Ifølge NASA er nettet full av skremselspropaganda og bløffmakere som blander sammen enkelte fakta med fatale konsekvenser. I en artikkel på hjemmesiden sin, avkrefter romorganisasjonen de mest utbredte dommedagsmytene. (Bilde: iStock/17882586)

– Derfor går ikke Jorden under

NASA avblåser ragnarok. I 2012. Dette er hva du bør vite.

[Side3.no]: Apokalypsen, armageddon, dommedag, ragnarok. Jordens påståtte undergang har mange navn.

Den mest populære dommedagsteorien for tiden er knyttet til den beryktede mayakalenderen, som slutter brått 21. desember 2012. De mest ihuga pessimistene tror at det betyr slutten for menneskeheten også.

Ettersom 21. desember 2012 nærmer seg faretruende, stiger temperaturen blant konspirasjonsteoretikerne på nett.

- To milliarder mennesker vil dø. En atomkrig er uunngåelig.

MILLIARDER VIL DØ: Skal vi tro Leland Freeborn er enden nær.
MILLIARDER VIL DØ: Skal vi tro Leland Freeborn er enden nær.Foto: Skjermdump YouTube

Det er spådommen til dommedagsprofeten Leland Freeborn, også kjent som Parowan-profeten, fra Parowan i Utah. Profeten mener han har sett jordens undergang.

- Jeg så soppskyen (etter atombomben journ.anm.). Jeg så skyskrapere som raste sammen. Jeg så mennesker som fikk kjøttet brent av kroppen så det var kun knokler og ben igjen, bedyrer Leland.

Han fikk åpenbaringen etter en flystyrt i 1976, og har siden spådd jordens undergang med jevne mellomrom.

Flere konspirasjonsteorier

Nøyaktig hvordan kloden skal stoppe og snurre for folk flest, er et åpent spørsmål. Gjengangerne er at en dvergplanet er på kollisjonskurs med jorden, at jorden skal begynne å snurre den andre veien, apokalyptiske meteornedslag og ikke minst dødbringende solstormer.

Feilslutninger om solstormer har tidligere fått NASA til å offisielt gå ut å avkrefte at armageddon er på vei, og nå har romfartsorganisasjonen slått på sprinkleranlegget for fullt.

Og det er ikke tvil om at folk setter pris på at de utallige konspirasjonsteoriene blir møtt av en vitenskapelig kalddusj.

Artikkelen «Beyond 2012: Why the World Won't End» på NASAs offisielle nettside ble publisert i midten av november 2012, og er i skrivende stund «likt» over 140.000 ganger på Facebook og videreformidlet nesten 9000 ganger på Twitter.

Og så var det fakta, da

Komboen mayakalender og fiktiv dvergplanet har vist seg å være svært eksplosiv i mange menneskers hjerne.
Komboen mayakalender og fiktiv dvergplanet har vist seg å være svært eksplosiv i mange menneskers hjerne.

«Etter 2012: Hvorfor verden ikke vil gå under» er en runde spørsmål og svar, hvor NASA-eksperter tar for seg de mange påstandene og mytene som skal føre til vårt endelikt.

Organisasjonen starter med det mest grunnliggende.

SPØRSMÅL: Finnes det trusler mot jorden i 2012?

SVAR: - Jorden kommer ikke til å gå under i 2012. Planeten vår har klart seg helt fint i fire milliarder år, og ingen anerkjente vitenskapsmenn kjenner til noen trussel mot jorden knyttet til 2012, skriver NASA.

SPØRSMÅL: Hva er opprinnelsen til spådommen om jordens undergang?

SVAR: - Historien startet da det ble hevdet at Nibiru, formodentlig en planet oppdaget av sumererne, er på vei mot jorden. Det var først spådd at katastrofen skulle inntreffe i 2003, men da ingenting skjedde, ble datoen for dommedagen flyttet til desember 2012 og koblet til en av syklusene i den eldgamle Mayakalenderen. Kalenderen slutter på vintersolverv, derfor datoen 21. desember 2012, skriver NASA.

NASA skriver også at det er en feiltakelse at Mayakalenderen slutter i 2012, at i likhet med våre moderne kalendre, avsluttes den i slutten av en periode, og en ny overtar etter det.

- Slik er det også med Mayakalenderen, opplyser romorganisasjonen.

SPØRSMÅL: Er det fare for at jorden vil bli truffet av en meteor i 2012?

BEGYNNELSEN PÅ SLUTTEN: Meteoren for 65 millioner år siden traff jorden omtrent ved byen Chicxulub i Mexico. Krateret ble funnet først i 1978, og har fått navnet Chicxulubkrateret.
BEGYNNELSEN PÅ SLUTTEN: Meteoren for 65 millioner år siden traff jorden omtrent ved byen Chicxulub i Mexico. Krateret ble funnet først i 1978, og har fått navnet Chicxulubkrateret.Foto: NASA

SVAR: - Jorden har alltid vært gjenstand for sammenstøt med kometer og asteroider, selv om store treff er svært sjeldne. Det siste store sammentreffet skjedde for 65 millioner år siden, og da ble dinosaurene utryddet. I dag leter astronomer etter nærgående, store asteroider gjennom kartleggingsprogrammet Spaceguard Survey slik at de vil vil funnet lenge før de treffer jorden. Vi har allerede brakt på det rene at det ikke finnes truende asteroider på størrelse med den som utryddet dinosaurene, forklarer NASA.

NASA kommenterer dessuten at undersøkelsene gjøres helt åpent, og alle resultatene blir publisert på nettsiden Near Earth Object Program.

SPØRSMÅL: Finnes det en planet som heter Nibiru, Planet X eller Eris, som er på kollisjonskurs med jorden?

ENORME KREFTER: Dette er et bilde fra den tredje kraftigste solstormen NASA har registrert. Likevel er ikke solen sterk nok til å sende en ildkule 150 millioner kilometer for å utslette jorden.
ENORME KREFTER: Dette er et bilde fra den tredje kraftigste solstormen NASA har registrert. Likevel er ikke solen sterk nok til å sende en ildkule 150 millioner kilometer for å utslette jorden.Foto: NASA
BESKYTTENDE MAGNETFELT: Energi fra solstormer som «blåses» mot jorden blir hindret av jordens magnetfelter, slik denne grafikken illustrerer.
BESKYTTENDE MAGNETFELT: Energi fra solstormer som «blåses» mot jorden blir hindret av jordens magnetfelter, slik denne grafikken illustrerer.Foto: NASA

SVAR: - Nibiru og historier om andre lunefulle planet er internettskrøner. Det finnes ikke fakta som støtter påstandene. Dersom Nibiru eller Planet X var virkelig og på vei mot jorden, ville astronomer ha oppdaget den for flere tiår siden. Og den ville kunne ses med det blotte øyet. Det er tydelig at den ikke finnes. Eris eksisterer, men det er en dvergplanet lik Pluto som vil forbli i den ytre del av solsystemet. Det nærmeste Eris kan komme jorden, er rundt 6,5 milliarder kilometer.

SPØRSMÅL: Hva er polforskyvning? Er det sant at sant at jordskorpen roterer 180 grader rundt kjernen i løpet av dager eller timer?

SVAR: - Det er umulig for jorden å skifte retning på rotasjonen. Riktignok beveger kontinentene seg sakte, Antarktis var nære ekvator for hundrevis av millioner av år siden, men det er irrelevant for påstanden om polforskyvning. Nettsider som hevder dette benytter seg av et salgstriks for å lure folk. De hevder det er en sammenheng mellom jordrotasjonen og jordens magnetiske poler - som forandrer seg fra tid til annen - med en såkalt polaritetsveksling som finner sted omtrent hvert 400.000. år. Etter det vi vet, vil ikke polaritetsveksling utgjøre noen trussel mot livet på jorden. Vitenskapsmenn tror det er svært usannsynlig at polaritetsveksling skjer i de neste årtusener, svarer NASA.

SPØRSMÅL: Utgjør gigantiske solstormer en trussel mot jorden i 2012?

SVAR: - Aktiviteten på sola følger en fast syklus, og topper seg omtrent hvert 11. år. Nær toppene kan solstormer forstyrre satellittkommunikasjonen noe, men ingeniørene designer elektronikken mer og mer robuste overfor utbrudd på solen. Det er ingen spesiell risiko knyttet til 2012. Den neste aktivitetstoppen kommer mellom 2012 og 2014, og er forventet å være helt normal, lik de tidligere syklusene gjennom historien, avkrefter romorganisasjonen.

Obs, artikkelen fortsetter. Det skorter ikke på galninger som har tatt konsekvensen av overbevisningen om at jordens siste stund er kommet. Les mer om det på neste side.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen