Illustrasjonsbilde.
Teknofil
Illustrasjonsbilde. (Bilde: Shutterstock)

Derfor kunne du se nordlys i går

Enorm solstorm skapte lysfest over hele Europa.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I går kveld og i natt var det voldsomt nordlys på himmelen i hele Norge – ja, faktisk i store deler av Europa. Nordlyset skapte avisoverskrifter blant annet i Danmark, og kunne sees så langt sør som i Spania og Hellas.

Årsaken er uvanlig kraftig aktivitet på sola. På skalaen til den amerikanske organisasjonen NOAA, som overvåker romværet, ble gårsdagens storm kategorisert som en «G4-storm». Skalaen går bare til «G5».

To utbrudd samtidig

Det som virkelig gjorde susen var to store koronamasseutbrudd, som begge ble slynget i retning jorden samtidig.

Koronamasseutbrudd på solen (film fra NASA Goddard).

Koronamasseutbrudd er magnetiske skyer med en masse på milliarder av tonn med elektrisk ladede partikler. Det er når disse kolliderer med gassene i jordens atmosfære at de skaper nordlys.

De kan også lede til forstyrrelser i elektriske anlegg og elektronikk, men det skal ikke ha kommet rapporter om problemer i forbindelse med gårsdagens storm.

Dette var imidlertid den sterkeste stormen som har blitt registrert siden den solsyklusen vi er i nå startet i 2008, ifølge Spaceweather.com. Det har kun vært én annen «G4-storm» i den inneværende syklusen.

Med tanke på at solstormer kan få store konsekvenser for elektronikken her på jorden, er det viktig å overvåke det som skjer på sola. 

Nylig sendte en Falcon 9-rakett fra SpaceX opp en satellitt ved navn Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) for den amerikanske regjeringen. Den skal gi oss tidlig varsling om koronamasseutbrudd på sola.

Ifølge nordlysvarselet på Storm.no er det fortsatt høy nordlysaktivitet, men dagslyset og været gjør det naturlig nok vanskelig å få med seg. 

På fredag opplever Norge den største solformørkelsen på 60 år
Slik blir den der du bor »

(Kilder: Mashable, USA TodayTV2)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen