Derfor kan svenskene overvåke norsk nettrafikk

Edward snowden watching graffiti (Bilde: home_of_chaos, Flickr, CC-Attribution)

Derfor kan svenskene overvåke all norsk nettrafikk

Har pågått i fem år uten at politikerne engasjerte seg.

Den svenske FRA-loven fra 2008 er igjen kommet i søkelyset etter de siste Snowden-avsløringene. Dokumentene Edward Snowden lekket viste at det amerikanske overvåkningsorganet NSA koblet seg direkte til sjø- og landkabler som frakter store deler av verdens tele- og datatrafikk. I tillegg til daglig å lagre og analysere millioner av samtaler, SMSer og e-poster, har de sannsynligvis direkte tilgang til mange av verdens største nettjenester og teknologi for å lese kryptert kommunikasjon.

FRA-loven har åpenlyst tillatt mye av samme type overvåkning som NSA bedriver helt siden 2008. Den gjør det mulig for den svenske etterretningsorganisasjonen Försvarets Radioanstalt (FRA) å avlytte all utenlandsk datatrafikk som passerer gjennom Sverige, noe 80 prosent av norsk tele- og datatrafikk gjør.

Det er for det meste internasjonal trafikk som skal ut fra Norge, men noe intern trafikk hvor både avsender og mottaker er i Norge rutes også gjennom Sverige. For omtrent et år siden ble loven utvidet så både SÄPO og Rikskriminalpolisen fikk full tilgang til datatrafikken. Verken FRA-loven eller utvidelsen utløste sterke reaksjoner fra norske myndigheter. Nå har den nye regjeringen signalisert at de skal gå den svenske overvåkningen nøyere i sømmene.

Les kommentarene (10)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen