Derfor drøyer filmene
Teknofil

Derfor drøyer filmene

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Vi har tidligere her i Teknofil sett på hvilke filmer som ble lansert fra eksempelvis Warner og SF. I undersøkelsen viser deg seg at kun en av tre filmer som blir lansert kommer på Video on Demand (VOD), noe mange nok vil si er nokså magert.

Teknofil har sett nærmere på noen av grunnene for at et fåtall av filmer som blir lansert på leie-DVD, ikke kommer på digital filmleie.

Status
I undersøkelsen, som tok for seg nyheter fra SF og Warner som kom på leie-DVD i tidsrommet fra uke 18 til uke 26, viste det seg at kun en av tre filmer fikk premiere på filmleie samtidig som den kom på leie-DVD. Get, Altibox og Viasat har avtaler med flere distributører enn de to som var med i undersøkelsen, og ifølge SF-Anytime er så mye som 75 prosent (kun estimert) av alle filmer de distribuerer også lisensiert for digital distribusjon.

- Vel, har ingen eksakte tall på dette, men vil tro at oppimot 75 prosent av alle filmene vi har tilgang til, også har rettighetene klare for å vises på digital filmleie, forklarer Peter Öhman i SF-Anytime til Teknofil.

Rettigheter og avtaler
VOD er jo i en form for startfase i forhold til mer veletablerte alternativer som for eksempel filmleie på DVD. Hvorvidt filmer kan bli vist digitalt, avhenger av slags rettigheter som er gitt fra de enkelte selskapene til de forskjellige filmene. Når disse rettighetene er klarert mellom filmselskap og for eksempel SF, er det hvilken avtale som forligger mellom SF og for eksempel Viasat, som igjen bestemmer hvilke filmer du får se på Viasats filmleietjeneste.

- Vi jobber jo kontinuerlig med å utvide tilbudet vi har på vår VOD-tjeneste og vi ser jo at antall filmer har økt i vår portefølje, sett i forhold til hva det var for tolv måneder siden. En av flere grunner til at vi ikke får alle filmene som blir lansert, inn i vår filmdatabase, er jo hvilken avtale som ligger til grunn mellom oss og de forskjellige leverandørene, forklarer Øystein Hygen Christensen i Viasat.

Hvorvidt du får en film på filmleie, kan også bestemmes i forhold til hvilke garantikrav filmselskapet krever av din leverandør, for å få vise frem en bestemt film.

- Enkelte ganger får vi visse garantikrav, som for eksempel å ha et visst antall seere eller brukere som betaler for å leie filmen. Om vi ikke tror eller klarer å møte disse kravene, blir kostnaden for å vise nettopp denne filmen høy, og vi ønsker ikke å gjøre vår filmleietjeneste dyrere enn hva den er per i dag, slik at enkelte filmer faller bort på grunn av slike tilfeller, avlutter Christensen.Videreformidler filmer
SF er en av de to filmdistributørene som var med i undersøkelsen over hvilke filmer Get, Altibox og Viasat får på sine filmleietjenester. Noe som er spesielt for Norden er at filmselskaper som MGM ikke har egen distribusjon her, og det er da
SF som drifter denne prosessen for blant annet MGM. Det kan være noe av forklaringen på at en mindre del av filmene fra SF, kom ut på filmleie i undersøkelsen.

For tiltross for at SF distribuerer disse filmene til blant annet leiemarkedet for DVD, er det fortsatt MGM som sitter på rettighetene til filmen, og bestemmer når og hvorvidt disse skal komme på filmleie.

- SF har distribusjonen til flere aktører, og vi har også filmer som kommer fra MGM, slik at rettighetene for disse filmene ikke nødvendigvis er klarert for det digitale markedet, slik de enten kan komme senere på filmleie, eller ikke vil bli vist, forklarer Öhman.

Annerledes
Det er i forbindelse med rettigheter at det avgjøres hvorvidt en film får muligheten til å bli sett på filmleie, i tillegg til leie-DVD. Nordisk film er også en distributør av filmer, som blant annet Viasat og Altibox har avtale med, som har avtaler slik at de kan distribuere alle premierer på både filmleie og leie-DVD.

- Vi leverer alle premierefilmer som kommer på leie-DVD, til bruk for filmleie også. For å nevne en film, så har Max Manus premiere på både DVD og VOD i disse dager, forklarer Espen Tollefsen i Nordisk Film.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen