligere å sikre at man faktisk klarer å skvise inn nok materiale til at det oppstår en forbindelse.

En annen utfordring er at flere transistorer og mer komplekse brikker betyr at man trenger flere koblinger. Dermed er det et høyere antall forbindelser som potensielt kan få en feil. Med flere koblinger som må være på plass blir samtidig muligheten til å lage reserveløsninger inni brikken mindre praktisk.

I stedet for å eksempelvis lage 10 000 «backup-ledninger» til de mest kritiske delene, må man plutselig lage 100 000; og det blir rett og slett upraktisk og altfor dyrt.

Hvis Applied Materials nå har funnet løsningen på disse problemene med sitt «lim» av kobolt, kan det bety at alle disse problemene reduseres. I så fall er kanskje fullvoksne prosessorer til folk flest, bygd på 14 nanometers teknikk, være nærmere enn vi tror.

Dette er likevel ikke den eneste hindringen som må overvinnes:
Ekstra: Kjemper mot naturlovene for å lage bedre prosessorer »

(Kilde: Extremetech)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen