Det amerikanske forsvaret tester datastyrt gevær
(Bilde: Tracking Point/YouTube)

Det amerikanske forsvaret tester datastyrt gevær

Teknologi kan gjøre «alle» til treffsikre soldater.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Som oftest når vi hører om våpen i forbindelse med datateknologi dreier det seg om 3D-skrevne våpen, som i begynnelsen ikke engang var særlig brukbare, men som nå er blitt fullt funksjonelle våpen av metall.

Ved å dytte datateknologi inn i selve skytevåpnene kan man imidlertid få til langt mer potente løsninger, og det er nettopp dette det amerikanske forsvaret nå har bestemt seg for å gjøre.

Gjør «alle» til elite-skyttere

Som nettstedet Cnet melder har amerikanerne nå gått til anskaffelse av en såkalt «smart-rifle»-teknologi, som de har begynt å teste ut for mulig bruk i stridssituasjoner.

Teknologien har de kjøpt fra et selskap som heter Tracking Point, og gjør det altså mulig å forvandle konvensjonelle rifler til «tenkende» rifler som gjør det langt enklere for skyttere å treffe mål fra lange avstander.

Våpnene med denne løsningen fungerer ved at skytteren først markerer målet sitt digitalt med en liten «prikk» i siktet, og denne markøren vil så følge målet automatisk.

Nøyaktig hvor markøren plasserer seg i forhold til selvet målet er basert på beregninger av ulike forhold som avstand, vind, atmosfæretrykk og andre faktorer.

Skyter av seg selv

Deretter dukker det opp et siktekors, og da er skytterens oppgave simpelthen å trykke og holde inne avtrekkeren til siktekorset treffer markøren, noe som gjør at våpenet automatisk fyrer av skuddet på helt riktig tidspunkt.

All datateknologien som brukes til å utføre og formidle den ballistiske informasjonen er innebygget i det optiske siktet. Teknologien skal gjøre at til og med uerfarne skyttere kan treffe mål helt opptil 1,1 kilometer unna.

Ikke overraskende er våpnene temmelige kostbare saker, med en startpris på cirka 138 000 norske kroner per stykk. Det amerikanske forsvaret har altså kun kjøpt selve teknologien, som de har integrert i sine egne skarpskytter-rifler.

Under kan du se en demonstrasjonsvideo av teknologien, hvor en 12-årig jente enkelt treffer blink på over 900-meters avstand.

Vanlige folk må nok nøye seg med enklere teknologi: Nå kan du lage metallgjenstander med selvbygget 3D- skriver »

(Kilde: Cnet)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen