NETTMØTE: Derfor ble det valgt DMB
Nettmøte

Derfor ble det valgt DMB

Norges Mobil-TV (NMTV) har lansert mobil-TV med dekning i stor-Oslo, og en rekke multimediaspillere som støtter mobil-TV er allerede på vei ut på markedet. 

Er det noe du lurer på i den forbindelse? Når blir dekningen bygget ut i resten av landet? Hvilke mobiltelefoner kommer til å støtte mobil-TV i Norge? Hvorfor valgte Norges Mobil-TV DMB foran andre teknologier? Spår NMTV suksess i Norge?

Vi har lånt NMTVs administrerende direktør Gunnar Garfors til nettmøte med våre lesere på fredag klokken 12. Du kan sende inn spørsmål allerede nå.

Gunnar Garfors har vært sjef for mobilt innhold i NRK, og har deltatt i satsingen på mobil-TV helt fra starten. Det ikke Garfors vet om mobil-TV er ikke verdt å vite. Benytt anledningen!

 1. Høyere bitrate?

  Spørsmål fra Einar Eriksen (Amobil):

  Hei,
  NMTV har en bitrate på 366 kbps på mobil-TV i Norge. En slik bitrate kan gi for dårlig kvalitet på bærbare PC-er eller andre enheter med store skjermer. Foreligger det planer om å forbedre denne? Vil dette kreve ytterligere oppgradering av infrastruktur?

  Svar:
  Hei!

  Vi leverer TV-kanalane i 376 kbps. Vi kjem ikkje til å gå høgre med det første, så det er ikkje optimalt å sjå MiniTV på ein mottakar med større skjerm enn ca. 7 tommar.

  Vi har testa med høgre bitrater, men det vert for tungt for prosessorane i enkelte mottakarar og fører til eit hakkete bilete.
  Besvart: 29. mai 2009 11:59
 2. Støtte i dagens GPS?

  Spørsmål fra Martin B.:

  Hei

  Jeg lurer på om det finnes GPS'er på dagens marked som allerede støtter Mobil-TV? Hadde vært genialt i bilen...

  Svar:
  Mange i Sør-Korea er einige med deg, Martin. Der køyrer dei fleste taxisjåførane rundt med kombinerte GPS- og DMB-mottakarar. Og dei ser på TV medan dei køyrer bil. I tillegg snur dei seg gjerne mot passasjerane i baksetet for å diskutere det dei ser på TV...

  Neppe noko Trygg trafikk anbefalar, men mottakarar finst det.

  Dei største i Noreg (Garmin og Tom Tom) avventar foreløpig å implementere DMB i sitt utstyr, då dei vil sjå kor stor etterspørselen vert. I mellomtida er det opning for koreanske og kinesiske produsentar å kome på bana og ete marknadsandelar frå desse. Kva tid desse kjem i norske butikkar må importørane eller produsentane svare på.
  Besvart: 29. mai 2009 12:02
 3. Hva trengs for å få inn?

  Spørsmål fra Per Chr:

  Hei, hva trenger man for å få inn signalene? Er det nok med en mediaspiller med DAB motaker (som feks Cowon D2 m DAB)? Eller må man ha en spesiell DMB applikasjon?

  Svar:
  Du treng berre ein ordinær DMB-mottakar. Så er det berre å trykke på DMB-symbolet og vips så har du bilete. Det tek ca. 2 sekund å skifte kanal.
  Besvart: 29. mai 2009 12:03
 4. Whohooo! Endelig!

  Spørsmål fra Anne:

  Jeg har gledet meg veldig til Mobil-TV, men jeg er litt trist det ikke finnes dekning i Tønsberg. Hvor lenge må jeg vente?
  Finnes det adaptere slik at vi kan få mobil-tv på telefoner som ikke har DMB innebygget?

  Svar:
  Vi har fått rapportar om dekning i Fredrikstad, Våle, Holmestrand og Drøbak så på fjorden utanfor Tønsberg eller på ei høgde er det mogeleg at du kan snappe opp signalet.

  Skikkeleg dekning i Tønsberg, Trondheim, Molde, Bergen og andre delar av landet kan kome om MiniTV vert ein suksess i Stor-Oslo.
  Altså om de der ute er nøgde med tilbodet.

  Samstundes får vi mange spørsmål om dekning frå ulike delar av landet, så vi vurderer løpande mogelegheitene. Om ønskjet er sterkt vil det kunne hjelpe, så start gjerne underskriftskampanjar, facebookgrupper, og liknande.
  :)
  Besvart: 29. mai 2009 12:08
 5. iPod/iPhone og Linux

  Spørsmål fra Harald:

  Er det ikke morsomt at alle spillere som kan ta imot sendingene er Linuxbaserte?

  Apple og Telenor er vel grinete på dette?

  Svar:
  I andre land finst det mottakarar med andre OS, så det er berre eit tidsspørsmål før vi også ser desse her.

  Og ein norsk produsent jobbar med eit handfrisett som gjer at du vil kunne få MiniTV til eksisterande mobiltelefonar via bluetooth. Inkludert Nokia, Sony Ericsson og iPhone.
  Besvart: 29. mai 2009 12:10
 6. DMB mottaker i bil

  Spørsmål fra Henrik:

  Er det DMB mottakere som jeg kan få kjøpt nå som kan kobles til TV spilleren i bilen?

  Svar:
  Minst ein av importørane i Noreg har fått ein demo av eit slikt produkt, så ikkje sjå vekk ifrå at det kjem. Om ønskjet om eit slikt produkt er sterkt og kjem frå fleire er sjansen større for at ein eller fleire importørar legg det ut for sal.
  Besvart: 29. mai 2009 12:11
 7. Tror du ikke at mobilene får støtte for DVB-T?

  Spørsmål fra KOSS:

  Telenor har vel den eneste fornutfige oppfatningen, mobil-TV over 3G. Av tre grunner:
  1) Markedet er for lite
  2) Ingen apparater

  Svar:
  Når det gjeld DVB-T så har det slått an i Tyskland. Men der er DVB-T-nettet bygd på ein annan måte enn i Noreg. Her er DVB-T-nettet bygd for mottak med takantenne. Det vil seie at innandørsdekninga vil vere dårleg. DVB-T er heller ikkje laga for mottak i fart - ikkje eingong i gangtempo (medan DMB fungerer i over 750km/t), og kanalane vert send i så høge bitrater at mottakarane treng meir prosessorkraft for å dekode dei. Det tek meir batterikapasitet.
  Besvart: 29. mai 2009 12:15
 8. DMB-kompabilitet

  Spørsmål fra Kjartan W. Egeberg:

  Er DMB i Norge det samme som benyttes i Sør-Korea? Kan f.eks Samsung utstyr for Sør-Korea benyttes i Norge? Hvilken oppløsning benyttes og hvor mange fps?

  Svar:
  Vi køyrer oppløysing på 320x240 og 25 fps. Det meste av utstyret som lagast i Sør-Korea kan nyttast i Noreg, men frekvensrasteret er litt annleis så du må for dei fleste mottakarane endre ei innstilling i oppsettsmenyen.

  Vi har testa både Samsung- og LG-mottakarar her.
  Besvart: 29. mai 2009 12:17
 9. Pris

  Spørsmål fra Edvard:

  1. Når vil dette komme til resten av landet?
  2. Hva vil det koste?
  3. Hvilkene kanaler har dere planer om å sende i fremtiden?

  Svar:
  Om ønskjet om MiniTV er sterkt frå andre delar av landet og tilbodet her i Stor-Oslo vert godt motteke kan det kome til andre delar av landet på sikt. Det vil i så fall måtte involvere Post- og teletilsynet samt Medietilsynet for å sikre naudsynte løyver.

  DMB er ein veldig kostnadseffektiv distribusjonsteknologi, så det vil ikkje koste all verda.

  Vi evaluerer stadig kanalutvalet, så det kan endrast etterkvart, mellom anna basert på kva sjåarane ønskjer.

  Foreløpig køyrer vi NRK1, NRK2, NRK3, TV 2, TV 2 Nyhetskanalen og TV3. Det er ingen umiddelbare planar om å endre på dette.

  Du får også inn 15 radiokanalar med ein DMB-mottakar. Og det fungerer i 80% av Noreg, ikkje berre i Stor-Oslo.
  Besvart: 29. mai 2009 12:22
 10. Pris?

  Spørsmål fra Mr Bazooka:

  Hva er prisene, og hvor fort kan man bli blakk av å se på tv på moblien ?

  Svar:
  Det kostar ingenting å sjå på MiniTV. På sikt planlegg TV 2 og Viasat å ta betalt for sine kanalar, medan NRK sine kanalar ikkje kjem til å koste noko.
  Besvart: 29. mai 2009 12:23
 11. mobil-tv på lcd-tv

  Spørsmål fra glad for at mobil-tv finnes:

  hvordan kan man få inn mobil-tv på vanlig tv hjemme i stua (f.eks. 32" digital lcd-tv)? hvis mulig, vil bildet da få normal oppløsning tilpasset en slik tv eller blir det for smått ?

  Svar:
  Det går an, men kvaliteten på TV-signalet er tilpassa små skjermar. Det vil med andre ord verte veldig grautete å ta inn MiniTV på ein 32 tommar stor skjerm.
  Besvart: 29. mai 2009 12:24
 12. about the logo...??LOGO

  Spørsmål fra ??? Wei-Ting Cheng:

  who designed the minitv logo?
  MINITV?LOGO??????

  Svar:
  Wei-Ting,

  The MiniTV logo was designed by two designers at NRK (Susanne Flender and Johan Sæther).
  Cheers
  Gunnar
  Besvart: 29. mai 2009 12:26
 13. wow!! young leader!!

  Spørsmål fra Victoria:

  how old is Gunnar Garfors?
  i think he is the youngest leader i haven't seen.

  Svar:
  Hehe...well I am turning 34 years today, actually. Half way to retirement :)
  Besvart: 29. mai 2009 12:27
 14. Mobil TV ?

  Spørsmål fra Arne Gullerud:

  Heisann :)

  Jeg som bor i utkanten av Molde kan vel ikkje vente å få inn Tv signaler på min Sony Ericsson Xperia X1 Windows Mobile ?
  Ei heller på min Iphone ?
  Hvis dette ikke er utbygd for vanlige mobiler som Iphone og Windows Mobile og som vil dekke hele landet er dette bortkastet , for det er ungdom som er storforbruker av nye digitale tjenester i dag .

  Svar:
  Hei, Arne!

  Dette vil også kome i ordinære mobiltelefonar, og eit handfrisett som er i ferd med å verte utvikla gjer at du får MiniTV også på Sony Ericsson og Windos-telefonar. Om det kjem til andre delar av landet kjem an på kor godt tilbodet vert motteke.

  Ungdom er ei målgruppe vi tenkjer spesielt på når vi tenkjer innhald.
  Besvart: 29. mai 2009 12:30
 15. Når kommer Cowon D2+ DAB?

  Spørsmål fra Jan:

  Det er mitt spørsmål. Når den kommer, kan jeg se mobil-TV. Det er nemlig den jeg vil ha.

  Svar:
  D2+ er på veg inn til landet i desse dagar. Så vidt eg skjønar vil dei første D2+spelarane vere her i løpet av juni, men det er Optical Storage som importerer og kan svare nøyaktig på kva tid dei kjem og kvar.
  Besvart: 29. mai 2009 12:33
 16. Når kommer det til Østfold/Sarpsborg?

  Spørsmål fra Øivind:

  Hei!
  Når kommer mobil-TV til Østfold/ Sarpsborg området?
  Trur dere mobil-TV kommer til å ta av? Eller blir det bare en flopp?

  Svar:
  Eg har fått melding om at nokon har fått MiniTV-mottak i Sarpsborg, men det ligg utanfor det området vi teoretisk sett skal dekkje, så mottaktstilhøva vil uansett ikkje vere optimale.

  NRK, TV 2 og MTG satsar ressursar på dette fordi det er stor tru på MiniTV. Personleg synast eg dette er kjempespennande og at det vert ein suksess. Enno betre vert det når vi kjem på bana med tilleggstenester som interaktivitet (avstemmingar, konkurransar, etc,), program i opptak, programguidar, trafikktenester, etc.
  Besvart: 29. mai 2009 12:37
 17. Til distrikta

  Spørsmål fra hamiso:

  Hei.
  1. Når vil mini-tv koma ut til distrikta? For eksempel Akershus, Eidsvoll-området?

  2. Kan det bli snakk om å kunna implementera dmb i mobiltelefonar som i utgangspunktet ikkje er ein dmb-telefon?
  Når kan det evt. bli snakk om det?
  (Dersom dette verkeleg skal ta av, trur eg det vil vera avhengig av god dekning over heile landet, og moglegheiter for å bruka dei fleste mobiltelefonar)

  Vennleg helsing;
  hamiso

  Svar:
  Hallo Hamiso!

  Handfrisettet eg har svart på tidlegare vil sikre DMB-mottak i eksisterande mobiltelefonar.

  God dekning er viktig for eikvar teneste, men vi må av kostnadsgrunnar begynne ein stad og då prøvar vi først i det mest folketette området i landet slik at så mange som mogeleg kan prøve tilbodet og gje oss tilbakemelding på det.
  Besvart: 29. mai 2009 12:39
 18. Hvordan skal dere tjene penger?

  Spørsmål fra Tom Bäcker:

  Hvordan skal dere tjene penger?
  Hvem er konkurrentene deres?
  Hva kan mobil-tv gi meg som ingen andre har (hva er unique selling point)?

  Svar:
  God ettermiddag!

  Å finne fornuftige forretningsmodellar er viktig for NMTV og NMTV sine eigarar. Vi kjem derfor til å teste ut ulike modellar, inkludert reklame, interaktiv reklame, interaktivitet, direktesal av digitale produkt, betal-tv og datatenester som trafikkinformasjon og scoringsvarsel. Kva vi landar på til slutt og om det vert ein modell eller ein kombinasjon av fleire er usikkert.
  Besvart: 29. mai 2009 12:41
 19. Dekningsgrad

  Spørsmål fra erik:

  Mitt valg av telefon bestemmes av dekningsgrad. Finnes kart som nøyaktig beskriver områder som har dekning? Omtrentligheter holder ikke.

  Svar:
  Kartet som no ligg på minitv.no har vist seg å vere veldig konservativt. Vi dekkjer med andre ord mange områder utanom kartet. Å kvalitetssikre kartet slik at det viser reelll dekning er prioritert. Gje gjerne beskjed om de finn unøyaktigheiter, kvar de evt. får dekning og i kva situasjon (inne, ute, i fart, høgt oppe, på bakkeplan, etc.) så får vi innrapportert det.
  Besvart: 29. mai 2009 12:43
 20. NMTV vs Telenor

  Spørsmål fra Stian:

  Hva er forskjellen på deres mobil-TV, som bare har dekning i Oslo, og Telenors mobil-TV som har dekning i hele landet? Hvorfor bør jeg velge deres løsning?

  Svar:
  MiniTV sitt basistilbod består av 6 kringkasta TV-kanalar. Teleoperatørane tilbyr streaming av programn i opptak og nokre direktesendingar. Teknologiane vil utfylle kvarandre på ein god måte, så det er ikkje noko motsetnad.

  Men om mange skal sjå noko samtidig klarar ikkje telenettet å levere. Når NRK har vist populære sendingar (t.d. OL) har det skjedd fleire gonger at 3G-nettet har blitt overbelasta fordi for mange ser TV samstundes.

  MiniTV har betre biletkvalitet, det er raskare å starte opp TV-avspeling, tilbodet er mykje meir brukarvenleg og kostar ingenting. I tillegg kjem det ei rekkje tilleggstenester.
  Besvart: 29. mai 2009 12:47
 21. Tilgjengelighet

  Spørsmål fra Morten:

  I tillegg til tilbud, vil tilgjengelighet spille en stor rolle om folk synes tjenesten tilbyr noe i tillegg. Hvordan vil dekning- og signalkvalitet være ved eventuell lansering? Har dere planer om å snart utvide til Bergensområdet?

  Svar:
  Signalkvaliteten er god. Fire sendarar i Oslo-området (Tryvasshøgda (1000W), Kolsås (300W), Brannfjell (400W) og Røvarkollen(300W)) sørger for det.

  MiniTV vart lansert 15. mai.

  Dekning i andre delar av landet kan kome etterkvart om interessa er sterk nok og erfaringane frå Stor-Oslo gode nok.
  Besvart: 29. mai 2009 12:49
 22. Større oppløsning?

  Spørsmål fra Michael:

  Vil DMB-sendingene etterhvert bli sendt i større oppløsning enn 320x240, eller er det for lite båndbredde til dette?

  Svar:
  Foreløpig har vi to frekvensblokker og tilbodet er laga for små skjermar. Det er ingen planar om å auke oppløysing.
  Besvart: 29. mai 2009 12:51
 23. Litt generelt

  Spørsmål fra Lars:

  Hvilke mobiltelefoner ville den standaren være mulig å se TV på?
  Når vil dette komme for fullt?
  OG vil dette bli tilgjengelig over hele landet?
  Er tross alt ikke i Oslo man har størst behov for TV...
  Vil det bli mulighet for å se TV i "fart", altså når du sitter i bil.

  mvh, Lars: )

  Svar:
  LG, Samsung, Motorola, HTC og Panasonic har alle mobiltelefonar med DMB. I tillegg er det fleire andre ukjende merke.

  DMB fungerer veldig bra i høg fart og i dårleg vér.

  Teoretisk sett skal det fungere i 300 km/t, men vi har testa MiniTV i ein Boing 737 i ca. 750 km/t 6-7 kilometer over Oslofjorden...
  :)

  Så kanskje kan MiniTV på sikt kome til eit flysete nær deg...
  Besvart: 29. mai 2009 12:53
 24. DMB, DVB, DAB og DAB+

  Spørsmål fra Satelitt bruker.:

  Finnene bruker DMB for Digital Radio mens Norge bruker DAB og Svenskene DAB+ eller DAB2. Hvorfor 2 standarder i Norge? Burde man ikke da satse på DMB i stede for DAB?
  Ingen av disse nettene er tilfredstillende utbygd. Selv må jeg bygge en spesialantenne pga dekningsforholdene på både DVB-T og DAB. Blir det da riktig å bygge ut et tredje nett med knapt middelmodig dekning?
  For DVB-S måtte jeg til med 300meter med spesial antennekabel og 24dB forsterkere.(Nexans QR540)

  Svar:
  DMB, DAB+ og DAB er ein del av den same standarden (Eureka 147) og med ein DMB-mottakar kan du også ta inn DAB-sendingar.

  Dekninga er veldig god i området vi skal dekkje, men det kan vere problem inne i hus med tjukke betongveggar eller glas som inneheld metall (som i Postgirobyggjet).

  Du skriv ikkje kvar du bur, men ta kontakt så kan vi ordne testing av mottakstilhøva for DMB der.
  Besvart: 29. mai 2009 12:57
 25. Opptak

  Spørsmål fra Lurifaks:

  Finnes det muligheter for å ta opp TV-sendingene på en mini tv?

  Svar:
  Ja, på dei fleste mottakarane eg har sett finst det opptaksmogelegheiter. Enkelte har til og med PVR-funksjonalitet slik at du kan pause i sendinga når du vil og halde fram med å sjå seinare eller programmere opptak på førehand.
  Besvart: 29. mai 2009 12:58
 26. Merkelig valg av teknologi

  Spørsmål fra Perfeksjonist:

  Meg bekjent er DVB-H en mye bedre teknologi for kringkasting til mobiler, hvorfor satser dere på det nest beste?

  Svar:
  DMB er ein opnare og etter vår meining mykje betre teknologi for eit land som Noreg. Enkelte aktørar i telekombransjen ønskjer imidlertid å låse mobil-TV-bruk til mobiltelefonen, noko som er tilfellet emd DVB-H. Det ønskjer ikkje vi.

  Under følger ulike grunner for hvorfor NMTV ikke har valgt den konkurrerende teknologien DVB-H:

  1. Det eksisterer ingen ledige DVB-H-frekvenser i Norge.
  2. DVB-H benytter høyere frekvenser som gir dårligere dekning, høyere strømutgifter og gjør det vanskeligere og dyrere å bygge ut.
  3. DMB er en åpen teknologi og seerne forventer å kunne se et utvalg TV-kanaler gratis. Med DVB-H er kanalene bundet opp til et SIM-kort og bare mobiltelefoner. NMTV ønsker ikke bare ”mobiltelefon-TV,” men fritt mottakervalg.
  4. DVB-H-sendinger kan av distributør begrenses til å fungere kun på utvalgte mottaker, for eksempel 5 mobiltelefoner fra Nokia og 5 mobiltelefoner fra Samsung. Det blir som å si at publikum bare kan se TV3 om de har et Sony-fjernsyn.
  5. DVB-T er i Norge bygget for mottak på hustak. DVB-H vil måtte bygges på samme måte, noe som gjør det vanskelig med innendørdekning om ikke hele DVB-nettet replanlegges og bygges om.
  6. DMB er en mer robust distribusjonsteknologi og fungerer i over 700 km/t km/t og i dårlig vær.
  7. DMB støtter en rekke tilleggstjenester som interaktivitet, trafikkinfo og ulike varsler.
  8. Det er ingen DVB-H-suksesser i verden så langt. Ikke en gang i Italia hvor man prøvde seg med nesten en million sterkt subsidierte mottakere.
  9. Også andre land i Europa og verden for øvrig går for DMB. Det gir fordeler med tanke på for eksempel mottakere.
  Besvart: 29. mai 2009 13:02
 27. T-DMB vs DVB-H

  Spørsmål fra RobRoy:

  Hva er grunnen til at man valgte T-DMB fremfor DVB-H for kringkasting av Mobil-TV? Er den norske topografien en faktor?

  Svar:
  Ja, topografien har også ein del å seie. DMB ligg i VHF-bandet noko som gjev mykje betre flatedekning enn DVB-H i UHF-bandet.

  Det svenske konsulentselskapet Stelacon leverte ein rapport til den svenske regjeringa der dei skriv at ein treng 2-300 sendarar for å dekkje 90% av Sverige med DMB. For DVB-H skriv Stelacon at det trengst 3000-11000(!) sendarar for å dekkje 25-30% av nabolandet vårt. Og Noreg er meir utfordrande utbyggjingsmessig enn Sverige.
  Besvart: 29. mai 2009 13:05
 28. båt tv

  Spørsmål fra Skipper:

  Kan jeg bruke mobil tvén i båten?

  Svar:
  Ja, i Oslofjorden er det veldig god dekning. Eg har sjølv testa det sør for Hurum og fått rapportar om dekning både 10 kilometer sør for Moss, i Holmestrand og Fredrikstad.

  Idéelt båttilbod med andre ord :)
  Besvart: 29. mai 2009 13:06
 29. 4:3

  Spørsmål fra Tor Hansen:

  Hei,

  Har sett at sendinger fra minitv er i 4:3 format, når kommer 16:9?

  Svar:
  Vi går over til 16:9 for alle sendingane i haust.
  Besvart: 29. mai 2009 13:06
 30. Utbygging

  Spørsmål fra Jens Kleiva:

  Tror du utbygging kan starte flere steder innen 2 år?

  Svar:
  Ja, om de sjåarar der ute er nøgde med det tilbodet i Oslo-området. Eg vil veldig gjerne ha tilbakemeldingar frå dei av dykk som nyttar MiniTV. Kva er bra og kva er dårleg? Det vil hjelpe oss å justere tilbodet samt kunne gje oss eit grunnlag for å vurdere vidare utbygging.
  Besvart: 29. mai 2009 13:08
 31. Hva med iPhone?

  Spørsmål fra Preben:

  Vil mobil-TV basert på DMB fungere på iPhone?

  Svar:
  Med eit handfrisett (som tidlegare omtalt) vil det fungere.

  Det finst allereie tilleggsutstyr for iPhone for ISDB-T (Japan sin mobil-TV-teknologi).
  Besvart: 29. mai 2009 13:09
 32. Bra dekning - hva med veitunneler?

  Spørsmål fra Hans Petter D:

  Jeg har prøvd MiniTV i bilen og er imponert over hvor god dekning det er med en håndholdt mottaker. Er det noe i veien for å etablere dekning i veitunnelene? Eller er det bare et kostnadsspørsmål?

  Svar:
  Paneda AS, Selskapet som har bygd DMB-nettet for oss har også god kompetanse på å byggje dekning i tunnelar. Det er altså ikkje noko teknisk i vegen for dette, men det må finansierast.
  Besvart: 29. mai 2009 13:10
 33. pris

  Spørsmål fra Desiree:

  God dag!
  Vet du pr. i dag hvilken prisklasse en slik mobil evt. vil ligge under?

  Svar:
  God dag!

  Den billegaste mottakaren per dags dato kostar 890 kroner. Kva dei første mobiltelefonane vil koste veit eg ikkje, men det kjem mellom anna an på om dei vert subsidierte av teleoperatørane eller ikkje.

  Ein DMB-chip kostar nokre få dollar, så prisen vil neppe vere mykje høgre enn ein mobiltelefon i dag.
  Besvart: 29. mai 2009 13:12
 34. Mobil-TV

  Spørsmål fra Daniel Mosti:

  Endelig gledet meg til og prøve mobil-tv når den kommer i dekning i Nord-Norge i de nærmere framtid. :-) Jeg lurer på om nårtid kommer mobil fra Samsung og LG med innbygger DMB til Norge da?

  Svar:
  Stadig fleire land i Europa lanserer TV via DMB. Det gjer at marknaden for GSM-telefonar med DMB vert stor noko som igjen gjer det interessant for t.d. LG og Samsung å kome med telefonar her.

  Eg reknar med at dei første mobiltelefonane med DMB innebygd vil vere på marknaden i tid til julesalet. Men kven som leverer den første DMB-telefonen i Noreg veit eg ikkje.
  Besvart: 29. mai 2009 13:15
 35. Skjer a

  Spørsmål fra Abi:

  Halla, leste en artikkel om tv mobil, hvor mye vil det koste bror:)

  Svar:
  Ingenting :)
  Besvart: 29. mai 2009 13:15
 36. Dekning i Østmarka og Nordmarka i Oslo

  Spørsmål fra Jan:

  Hvordan er det med dekningen i Østmarka og Nordmarka, f.eks. ved Lutvann eller Nøklevann?

  Kan man gå ut fra at man kan sitte ved et vann og se TV nå om sommeren, eller vil høyder og berg skygge for signalene?

  Svar:
  Delar av Nøklevatn ligg innanfor det teoretiske dekningskartet, men det er relativt konservativt så det er dekning i andre område enn dei som er markert der. Fint om du seier ifrå om du får dekning der :)

  Delar av Nordmarka er også dekkja.

  Eg har snakka med fleire som planlegg å ta med ein MiniTV-mottakar saman med telt eller båt til sommaren.
  Besvart: 29. mai 2009 13:19
 37. Hvis dere velger å utvide...

  Spørsmål fra Per kristian:

  ...vil det forsatt være gratis?

  Og lurer også på hvem dere satser på? I mange tilfeller som for eks telenor og netcom sin prioritering av 3G nettet, valgte de å bygge ut i storbyene først. Det er jo her folk har best tilgang på internett (i deres tilfelle TV). Er det sånn at dere ved videre satsning vil fokusere på populære ferie steder i norge hvor personer kan få brukt for tilbudet?

  Svar:
  Om vi utvidar er det naturleg å utvide til område der det bur mange menneske eller der mange brukar å reise på t.d. ferie.

  Korleis sjåarane brukar MiniTV vil også få noko å seie, så dette vil vi sjå på etterkvart om det vert aktuelt.
  Besvart: 29. mai 2009 13:20

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen