Musikkmobilen vinner over mp3-spilleren.
Refleksjon
Musikkmobilen vinner over mp3-spilleren. (Bilde: Istockphoto/ayzek)

Derfor vinner musikkmobilen

En musikkmobil kan gi deg vel så god lyd som en mp3-spiller, og mange flere muligheter.
En musikkmobil kan gi deg vel så god lyd som en mp3-spiller, og mange flere muligheter.
Dette er noe av det mest fancy du får tak i av mp3-spillere. Men har den egentlig noe for seg sammenlignet med Iphone?
Dette er noe av det mest fancy du får tak i av mp3-spillere. Men har den egentlig noe for seg sammenlignet med Iphone?

Siden den spede starten rundt år 2000 har musikkmobiler etterhvert blitt det mange av oss hører på musikk med. Siemens startet på mange måter den mobile musikkrevolusjonen med modellen Siemens SL45 for åtte år siden.

Siden den gangen har musikkmobilen utviklet seg fra å være en mobiltelefon som kan spille mp3-filer i stereo til å bli en virkelig konkurrent til mp3-spillere og bærbare multimediaspillere.

Mobilen danker ut multimediaspilleren

Det er ingen grunn til å tro at musikkmobilene ikke vil fortsette å utvikle seg i et rasende tempo. I dag kan musikkmobilen rett og slett gjøre langt mer enn multimediaspillerne.

Musikkbutikk: Se for deg at du er på skitur i marka, og du plutselig får lyst til å høre en spesiell sang. Har du en musikkmobil kan du faktisk kjøpe den sangen der og da. Musikkbutikk på mobilen er kanskje det tyngste argumentet for musikkmobilen, siden "all verdens" musikk er tilgjengelig med noen tastetrykk. Det kommer også tjenester som lar deg spille av musikk direkte over internett, slik at du i praksis har hele musikkbutikkens katalog tilgjengelig så lenge du har 3G-dekning.

Track ID: Tjenester som Sony Ericssons Track ID finner ut hva sangen du hører heter. Deretter kan du kjøpe den og laste den rett ned på mobilen.

Video: Et problem med de fleste multimediaspillere er at du bare kan spille av gitte videoformater. Dette er ikke noe problem dersom du har en smarttelefon. Da kan du bare installere en avspiller, eller i mange tilfeller bare en kodek som dekoder filmen.

Tilpasningsdyktig: Misfornøyd med hvordan mp3-spilleren fungerer? Har du en smarttelefon kan du enkelt og greit bare laste ned et avspillerprogram som gjør jobben bedre.

Fildeling: Typiske tjenester du er vant til fra datamaskinen din vil rett og slett havne over på mobiltelefonen. Bittorrent, for eksempel. Eller deling av musikk over Bluetooth eller Wi-fi slik som du ser på Microsofts Zune.

Mobilen blir underholdningssentral: Det er også lett å se for seg at mobiltelefonen tar steget fra å være en musikkspiller i lomma til å bli en integrert del av hjemmeunderholdningsanlegget ditt. Se bare for deg at du styrer tv-en, stereoanlegget eller PC-en med telefonen, eller at du bruker telefonen til å handle musikk eller video til musikkbiblioteket ditt.

I det hele tatt er det svært mange tjenester og funksjoner tilgjengelig på musikkmobiler som multimediaspillere ikke har, og aldri kan få uten å være tilkoblet mobilnettet. Det eneste som trengs er en mobilprodusent som ser potensialet og setter det ut i livet.

Produsentene er på hugget

En av produsentene som leder an i utviklingen av multimediamobiler som kan alt, er utvilsomt Nokia. Selskapets N-serie kan for eksempel kobles til hjemmenettverket ditt, vise film på TV, og med N-Gage blir de en slags light-versjon av Playstation Portable.

Sony Ericssons UIQ-baserte Walkman-telefoner har markedets udiskutabelt beste og mest brukervennlige mp3-spillerprogramvare - uansett om vi snakker om mp3-spillere eller mp3-mobiler. Walkman-telefonene har nærmest satt en standard for hva som skal følge med i esken.

Flere, og da spesielt Samsung, har for lengst parert mp3-spillerne på lydkvalitet. Samsungs mobiltelefoner med Bang & Olufsen-forsterkere leverer lyd som kan overgå vanlige mp3-spiller.

Selv Apple har gjort sitt til å danke ut Ipod med Iphone. Denne telefonen gjør alt deres egne multimediaspillere kan, og vel så det

Hva så med mp3-spilleren?

Men hva kan egentlig en multimediaspiller som ikke er koblet til mobilnettet? Fint lite, annet enn å spille musikk og video du har lastet inn fra før. Den er avhengig av en PC eller Wi-fi for å synkronisere eller handle musikk. Den er og blir et aber å ha med seg i tillegg til mobiltelefonen. Det finnes ikke lenger særlig mange gode grunner til å ha en Ipod Nano i tillegg til en mobiltelefon, spesielt ikke når mobilen gir vel så god lyd og like god lagringsplass.

Mobilen er best på nesten alt

Ser vi grovt på det er det faktisk bare ett område hvor multimediaspilleren fortsatt er overlegen mobiltelefonen: lagringsplass. Du kan foreløpig ikke få en mobiltelefon som har 32 GB minne innebygget.

Men på rene funksjoner er det lenge siden multimediaspilleren var mobilen overlegen. Mobilen har lenge kunnet spille video, og med en tv-utgang kan videoen også vises på tv-en din, slik som du kan med multimediaspillere fra Apple, Creative, Iriver og andre.

Hva gjør mp3-spillerprodusentene?

Men før man spår multimediaspillerens snarlige død er det viktig å tenke over at Creative, Apple, Sony og andre har investert store penger i mp3-spillermarkedet. De vil neppe sitte og se på at dette segmentet vitrer hen.

Det kan bli interessant å se hvordan utviklingen blir i dette markedet. Det er nærliggende å tro at det vil dukke opp multimediaspillere med super-3G, som kan koble seg til internett og laste ned musikk og video.

Uansett utvikling virker det lurest å satse pengene sine på mobiltelefoner, og ikke gamle helter, som Ipod og Zen. For selv med super-3G innebygget er en multimediaspiller fortsatt en ekstra dings å drasse på.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen