(Bilde: antos777, Shutterstock)

Derfor er det en dårlig idé å putte harddisken i fryseren

I teorien kan det nemlig være smart.

For noen uker siden besøkte Hardware.no harddiskfikserne i det norske selskapet IBAS, som ved sin base i Kongsvinger gjør livredning på tusenvis av harddisker i året.

Mye av firmaets fokus ligger naturlig nok på bedriftssiden. Her kan det gjerne være kompliserte flerdiskoppsett i en NAS eller i SAN som kan gå dukken, og bedrifter som står i fare for å miste viktige data er gjerne de mest betalingsvillige. Men digitaliseringen av samfunnet, og da kanskje spesielt digitalkamerarevolusjonen, har gjort at også Hvermansen i dag kjenner til det med å tape uerstattelige data.

Problemet er som regel en krasjet harddisk, og det problemet vokser stadig. Det hevder Øyvind Nyland, operasjonssjef ved IBAS' datarekonstruksjonsavdeling.

– I Norge er nå over femti prosent av det vi gjør for private. De har ofte en stor ekstern harddisk, og der ligger alt, sier han.

Hjemmefikserne på gutterommet

Selv om en harddisk har problemer, betyr det ikke nødvendigvis at folk sender den inn for å få ut dataene. For det første er det snakk om hva som ligger på disken. Er det bare film eller musikk som kan rippes eller lastes ned på nytt, vil nok de fleste foretrekke å gjøre dette – med en typisk prislapp på mellom fem og ti tusen kroner, er jo ikke akkurat gjenoppretting en rimelig affære for en vanlig dødelig.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (5)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen