Derfor frykter nordmenn mobilstråling

Derfor frykter nordmenn mobilstråling

Så lenge det ikke finnes konkluderende bevis, råder usikkerheten.

En mobiltelefon avgir såkalt ikke-ioniserende elekromagnetisk stråling, noe som betyr at den i motsetning til ioniserende stråling ikke har energi nok til å forandre DNA-et i kroppen.

Hvorvidt denne ikke-ioniserende strålingen allikevel – på et eller annet vis – kan klare å forårsake kreft eller andre helseplager, kan vi foreløpig ikke vite med 100 prosents sikkerhet. Dette er årsaken til at mobilstråling, i likhet med blant annet bly og kloroform, blir klassifisert som "mulig kreftfremkallende" av Verdens Helseorganisasjon (WHO).

Kreftforeningens nettsider står det imidlertid skrevet at de fleste studier og laboratorieforsøk viser få tegn til at "svake nettfrekvente felt er kreftfremkallende. Noen undersøkelser kan likevel tolkes som at det er en viss kreftfare. Det er derfor viktig med fortsatt forskning på området."

Derfor frykter nordmenn mobilstråling

Når man ikke vet noe sikkert om strålingsfaren, har hvem som helst anledning til å spekulere.

Å være skeptisk er en høyt verdsatt egenskap hos oss nordmenn, kanskje fordi vi hater å bli lurt. Problemet er at når vi undrer og graver uten å få gode nok svar på det vi lurer på, blir skepsisen forvandlet til bekymring og frustrasjon.

Usikkerheten rundt mobilstråling har gjort nordmenn bekymret. Veldig bekymret. Mer bekymret enn i samtlige land utenfor Norden, skal vi tro enkelte forskere.

Det kan være flere grunner til at mange nordmenn fortsatt er skeptiske til mobilstråling. Blant annet har ikke forskningsresultatene vært konkluderende, og mediene skriver stadig om personer som hevder at de er allergiske mot mobilstråling. At Verdens Helseorganisasjon (WHO) advarer mot mulig kreftfare ved bruk av mobil har også bidratt til å sette fokus på fenomenet.

Men er "frykten" basert på ren uvitenhet eller finnes det virkelig grunn til bekymring?

Les også: Toner ned kreftfaren ved bruk av mobiltelefon

Sannsynligvis ikke farlig

El-overfølsomme personer sier de opplever fysiske plager når de kommer i kontakt med elekromagnetisk stråling fra blant annet mobiltelefoner. Selv Gro Harlem Brundtland hevdet at hun ble plaget av mobilstråling når hun satt som sjef for Verdens Helseorganisasjon (WHO). Disse uttalelsene fikk strålingsforskere til å reagerte kraftig i etterkant, ettersom det ikke finnes vitenskapelig bevis for den slags påstander. Vår tidligere statsminister blir imidlertid tatt i forsvar av flere norske stortingspolitikere som ikke tviler på at noen kan ha helseplager forbundet med mobilstråling.

Internasjonale strålingsforskere går mer vitenskapelig til verks, og har sett på om mobilstråling kan føre til noen form for kreft eller celleforandring i kroppen. De fleste forskerrapportene de siste årene har antydet at det sannsynligvis ikke finnes noen reell grunn til å være redd for mobilstråling, men at det samtidig er behov for ytterligere forskning på området for å være helt sikker.

Særlig gjelder det barns bruk av mobiltelefoner, og hvorvidt det utgjør en fare at den lavfrekvente strålingen muligens trenger dypere inn i hjernevevet hos barn og ungdom. Senvirkninger kan fortsatt være vanskelig å måle ettersom allmenn mobilbruk først ble utbredt på 90-tallet.

Stor oversikt:

Sjekk hvor mye mobilen din stråler her

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen