Derfor flyr fugler i V-formasjon
Teknofil
(Bilde: Shutterstock)

Derfor flyr fugler i V-formasjon

Forskere brukte både GPS og akselerometer for å finne svaret.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

At fugler flyr i V-formasjon er ingen hemmelighet. Vi ser stadig vekk trekkfugler på vei sørover til varmere strøk, organisert i perfekt formasjon.

Men, hvorfor gjør de det? Forskere har hatt mange teorier og gode grunner til å tro at det enten er fordi lederfuglen er flinkere enn resten av fulgene til å navigere, eller rett og slett fordi han er sterkere. Fram til nå har det imidlertid ikke eksistert måleutstyr lett nok til å kunne monteres på fuglene for å sjekke om teoriene stemte. 

Nature tok på seg ansvaret for å teste påstanden, og se hva fuglene egentlig gjør når de plasserer seg i en perfekt V-formasjon. 

Vanskelig studie

For å utføre studiene brukte forskerteamet over én måned med en flokk av den nå  utrydningstruede arten Skallet ibis. De utstyrte dem med akselerometere og GPS-målere og kunne dermed måle vingeslagene deres. Fuglene var lært opp fra ung alder til å følge trenerne sine i luften, noe som gjorde det lettere for forskerne å komme tett innpå dem. 

Prosjektet kunne konkludere med flere funn: Lederen er den sterkeste av fuglene, og de andre fuglene følger nøye med på både retning og vingeslagene fra lederen. De matcher vingeslagene bakover i rekken med en liten forsinkelse, for å kunne ri på vindbølgen som blir startet av lederen. På denne måten sparer fuglene mer og mer energi desto lenger bak i V-formasjonen de er, noe som altså bekrefter teorien forskerne hadde før prosjektet startet. 

Sjekk ut videoen til Nature under: 

Andre forskere jobber med å lage robot-fugler: 
Se forskerne juble da roboten deres blir fanget av en hauk »

(Kilde: Nature via The Verge)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen