Derfor raser minnekortprisene

Dette minnekortet koster i dag 45 kroner på det billigste.
Dette minnekortet koster i dag 45 kroner på det billigste.

Det er ikke mange år siden minnekort var en større investering, men nå er det ikke det lenger.

Vår prisguide avslører at prisene på minnekort har falt hele 75 prosent i løpet av det siste året. Et eksempel er et 1 GB SD-kort fra Kingston som i fjor kostet 152 kroner mens det i dag koster 45 kroner hos billigste nettbutikk (se graf).

- Det ble produsert for mye

Jørn Jamissen, produktsjef for IT i Kjedehuset, som inkluderer Mobildata, Telekiosken og Nordialog, forklarer at volum og teknologi er bakgrunnen for de fallende prisene på minnekort.

Ny teknologi utviklet av minnekortprodusentene har gjort det billigere å produsere flashminne, noe som igjen har ført til at markedet for minne nå er mettet. Et mettet marked er kjøpers marked, noe som betyr lav
pris.

– Vanligvis preges markedet av både oppturer og nedturer i prisene hvert år. På grunn av et mettet markedet har det nå bare vært prisnedgang, sier Jamissen. For å få ut alle minnekortene må prisene holdes lave.

– Det dukker stadig opp nye minnekort med større minnekapasitet, noe som er med på å presse prisene nedover, sier Jamissen.

Vi kjøper mer minne

Kjedehuset selger også flere minnekort nå enn tidligere. Årsaken er at det selges flere avanserte telefoner, og telefonene brukes mer til musikkspilling og å ta bilder. Dermed fokuseres det mer på salg av minnekort.

Ifølge Jamissen tjener ikke butikkene mindre på å selge minnekort nå enn de har gjort tidligere, selv om inntjeningen i kroner og øre er lavere.

Ikke la deg lure

Prisguiden vår viser at det finnes nok av butikker som enten spekulerer i å holde prisene høye, eller glemmer å sette de ned for å følge markedet. Det samme minnekortet som koster 45 kroner i eksempelet ovenfor selges til hele 399 kroner hos den dyreste nettbutikken - en prisforskjell på over 700 prosent!

Også når vi ser på et vanlig microSD-kort fra Sandisk spriker prisen fra 48 til 188 kroner for det samme minnekortet med 1 GB lagringskapasitet.

Det er altså mye å spare på å sammenligne priser før du handler.
Sammenlign priser på minnekort i prisguiden »

(Kilder: Prisguiden, Kjedehuset)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen