Derfor kan svenskene overvåke norsk nettrafikk

Edward snowden watching graffiti (Bilde: home_of_chaos, Flickr, CC-Attribution)

Derfor kan svenskene overvåke all norsk nettrafikk

Har pågått i fem år uten at politikerne engasjerte seg.

Den svenske FRA-loven fra 2008 er igjen kommet i søkelyset etter de siste Snowden-avsløringene. Dokumentene Edward Snowden lekket viste at det amerikanske overvåkningsorganet NSA koblet seg direkte til sjø- og landkabler som frakter store deler av verdens tele- og datatrafikk. I tillegg til daglig å lagre og analysere millioner av samtaler, SMSer og e-poster, har de sannsynligvis direkte tilgang til mange av verdens største nettjenester og teknologi for å lese kryptert kommunikasjon.

FRA-loven har åpenlyst tillatt mye av samme type overvåkning som NSA bedriver helt siden 2008. Den gjør det mulig for den svenske etterretningsorganisasjonen Försvarets Radioanstalt (FRA) å avlytte all utenlandsk datatrafikk som passerer gjennom Sverige, noe 80 prosent av norsk tele- og datatrafikk gjør.

Det er for det meste internasjonal trafikk som skal ut fra Norge, men noe intern trafikk hvor både avsender og mottaker er i Norge rutes også gjennom Sverige. For omtrent et år siden ble loven utvidet så både SÄPO og Rikskriminalpolisen fikk full tilgang til datatrafikken. Verken FRA-loven eller utvidelsen utløste sterke reaksjoner fra norske myndigheter. Nå har den nye regjeringen signalisert at de skal gå den svenske overvåkningen nøyere i sømmene.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (10)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen