(Bilde: Vegar Jansen, Hardware.no)

Derfor møter du denne hver gang maskinen starter

PC-ens BIOS har vært elsket og hatet gjennom 30 år.

Denne saken er tidligere publisert, men republisert til glede for nye lesere.

Datamaskinen er ingen magisk dings som bare virker når du klemmer inn av/på-knappen – for å få systemet i gang er det mye som skjer under panseret. En moderne PC består som kjent av mange forskjellige komponenter som gjør sine ting, og disse må kommunisere og koordinere innsatsen. Spesielt viktig er dette i oppstarten, før selve operativsystemet tar over styringen.

Denne jobben har tradisjonelt blitt gitt til BIOS, en programsnutt som er «innebygd» i datamaskinen. På de aller nyeste PC-ene har BIOS blitt erstattet av – eller snarere glidd over i – noe som kalles UEFI. Men i denne artikkelen skal vi se litt på historien til den originale BIOS-en, som på mange måter er ansvarlig for at dagens PC-er er såpass forskjellige som de er.

Lagd for et operativsystem

BIOS står for Basic Input/Output System, og er noe som har voldt databrukere hodebry siden de første «personlige datamaskinene» så dagens lys. Dette kan vi takke datapionéren Gary Kildall for, som brukte denne betegnelsen så tidlig som i 1975. Da dukket BIOS opp i hans operativsystem CP/M (Control Program/Monitor, senere omdøpt til Control Program for Microcomputers).

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (22)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen