Derfor forsvant musikken på iPod-en din
Teknofil
(Bilde: Apple/Teknofil.no/montasje)

Derfor forsvant musikken på iPod-en din

Apple slettet all musikk som ikke kom fra iTunes – uten å si noe til brukerne.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Apple er kjent for å være ekstra forsiktige med å la fremmed programvare invadere systemet sitt, om det så er av vennlig eller av fiendtlig art. Mottoet ser ut til å være at hvis du holder alt ute, så er du iallefall så beskyttet som du kan være. Dette medfører blant annet at du ikke kan laste ned apper eller programmer utenfor App Store og iTunes på iOS-enheter.

Men ikke før nylig fikk vi vite at Apple også har beskyttet enhetene til brukerne mot fremmed musikk.

Ifølge Engadget slettet Apple mellom 2007 og 2009 nær sagt all iTunes-musikk på iOS-enheter som ikke stammet fra iTunes selv – og det uten å varsle brukerne.

 – Vi vil ikke forvirre brukerne

Slettingen foregikk automatisk, ved at iTunes sjekker om det ligger noe musikk i iTunes-biblioteket som ikke stammer fra tjenesten selv. Dette skjedde hver gang du forsøkte å synkronisere eller starte appen på nytt, hvorpå du ville få en feilmelding som kommanderte deg til å fabrikkinstille enhetens innstillinger. Etter fabrikkinnstillingen var den «fremmede» musikken sporløst borte.

Har du mistet musikken du hadde på iPod-en din? Det har en god forklaring.
Har du mistet musikken du hadde på iPod-en din? Det har en god forklaring.Foto: Apple

Avsløringen, som kom frem i Wall Street Journal, har ført til en rettssak og en hel haug misfornøyde brukere. Rettssaken dreier seg i hovedsak ikke om at Apple fjernet musikken, men derimot om at Silicon Valley-giganten ikke varslet brukerne om det.

Ifølge Apple er det imidlertid en tanke bak hemmeligholdelsen. Ifølge Augustin Farrugia, sikkerhetssjef hos Apple, er det «...unødvendig å gi brukere for mye informasjon... Vi vil ikke forvirre brukerne.» I Apples forsvar bør det nevnes at musikken som ble slettet hadde en såkalt «hacket» DRM, noe som i praksis betyr at den ikke stammet fra iTunes eller var DRM-fri. Det brøt med avtalene Apple hadde med plateselskapene, og førstnevnte var dermed nødt til å slette musikken. Men det burde de kanskje ha sagt til brukerne?

Om rettssaken vinner fram, kan Apple uansett bli tvunget til punge ut med svimlende 1 milliard dollar, eller rundt 7 milliarder norske kroner. Da har ikke forklaringer så mye å si lenger.

Med tanke på at Apple selv måtte lage en dedikert sletteknapp for det nye U2-albumet de – for øvrig også uten å si ifra – påtvang brukerne etter lanseringen av iPhone 6 og Apple Watch, er denne iTunes-avsløringen en smule ironisk.

Kanskje har det ikke egentlig så mye å si?
Spotify er nemlig større enn iTunes i Europa »

(Kilde: Engadget)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen