Derfor virker Nigeria-brev

De fleste har opplevd å få såkalte "Nigeria-brev" i innboksen, e-post som kun har et formål: Nemlig å lure naive, grådige og godtroende mennesker til å sende penger. Pengene blir som oftest sendt mot et løfte om at de selv skal få del i en større lettjent sum.

Nigeria-brev
I Norge har denne typen e-post fått navnet Nigeria-brev da de ofte utgir seg for å være fra personer bosatt i Afrika og avsenderadressen ofte kan spores tilbake til Nigeria.

E-posten tilbyr deg muligheten til å få en del av en enorm formue fra en nylig avsatt/avdød president. Det eneste du behøver å gjøre er å betale omkostningene for å overføre beløpet til en konto i vesten.

Nigeria-brev er også et problem i Norge. Ifølge Økokrim er det årlig snakk om 100 millioner kroner som blir sendt ut av landet som ingen vil se igjen.

Hva virker?
Nå har to hovedfagsstudenter på Avdeling for retorikk på Københavns Universitet sett nærmere på kommunikasjonen i brevene. De ville finne ut av hva som egentlig virker, skriver Forskning.no.

Isis Amelie Hjorth og Ditte Maria Bergstrøm konkluderer at avsenderne av Nigeria-brevene jobber under gode vilkår, blant annet fordi det har blitt så alminnelig å motta e-post fra fremmede mennesker, at vi ikke lenger stusser over det.

Men den viktigste grunnen til at vi lar oss lure, er selve innholdet.

- Helt grunnleggende må man si at det fungerer rent retorisk å appellere til følelsene, å sette ord på e-posters manglende troverdighet og å lage fortellinger fra den virkelige verden.

- Denne måten å argumentere på går helt tilbake til antikken. Som mennesker kan vi vanskelig unngå å bli overbevist og påvirket, når vi leser dem, og særlig i en e-post, der det skjer noe i samspill mellom mediet og avsenderen, sier en av forfatterne av oppgaven, Isis Amelie Hjorth, til nettstedet.

Svarte selv
De to hovedfagsstudentene klarte ikke å finne personer som hadde svart på Nigeria-brev, så de prøvde selv.

- Vi merket at vi endret oppfatning, da vi fikk svar tilbake, fordi det føltes som om man bygde opp en personlig relasjon. Man er i dialog og man er alltid klar over hva man har skrevet om, fordi alle svar ligger med hver gang.

I ekstreme tilfeller har folk reist til for eksempel London eller Nigeria for å møte ”representanter” fra den nigerianske regjeringen, og er ifølge CIA blitt bortført eller drept av Nigeria-brevenes avsendere.

- Det er virkelig tøffe kriminelle som står bak, og det er svært vanskelig å finne ut hvem de er. Men det er organisert svindel, og man skal holde seg langt unna den, sier Isis Amelie Hjorth.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen