Hvis kartene nekter å laste og du såvidt har dekning nok til å ringe kan det være at du har havnet på et treigt 3G- eller 2G-nett hos de norske nettleverandørenes roamingpartnere.
Hvis kartene nekter å laste og du såvidt har dekning nok til å ringe kan det være at du har havnet på et treigt 3G- eller 2G-nett hos de norske nettleverandørenes roamingpartnere. (Foto: Stein Jarle Olsen, Tek.no)

Derfor kan du få elendig nett i utlandet, selv med «fri roaming»

Og slik gjør du noe med det.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

«For noen uker siden var undertegnede i Dublin sammen med tre venninner. Alle fire med forskjellige Telia-abonnement. Alle fire opplevde det samme: Å ha mobiltelefoner som var nærmest ubrukelige. 3G-dekning eller ingen dekning, og umulig å foreta taleanrop. Det betyr ingen kart på mobilen, ingen Tripadvisor-oppslag, og trøbbel med å holde kontakt med jobb og familie hjemme.»

Slik startet Inside Telecom-journalist Ida Oftebro en kommentarartikkel om mobilselskapenes roaming-praksis tidligere i sommer.

Byttet, fikk full fart 

Inside Telecom-journalist Ida Oftebro opplevde å få svært dårlig dekning i Dublin og London i sommer. Løsningen var å bytte operatør. Foto: Inside Telecom

Hun peker på at selv om vi nå har «fri roaming» i utlandet, betyr det ikke nødvendigvis at du får den samme opplevelsen som hjemme. Selv om mobiloperatøren kan ha avtaler med flere operatører, vil de i mange tilfeller foretrekke én av dem, og det er ikke nødvendigvis den som gir best opplevelse – eller tilbyr 4G. 

– Da jeg var i Dublin, fikk alle fire full fart på 4G ved å bytte til Eircom. Hver gang man kjørte omstart på telefonen eller tilbakestilte til automatisk nettverksvalg, havnet vi imidlertid hos 3, som leverte en tjeneste som stort sett hadde liten eller ingen dekning og knapt nok 2G eller 3G tilgjengelig i det trafikkerte sentrumsområdet, sier Oftebro til Tek.no. 

Det er nemlig slik at norske mobiloperatører betaler for din utenlandstrafikk til tross for EU-reglene om «roam like home». EU-reglene inneholder makspriser for roamingtrafikk, som i praksis er å anse som den prisen alle operatører betaler når kundene bruker mobilen i roamingpartnernes nett. 

I år er det snakk om cirka 58 kroner per gigabyte, mens det neste år vil være 44 kroner og i 2022 22 kroner. 

– I strid med kundenes forventninger 

– Jeg tror praksisen er i strid med kundenes forventninger. Når man har en 4G-telefon og et dataabonnement, tror jeg de fleste ikke tenker at operatøren kan finne på å rute dem inn i et rent 3G-nett i utlandet når det finnes andre nett tilgjengelig. Dersom man har en praksis der man bevisst gir kundene en dårligere nettverksopplevelse enn de får hjemme, bør det informeres bedre om at man har muligheten til å foreta aktive valg. Mange er vel knapt klar over dette, sier Oftebro.  

En annen ting som kompliserer temaet er også at såkalt tale over 4G eller VoLTE ikke er spesielt utbredt i roamingsammenheng. Det gjør at hjemmenettene i landene du besøker i noen tilfeller kan velge å holde deg på 2G eller 3G for å slippe å skifte nett hver gang du forsøker å ringe. 

Løsningen trenger imidlertid ikke være veldig avansert. 

Operatørvalget er som standard satt til automatisk både på iPhone og Android-telefoner. Til tross for at operatørene kan ønske å styre deg mot et nett, kan du manuelt gå inn på telefonen og velge blant de øvrige nettene som er tilgjengelig. 

iPhone: Innstillinger -> Operatør -> Fjern haken for «Auto» og velg blant nettverkene som kommer opp. 

Slik velger du nettverk manuelt på iPhone. Foto: Montasje

Android (eksempelet er hentet fra en Huawei P20 Pro): Innstillinger -> Trådløst og nettverk -> Mobilnett -> Operatør -> Fjern haken for «Velg automatisk» og velg blant nettverkene som kommer opp. 

Slik velger du nettverk manuelt på en Android-telefon, her eksemplifisert på en Huawei P20 Pro. Foto: Montasje

Telenor: – Viktig å styre trafikken

Telenors kommunikasjonssjef Anders Krokan sier de inngår roamingavtaler på konsernnivå, noe som gir dem større volumer å forhandle på og med fordelaktige vilkår. 

Kommunikasjonssjef Anders Krokan i Telenor sier trafikkstyring i utlandet er viktig for dem. Foto: Frode Hansen, VG

– Desto mer volum vi kan garantere til en roamingpartner, desto bedre vilkår får vi, og dermed er det viktig for oss å styre trafikken til den roamingpartneren, skriver Krokan i en e-post til Tek.no. 

– Når vi velger hvilken roamingpartner vi skal inngå avtale med, så baseres det på tjenester de har i sitt nett (2G/3G/4G) og hvilken dekning de har. Vi etterstreber alltid å inngå avtale med de som har alle tjenestene i nettet sitt og den beste dekningen. Vi ønsker også å ha avtale med mer enn én partner i hvert land, for å sikre kundene den beste opplevelsen og for å ha backup om det skulle være en feil i det nettet vi styrer mesteparten av trafikken til. Der vi har 4G-avtaler styres trafikken til 4G-nettet, skriver Krokan. 

Han sier det finnes land hvor Telenor kun har avtaler med én 4G-operatør. 

– Men der våre roamingpartnere har 4G i sitt nett jobber vi kontinuerlig for å få til avtaler om 4G-roaming. Telenor har omtrent 250 4G-avtaler verden over, i 119 land. 4G Tale-roamingavtaler avhenger av at begge operatører har dette i sine hjemmenett. Per i dag er det ingen europeiske operatører som har lansert dette, skriver Krokan.   

Telia: – Morselskapet styrer 

Kundene kan velge blant våre foretrukne partnere i utlandet, sier Ellen Scheen i Telia. Foto: Telia

Kommunikasjonsrådgiver Ellen Scheen i Telia er på samme linje. 

– Det er Telia Company som inngår avtalene for hele gruppen og også bestemmer hvordan vi i Norge skal distribuere trafikken i utlandet. Kundene kan alltid styre selv hvilke nettverk blant våre foretrukne partnere de ønsker å benytte når de er på reise, men dersom de ikke velger manuelt vil de automatisk få opp det nettet vi mener gir den beste helhetlige kundeopplevelsen når det gjelder både dekning, hastighet og andre tjenester, skriver Scheen, som opplyser at de har 4G-avtaler med minst to partnere i alle europeiske land med unntak av Irland og Slovakia. 

Ice har en litt annen løsning 

Har du Ice som operatør er det imidlertid ikke sikkert at du kan få 4G uansett om du prøver å bytte nett. Ice benytter nemlig såkalte sponsoravtaler i en del land, hvor de har en avtale med et selskap om roaming i flere land samtidig. Da er det sponsorselskapet som står for trafikkstyringen.

Der Ice har direkteavtaler er det normalt ingen spesiell trafikkstyring, men de opererer med foretrukne operatører i noen land, opplyser Ice-sjef Eivind Helgaker til Inside Telecom

– Med roam like home skapes en forventning om at vi skal kunne bruke mobilen på samme måte som hjemme. Da er det synd hvis operatørene favoriserer roamingpartnere som i praksis gjør dette umulig, sier Ida Oftebro. 

For ordens skyld: Tek.no var tidligere eid av Teknisk Ukeblad Media, som også eier Inside Telecom. Redaksjonene var samlokalisert i Oslo sentrum. 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen