Brikkene faller på plass.
Teknofil
Brikkene faller på plass. (Bilde: Shutterstock)

Derfor elsker hjernen vår Tetris

Hvorfor er vi fortsatt forelsket i spillklassikeren etter 30 år?

Tetris er med 143 millioner solgte kopier verdens mest solgte videospill. Denne måneden fyller det svært populære spillet 30 år, og da passer det fint med en forklaring på hvorfor dette spillet har solgt så vanvittig godt.

Det er lektoren Tom Stafford som har forsket på spillfenomenet, og han forteller til Vitenskab.dk hva som gjør nettopp Tetris så stimulerende for hjernen vår. Til tross for at det er et tilsynelatende enkelt spill, så er det nærmest like populært i dag som det var den gang det ble lansert på midten av 80-tallet.

Resultatene og uendeligheten

Det første punktet Stafford trekker frem, er at hjernen vår elsker det faktum at man får resultater umiddelbart etter å ha utført en handling. Følelsen av å høste poeng når man plasserer den avlange klossen bestående av fire prikker i en perfekt åpning, er med andre ord meget tilfredsstillende for hjernen vår.

Videre så liker vi også å følge lover og regler. Etablerte mønstre scorer høyt hos hjernen vår, så det å organisere brikker for å skape orden betyr mye for mange hjerner. Samtidig er det også forsket på at hjernen vår alltid vil fullføre uferdige historier, slik at uendelige oppdrag som Tetris kan spilles nærmest uendelig uten at hjernen går lei.

Og ikke minst et aspekt ved Tetris vi selv kunne tippet var med på å få oss til å elske spillet – den fengende musikken. Den glemmer man aldri. Til slutt mener Stafford at det faktum at mennesket må være best, også veier tungt. Trangen til å slå rekorden skaper støy i hjernen, og man roer seg ikke før det er gjort.

Fikk du litt lyst til å spille Tetris nå?

Se om du klarer å slå denne Tetris-rekorden:
20 sekunder Tetris-spilling som vil få deg til å måpe »

(Kilde: Vitenskab.dk)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen