Storbritannias nye portal for offentlig informasjon og tjenester, Gov.uk.
Storbritannias nye portal for offentlig informasjon og tjenester, Gov.uk.

Derfor vant denne enkle nettsiden designpris

Sjefdesigneren forteller om hva som ligger bak.

Med en utrolig enkel nettside har Storbritannias myndigheter vunnet designpris. Portalen Gov.uk er et samlingssted for offentlig informasjon og tjenester, og vant nylig kåringen 2013 Best Design of the Year, i kategorien digital. Dette er en bred kategori, som inneholder mye mer enn bare nettsider.

Så kommer det store spørsmålet, hvordan kan en nettside, som fremstår som så traust og kjedelig vinne en designpris? Enkelthet er svaret.

Gi brukerne det de trenger

Ben Terrett er sjefsdesigneren bak prosjektet, og han forteller om bakgrunnen for endringene i en video, som er produsert av designmagasinet Dezeen. For han var bruken av nettsiden avgjørende. Når Terrett sier bruken, så mener han hva folket bruker den til og hva de har behov for. Myndighetenes behov kommer i andre rekke, denne nettsiden handler om å gi folket det de trenger.

Ben Terrett.
Ben Terrett er sjefsdesigneren bak prosjektet.

– Folk flest henger ikke på offentlige informasjonssider. Det er et sted de besøker når de har bruk for informasjon, kanskje en gang eller to i løpet av året. Dermed er det ikke noe behov for en frisk design som får brukerne til å måpe.

Terret mener at brukerne ikke skal trenge å sette seg inn i hvordan myndighetene har lagt opp systemet. Ved å legge alle nettsidene inn på denne ene siden, skal brukeren vite at det er her man finner informasjonen du leter etter.

– Det skal være like enkelt å bestille oppkjøring som å bestille plass for å sone en dom i et fengsel, sier Terret i videoen.

Terrett forteller også at det for dem har vært snakk om informasjonsdesign. Tradisjonell design har gjerne som mål å dytte ut frisk grafikk overalt, men det har overhodet ikke vært målet her. I tillegg er det viktig å være klar for fremtidsprodukter Google glasses, og ting som enda ikke er utviklet. Dermed er enkelhet og brukernes faktiske behov som de fokuserte på.

Hva mener du? Har norske myndighetssider noe å lære? Diskuter gjerne i forumet.

Det er flere som har gjort store grep rent designmessig. Her er grunnen til at Microsoft gjorde radikale endringer med Windows 8 »

(Kilde: Gizmodo, Gov.uk)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen