(Bilde: Flechas Cardinales, Shutterstock)

Derfor elsker naturforskerne teknologi

Kameraer, GPS-enheter og RFID-brikker hjelper naturforskerne med å forstå verden.

Teknologien har utviklet seg vanvittig fort fra de første elektromekaniske datamaskinene på 1930-tallet via radiorør og til dagens mikroprosessor som lar en mobiltelefon gjøre langt mer avanserte operasjoner enn en gigantisk datamaskin kunne for bare noen tiår siden. Et annet fagfelt som har skutt fart er biologien, hvor vi stadig lærer mer om alt fra hvordan genene fungerer til hvordan atferden til dyr har utviklet seg. 

Begge fagfeltene er komplekse, men mens vi har god forståelse for hvordan teknologien fungerer er det veldig mye vi ikke har peiling på innenfor biologien.

De to nevnte fagområdene er åpenbart veldig forskjellige, men går samtidig hånd i hånd. Teknologien har gjort det mulig å innhente store mengder data som ikke ville vært mulig eller i beste fall vanskelig å få tak i uten. I denne artikkelen skal vi se på noen finurlige løsninger som i dag brukes til å skaffe datamateriale som er viktige puslespillbrikker for å forstå naturen. 

Her skal vi se litt på teknologiens bidrag til fagfeltet zoologi, altså læren om dyr. Zoologi kan også omfatte elementer av andre fagområder som for eksempel adferdsøkologi og genetikk. Som i biologi generelt, er det ofte vanskelig å finne endelige svar. Hvordan har dyret evolvert? Hvorfor handler det som det gjør? Teknologien kan ikke servere oss svaret på et sølvfat, men har definitivt økt forståelsen vår drastisk.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen