Derfor er musikken så dyr
Teknofil

Derfor er musikken så dyr

I Del 1 kunne vi avsløre at Finansdepartementet på ingen måte så for seg å redusere momssatsen for norske artister og norske musikkbutikker. I stedet ønsker de å pålegge iTunes og andre utenlandske musikkbutikker å innkreve moms fra norske kunder.
Platekompaniet ønsker først og fremst like konkurransevilkår med utenlandske aktører, men tviler på om Den Norske Stat har myndighet til å kreve moms fra iTunes og andre.
Like vilkår
Platekompaniet er utvilsomt blant de best drevne musikkbutikkjedene vi har i Norge. Men også de har merket at musikkbransjen har vært igjennom store omveltninger de siste 10-15 årene. CD-plater selger fortsatt, men folk flest velger nå i stadig større grad å kjøpe musikken i filformat. Platekompaniet har samarbeidet med Telenor om deres digitale musikkbutikk, et samarbeid som etter sigende har båret frukter. Daglig leder Rolf Presthus tror imidlertid at noe må gjøres dersom vi skal ha konkurransedyktige norske musikkbutikker også i tiden fremover.
- Vi har holdt på med digital musikk en stund, og lanserte ny butikk på våren i år. Jeg opplever at det er krevende i et lite land som Norge, sier Presthus til Teknofil.no.
- Den tekniske løsningen er bra, innholdet er bra, men vi sloss med utenlandske aktører som har en del fordeler. Det er ikke ideelt for en norsk aktør, og uten samarbeidet med Telenor hadde det vært vanskelig å komme i gang, legger han til.

(Artikkelen fortsettes.)
Ulempe for norsk kulturliv
Presthus sier videre at det er synd dersom ingen norske aktører overlever den sterke konkurransen fra utlandet, først og fremst fordi det vil gå utover norske artister.
- At ingen norske aktører er inne er en ulempe for norsk kulturliv. Fra et forbrukerperspektiv bør det også finnes norske musikkbutikker, sier Presthus.
Konkurranse fra utlandet
Han legger ikke skjul på at særlig iTunes er en formidabel konkurrent også på det norske markedet. Vi spør Presthus om det er vanskelig å konkurrere med utenlandske aktører som slipper å betale moms.
- Hvis merverdiavgiften hadde vært lik som i EU hadde også konkurransegrunnlaget vært likt. Det er en uheldig forskjell, og det hadde vært best med like konkurransevilkår for norske- og utenlandske aktører, sier Presthus.
- Jeg tror de må gjøre om på loven. Den norske merverdiavgiften dekkes neppe av EØS-avtalen, så de sliter nok litt med å pålegge utenlandske aktører å innkreve norsk moms. Men i så fall hadde det jo blitt like konkurransevilkår, sier han videre.

(Artikkelen fortsettes.)
8 kroner per låt?
Ettersom vi forbrukere nå i større grad har anledning til å kjøpe enkeltsanger fremfor hele album digitalt, kan man spørre seg om hva en ”riktig” eller rettferdig pris skal være. iTunes har 8 kroner som standardpris, og det har også Platekompaniet på web. Kjøper du låter via mobilen, kan du imidlertid risikere å betale inntil 12 kroner for en låt.
- På WAP er det litt mer vilje til å betale, men vi har åtte kroner som standardpris på web. Det virker som en grei pris, sier Presthus.
Han sier videre at de ikke har noe annet valg enn å ta samme pris som iTunes på web, og at dersom Telenor ikke hadde vært deres samarbeidspartner, ville marginene vært svært lave for deres del på digital musikk.
En utfordring
Avslutningsvis kommer Platekompaniet-sjefen med en oppfordring til Staten.
- Det er en del utfordringer å være en liten aktør. Vi har ikke de samme ressursene som de utenlandske musikkbutikkene. iTunes har jo både spillerne til Apple og momsfordelen i tillegg. Det gjør det vanskelig for oss å konkurrere mot, sier han.
- Jeg synes myndighetene bør se på dette. Vil dere ha norske tilbydere? Vi kan ikke regne med at Telenor skal betale store deler av kaka over lengre tid, avslutter Presthus.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen