De samme skadene går igjen i flere av redaksjonens Fitbit-armbånd.
De samme skadene går igjen i flere av redaksjonens Fitbit-armbånd. (Bilde: Niklas Plikk, Tek.no)

Designsvakhet på mange Fitbit-armbånd

Mange brukere melder om armbånd som går i stykker. Vi har undersøkt saken nærmere.

Oppdatert 10.2.2016 med tilsvar fra Fitbit.

Da vi nylig skulle lage vår oversikt med redaksjonens anbefalinger av aktivitetsarmbånd og treningsklokker hadde vi tenkt å ta med et par av armbåndene fra Fitbit i oversikten. Dette er nemlig både brukervennlige og forholdsvis rimelige produkter som har kommet ganske godt ut av både våre egne tester og tester i andre medier.

I våre anbefalingsartikler lenker vi kun til de aller beste produktene som vi er sikre på leserne våre vil bli fornøyd med. Under diskusjonen om hvilke produkter vi skulle anbefale kom det frem at fire av fem armbånd vi har hatt i redaksjonen har sluttet å fungere etter ganske kort tid. Et søk på nettet, i Fitbits brukerforum og i brukeranmeldelser av produktene, viste at vi var langt fra alene. Nettet florerer av bilder av Fitbit-armbånd med ødelagt reim, eller armbånd hvor det har kommet inn vann bak skjermen. 

Kan det virkelig være slik at kvaliteten på disse armbåndene ikke holder mål? Eller hadde vi bare hatt uflaks med armbåndene vi har brukt i redaksjonen? 

Vi bestemte oss for å gå produktene nærmere etter i sømmene.

Et søk på «broken fitbit» gir temmelig mange treff på Google.
Et søk på «broken fitbit» gir temmelig mange treff på Google.

Flaks eller uflaks?

I redaksjonen har vi to Fitbit Charge-enheter hvor det har kommet kondens på innsiden av skjermen. Etter en tid sluttet begge å fungere. På ene av disse har også knappen på siden ramlet av, og på den andre har reimen gått opp i limingen. Alt etter få måneders bruk.

Vi har også en Fitbit Surge, hvor reimen etter noen måneder begynte å sprekke opp. I tillegg har reimen på en Fitbit Flex også gått i stykker. 

Og det er ikke bare vi som har hatt problemer med Fitbit-armbånd.

– Mine to Fitbit Charge HR sluttet begge å fungere etter to måneder, forteller Tom-Erik Paulsen til Tek.no. Han er en av mange lesere som har tatt kontakt med oss etter at vi første gang skrev om problemene.

Tom-Erik Paulsen.
Tom-Erik Paulsen. Foto: Jon Klasbu

Han forteller at den første fungerte greit noen uker, men at den ikke tok pulsen når han hadde makspuls eller var veldig aktiv. Da blinket den stort sett med to streker, og viste ikke puls. 

– Etter en måneds tid begynte problemene, med at den ikke ville koble seg til mobilen lenger, og den måtte resettes hver andre dag for at jeg skulle klare å parre den med mobilen på nytt. Den begynte da å bruke 10 til 30 minutter med å synke seg mot bilen. Etter to uker døde den til slutt helt, forteller Paulsen.

Han forteller videre at han fikk en ny enhet som fungerte bra de første tre ukene, før den begynte å fuske på samme måte som den første. I tillegg vibrerte den ukontrollert og skjermen blinket. Etter tre uker er batteritiden kraftig redusert. 

– Den jeg hadde nå varte bare i en halv dag, sier Paulsen oppgitt. 

Heldigvis ordnet Spaceworld ny Fitbit til Paulsen.

– Det var god kundeservice der, de protesterte ikke på noe, men ga meg ny klokke.

En av svært mange misfornøyde brukeranmeldelser på Amazon.com.
En av svært mange misfornøyde brukeranmeldelser på Amazon.com.

Amerikanske Amazon.com har mer enn 18 000 brukeranmeldelser av Fitbit Flex (forgjengeren til Fitbit Charge og Charge HR), og hele 16 prosent – rundt 3000 anmeldelser – gir armbåndet en av fem stjerner. Den mest vanlige årsaken er at armbåndet har gått i stykker. For Fitbit Charge er situasjonen litt bedre, 14 prosent har gitt en score på 1/5 - mens 68 prosent har gitt 4 eller 5.

Også i Fitbits eget brukerforum er det mange rapporter om armbånd som går i stykker. 

Det skal sies at det også rapporteres om problemer med armbånd av andre merker.

Få klager

Forbrukerrådet mottar få klager på aktivitetsarmbånd generelt, og av de kjente merkene har selskapet kun fått inn to klagesaker – begge gjaldt Fitbit. 

– Vi har to klagesaker som gjelder Fitbit. Begge gjaldt dårlig armbånd og begge sakene løste seg heldigvis, opplyser Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet.

Jeg har forståelse for at man blir skuffet hvis et armbånd ryker etter noen måneder

Flønes sier hun har forståelse for at man blir skuffet hvis et armbånd ryker etter noen måneder, men at hva man kan forvente av et slikt armbånd avhenger av hva du blir opplyst om da du kjøpte varen, og hvor lenge det er vanlig å regne med at et slikt produkt skal vare. 

– Har du kjøpt en vare om er ment å vare en stund, som  f.eks en mobiltelefon, har du fem års reklamasjonsrett.  De første seks månedene er det ekstra vanskelig for en selger å nekte ansvar for feil som oppstår. Det betyr at det er enklere å vinne frem med en klagesak, enn med en gammel vare som nærmer seg fem år, sier Flønes.

Varer som er ment å vare i kortere tid har du normalt to års reklamasjonsrett på.

Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.
Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet. Forbrukerrådet

– Du kan rådføre deg med oss, og kommer du ingen vei kan vi mekle mellom deg og selger slik at saken blir løst. Les mer på forbrukerrådet.no, oppfordrer hun.

Forbrukerrådet opplyser at de ikke har mottatt klagesaker på noen andre smartarmbånd. Allmänna reklamationsnämnden i Sverige, som tilsvarer det norske Forbrukerrådet, har ikke fått noen klager på verken Fitbit eller andre aktivitetsarmbånd. 

Kommunikasjonsrådgiver James McQueen i den amerikanske forbrukerorganisasjonen Consumer Reports forteller til Tek.no at Fitbit Charge HR og Surge er blant de beste aktivitetsarmbåndene de har testet, og at de fortsatt anbefaler produktene.

– Men våre lesere har meldt inn noen klager relatert til holdbarheten. Noen har hatt problemer med armbåndene, og noen har skrevet at armbåndene ikke har tålt vann. Ingen av disse problemene skjedde under vår test, men vi er definitivt oppmerksom på dette – og vil fortsette å holde et øye med diskusjonene som pågår, sier McQueen.

I motsetning av de andre armbåndene gikk limingen opp i toppen på denne, ikke under.
I motsetning av de andre armbåndene gikk limingen opp i toppen på denne, ikke under. Foto: Niklas Plikk, Tek.no

Kommunikasjonssjef Øystein A. Schmidt i Elkjøp sier at de ikke har hatt uventet stor retur av Fitbit.

– Vi kjenner oss ikke igjen i dette. Det har vært noen innom, men det dreier seg stort sett om folk som har vært misfornøyd med batteritiden, sier Schmidt.

Han tror at selv om Fitbit er forholdsvis rimelige produkter, så ville de ha hørt det fra kundene sine om produktene gikk ofte i stykker. I perioder har de solgt mange tusen eksemplarer om dagen.

– Folk kommer tilbake med produktene om det er feil på dem. Og da kan brukerne få tilbake pengene, sier han.

Dårlig konstruksjon

Vi i Tek.no har studert et par av Fitbit-armbåndene grundig på testlaben for å se nærmere på byggekvaliteten – og vi har funnet et par åpenbare designmessige svakheter som vi ikke oppdaget før vi publiserte testene av armbåndene.

Ett av redaksjonens armbånd som har gått i stykker.
Ett av redaksjonens armbånd som har gått i stykker. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Ett av problemene med armbåndene er selvfølgelig at de ikke er fullstendig vanntette. Fitbit skriver på sine nettsider at de skal være «water resistant», og tåle regn og vannsprut – eller at du svetter når du trener. Men Fitbit opplyser på sine nettsider at man ikke skal svømme med armbåndet på.

Også redaksjonens HR Surge har revnet. .
Også redaksjonens HR Surge har revnet. . Foto: Niklas Plikk, Tek.no

«Vi anbefaler heller ikke at du dusjer med armbåndet. Selv om litt vann ikke vil skade enheten, vil det å ha på armbåndet 24/7 ikke gi huden din mulighet til å puste. Når enheten blir våt, tørk den grundig før du tar den på igjen.», skriver Fitbit på sine sider.

Det er ikke til å unngå at et slikt armbånd blir vått, for eksempel når du trener eller om du bruker det utendørs og det kommer et regnskyll. Derfor mener vi det er merkelig at produsenten ikke har gitt produktene bedre fuktbeskyttelse.

Den største svakheten er imidlertid i hvordan reimen er festet til selve enheten som inneholder elektronikken. Den biten som går inntil armen er svakt buet, og reimen følger buen. Måten reimen er festet på gjør at det oppstår ganske stor kraft i punktet der reimen er limt fast hvis du bøyer reimen bakover – selv om du ikke bøyer det mye. Resultatet er at det ikke skal så mye til før limet slipper. 

Den største svakheten er hvordan reimen er festet til selve enheten som inneholder elektronikken

Mens vi studerte en Fitbit Charge som var fuktskadet – men hadde tilsynelatende uskadet reim, kom vi i skade for å bøye reimen litt for langt tilbake. Plutselig løsnet limet som holdt reimen fast, til tross for at reimen ble bøyd veldig forsiktig – uten bruk av makt. Reimen satt riktignok fortsatt fast på et vis – men holdbarheten til armbåndet vil antagelig være betydelig forringet. 

Etter vår mening er det uakseptabelt at et aktivitetsarmbånd som er beregnet på å ha på seg døgnet rundt ikke skal tåle vanlig håndtering. 

Fitbit tilbakeviser overfor Tek.no at det skal være problemer med selskapets aktivitetsarmbånd, men ber kundene om å ta kontakt med dem om de mot formodning skulle ha problemer.

– Det å levere en førsteklasses kundeservice er førsteprioritet for oss. Vi forplikter oss til å sørge for at kundene våre har produkter som yter godt, og jobber jevnlig med brukere i våre kundeservice-forumer for å sørge for at de er fornøyd. Hvis kundene har spørsmål vil vi gjerne at de tar kontakt med oss på help.fitbit.com, skriver markedsdirektør for Fitbit EMEA, Benoit Raimbault, i en uttalelse til Tek.no.

Hva mener du? Har du hatt problemer med Fitbit eller andre aktivitetsarmbånd? Irriterer du deg over produkter som tåler mindre enn forventet? Da vil vi gjerne høre fra deg – enten i kommentartråden under, eller ved at du sender oss et tips

Sjekk redaksjonens anbefalinger av aktivitetsarmbånd her » 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen