Derfor bør du ikke kjøpe 4K-TV akkurat nå
Teknofil
(Bilde: Shutterstock)

Derfor bør du ikke kjøpe 4K-TV akkurat nå

Neppe tilfeldig at prisene plutselig stupte.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det finnes som regel flere gode grunner til å vente litt med å kjøpe nye teknologi, ettersom det alltid er noe nytt rett rundt hjørnet. Skal du kjøpe en ny, dyr TV som skal vare i mange år, er det derimot ekstra viktig å kjøpe til riktig tid.

Skal du kjøpe en ny TV i dag, er det 4K-TV-er som vil være mest aktuelt for folk flest. De gir deg enda en høyere bildeoppløsning (UltraHD) enn det du hadde på din forrige TV, og prisene har stupt kraftig i løpet av fjoråret. En 50-tommers 4K-TV trenger for eksempel ikke koste mer enn 6-7000 kroner.

Men kanskje det er en grunn til at prisene er så lave? Ifølge DSLReports kan det nemlig være lurt å vente litt med å kjøpe 4K-TV, fordi de som selges i dag ikke nødvendigvis er så godt rustet for fremtiden.

Uferdige standarder

Foto: Shutterstock, Andrei Shumskiy

Det er i hovedsak to grunner til at du muligens bør vente med å kjøpe en 4K-TV. For det første finnes det omtrent ikke 4K-innhold som er lett tilgjengelig. Netflix viser noen få serier i 4K, og enkelte YouTube-videoer støtter oppløsningen, men ellers er det lite. Sannsynligvis vil det ta flere år før NRK eller TV 2 starter med 4K-sendinger.

Den andre, og kanskje viktigere grunnen, er derimot at dagens 4K-TV-er ikke blir levert med HDMI-kontakten du trenger. Standarden for HDMI 2.0 er nemlig ikke helt på plass ennå. Produsentene selger 4K-TV-er som har angivelig har «fullt kompatible HDMI 2.0-kontakter», men ifølge DSLReports er det snakk om «HDMI Lite». Det innebærer at disse kontaktene kun støtter overføringshastigheter på bare 10 Gbps – ikke 18 Gbps, som trolig blir standarden.

Forskjellen kan bety at du ikke får vist fremtidig 4K-innhold på skikkelig vis. Rent teknisk innebærer det at TV-ene som selges i dag ikke vil støtte såkalt 4:4:4 chroma (YCbCr) i 60 bilder per sekund (bps). Enkelt forklart trenger TV-en slik støtte for å vise fullverdig 4K.

I tillegg er kopibeskyttelsesstandarden HDCP 2.2 heller ikke installert på alle TV-er som selges i dag, hevder DSLReports. Det vil si at disse TV-ene ikke vil kunne vise en del av 4K-innholdet som skal være beskyttet mot piratkopiering. Kanskje er dette noe som kan fikses med en programvareoppdatering, men det vet vi ikke sikkert.

Historien gjentar seg

Det er ikke første gang noe slikt skjer i TV-verdenen. Vi tenker spesielt på da flatskjermene kom for fullt, for om lag 10 år siden. Da ble de første TV-ene merket med «HD Ready», for å vise at de ville takle digitale sendinger. Disse TV-ene hadde imidlertid bare 720p-oppløsning, og ofte bare én HDMI-kontakt som var tiltenkt dekoderen.

Slike TV-er ble raskt utdaterte, når Blu-ray-spillere, nye spillkonsoller og nettbrett kom på markedet, og nye laptop-er fikk HDMI-kontakt. Mange trengte derfor flere HDMI-kontakter, og fikk heller ikke full utnyttelse av Blu-ray-oppløsningen.

Kort tid etter de første HD Ready-TV-ene kom imidlertid Full-HD-TV-er, som både hadde høy nok oppløsning (1080p) og nok HDMI-kontakter til å kunne fungere utmerket i flere år fremover.

Kanskje er det noe av det samme vi opplever med 4K-revolusjonen nå. Du bør i alle fall være klar over at «HDMI 2.0-kompatibel» ikke er det samme som HDMI 2.0. I tillegg kan det være lurt å forsikre seg om at TV-en støtter HDCP 2.2.

Hvis du fortsatt lurer på hva 4K er:
Les vår guide til 4K »

(Kilder: DSLReports via BGR)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen