Derfor har iPhone 4S så lite arbeidsminne

Microsoft har svaret.

Selv om Apple ikke vil snakke om det selv, har deres nye flaggskipmobil, iPhone 4S, kun 512 MB arbeidsminne. Nå forteller Microsoft forunderlig nok hvorfor Apple antageligvis ikke har valgt å gå for mer arbeidsminne, slik konkurrentene har gjort.

Mindre kraft, men bedre batteritid

De aller fleste forbinder mer arbeidsminne med større potensiale for nettbrettet eller mobilen det sitter i. Dette er i og for seg ganske logisk, da bedre maskinvare fører til bedre ytelse.

Microsoft har imidlertid nå gått ut og fortalt verden på en svært langstrakt måte om hvordan de selv jobber med å minske minnebruken i sine egne operativsystem, slik at de ikke er avhengige av like mye arbeidsminne som før.

På deres egen blogg har Microsoft-toppen Steven Sinofsky satt lys på hvorfor det er så kritisk viktig å minske bruken av mine.

«Ved å minske minnebruken på plattformer med begrenset strømtilgang kan man få drastisk økt batteritid. I en PC vil minnebrikkene konstant bruke strøm. Hvis et operativsystem bruker mye minne vil de tvinge komponentprodusentene å inkludere mer fysisk minne. Desto mer minne du har i maskinen, desto mer strøm blir brukt, og desto kortere batteritid får du.»

– Optimaliser programvaren først

Microsofts Steven Sinofsky mener mindre minnebruk er veldig viktig for å forlenge batteritid
Microsofts Steven Sinofsky mener mindre minnebruk er veldig viktig for å forlenge batteritid

Han sier altså at hvis minnet er tilgjengelig vil det antageligvis bli brukt, og det vil direkte føre til lavere batteritid. I motsetning til harddisker og SSD-er vil nemlig ikke minnebrikkene skru seg av, og vil hele tiden jobbe og dra strøm fra batteriet. Sinofsky sier derfor at man bør heller gjøre operativsystemene mer effektive, slik at de ikke trenger så mye minne, fremfor å bare slenge på mer minne for å veie opp for dårlig programmering.

«Mer minne på et nettbrett kan, i visse tilfeller, føre til flere dager kortere batteritid i standby-modus.»

Om dette faktisk er årsaken til at iPhone 4S ikke har mer enn 512 MB arbeidsminne mens flere av konkurrentene skryter av minst 1 GB er selvfølgelig ikke sikkert. Apple har imidlertid lenge fokusert på batteritid, noe som flere ganger har blitt prioritert før funksjonalitet. Dette så vi blant annet da de lenge ikke ville implementere muligheten til å kjøre flere programmer i bakgrunnen på iPhone, da de mente det ville bruke for mye strøm. Det samme sa det med flash-innehold på nett, som verken iPad eller iPhone har støtte for.

(Kilde: Apple Insider)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen