Derfor floppet Rokr

Forventningene var skyhøye, og de fleste så for seg en mellomting mellom lekre Razor og Apples suksessmodell iPod. Men Rokr var verken slank eller pen. Musikken kunne ikke kjøpes via mobilnettet, og filoverføringen gikk tregt. Samtidig fantes det, tross 512 MB minne, en begrensning på 100 låter i mobilen, skriver Mobilen.se.

Samarbeidet mellom Motorola og Apple kom i gang i januar 2004, kort tid etter at Ed Zander hadde overtatt som direktør i Motorola. Sander ville gjøre Motorola mer attraktiv for ungdom, og et samarbeid med Apple om musikk i mobiltelefonen skulle sørge for dette.

For Apple skulle samarbeidet være en tilnærming til mobilverdenen.

Kompromisser
Samarbeidet startet med en serie kompromisser. Motorola tok utgangspunkt i sin to år gamle modell E398, og begynte sammen med Apple å klargjøre denne for iTunes. Men Apple ville ikke gjøre mobiltelefonen til en konkurrent ovenfor iPod. De krevde derfor at musikken i telefonen bare skulle kunne lastes via iTiunes, og at det skulle være et tak på 100 låter.

Operatørene var også skeptiske. iTunesmobilen lastet musikk over Internett, og dermed gikk operatørene glipp av inntekter. Flere av dem jobbet dessuten med planer om egne musikkbutikker.

Trusler
I følge magasinet Wired skal enkelte operatører ha truet med å bryte tvert med Motorola dersom de lanserte iPod-mobilen. Dette ville vært alvorlig for Motorola, ettersom det aller meste av omsetningen i USA kommer fra salg til operatører.

Det var til slutt Cingular som brakte Rokr til markedet. Men under lanseringen i San Francisco tidligere i høst fikk Rokr en kjølig mottakelse. Dessuten måtte den sloss om oppmerksomheten med Apples egen nyhet, den superslanke iPod Nano.

"Screw the Nano"
Dette skal i følge Wired ha gjort Motorolas toppsjef Ed Zander forbannet. Under en konferanse i Sillicon Valley et par uker senere kom han med utsagnet ”Screw the Nano – folk vil gjøre mer enn bare å høre på musikk. Hva i helvete kan iPod Nano gjøre?”

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen