Derfor får ikke pirater dårlig samvittighet av ulovlig nedlasting
(Bilde: Tek.no/Illustrasjon)

Derfor får ikke pirater dårlig samvittighet av ulovlig nedlasting

Hjerneforskere tror de har svaret på hvorfor det er så «enkelt» å laste ned ulovlig materiale for mange.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Mange anti-piratkampanjer har forsøkt å gi pirater dårlig samvittighet ved å sidestille ulovlig, digital nedlasting med tyveri av fysiske objekter, men likevel oppfattes disse av mange som to helt forskjellige ting. Nå kan forskere ha svaret på hvorfor folk ikke føler skyld av ulovlig nedlasting.

Som TorrentFreak er det nevroforskere ved Monash Institute i Australia som nå har utført eksperimenter for å komme til bunns i saken.

Brukte testpersoner

Det forskerne gjorde var rett og slett å skanne hjernen til et antall testpersoner som ble bedt om å tenke på henholdsvis fysiske objekter og «immaterielle» produkter, altså av den typen som for eksempel lastes ned fra Internett.

Det er manglende aktivitet i denne delen av hjernen som skal gjøre at pirater ikke føler dårlig samvittighet.
Det er manglende aktivitet i denne delen av hjernen som skal gjøre at pirater ikke føler dårlig samvittighet. Foto: Wikipedia

Forskerne fant at hjernen var langt mer aktiv når testpersonene ble bedt om å tenke på immaterielle objekter, som indikerer at det er vanskeligere å forestille seg denne type objekter.

Mer aktivitet i «moralsenteret»

I neste omgang ble testpersonene bedt om å forestille seg at de stjal henholdsvis et fysisk objekt og immaterielt objekt. I det tilfellet fant forskerne ekstra høy aktivitet i delen av hjernen kjent som den «orbitofrontale cortex», som blant annet er assosiert med moralsk sensitivitet. Denne delen av hjernen viste ekstra høy aktivitet da de ble bedt om å stjele et fysisk objekt, og mindre aktivt da de ble bedt om å stjele et immaterielt objekt. 

Ifølge TorrentFreak sier forskningslederen Dr Pascal Molenbergh at mennesker har mindre problem med å bryte loven når det kommer til immateriale objekt, siden de er vanskeligere å forestille seg.

– Det gjør at hjernen føler seg mindre skyldig når de "stjeler" dem, skriver TorrentFreak.

Disse forskjellen i hvordan hjernen reagerer på tyveri av immaterielle og fysiske gjenstander mener forskerne i stor grad forklarer hvorfor mange ikke ser på ulovlig nedlasting som spesielt problematisk. Mer informasjon om forskernes funn finner du hos Monash Institute.

Hackere får tydeligvis heller ikke dårlig samvittighet så lett: Nylig ble millioner av epost-kontoer hacket »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen